Ανακλήθηκε η άδεια του «Παπαχαραλάμπειου Εκπαιδευτηρίου» με εντολή του Υπουργού Παιδείας μετά από αρνητική εισήγηση του ΕΟΠΠΕΠ – Δικαίωση για τους απολυμένους και απλήρωτους εκπαιδευτικούς και τον αγώνα τους


H ΟΙΕΛΕ μόλις έλαβε γνώση του ΦΕΚ (Αρ. Φ. 4705/29-12-2017) στο οποίο περιέχεται η υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Παιδείας ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Παπαχαραλάμπειου Εκπαιδευτηρίου στο Περιστέρι, μετά από την αρνητική διατύπωση γνώμης του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ λόγω παράνομων κτηρίων.
Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά την προσήλωση της Ομοσπονδίας μας στην προστασία τόσο των θέσεων εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Όμως προτεραιότητα για την Ομοσπονδία αποτελεί η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας. Δεν είναι ευχάριστο γεγονός το κλείσιμο ενός σχολείου, ή οποιουδήποτε εργασιακού χώρου. Αποτελεί, ωστόσο, υποχρέωση των ιδιοκτητών η τήρηση της νομοθεσίας, ιδίως από τη στιγμή που διαχειρίζονται χώρο που παρέχει ευαίσθητο, συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο αγαθό.
Η Ομοσπονδία μας είχε αναφερθεί διαχρονικά, με πλήθος αναφορών στο Υπουργείο Παιδείας και στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στο ζήτημα των Εκπαιδευτηρίων Παπαχαραλάμπους. Το σχολείο αυτό έκανε το 2012 χρήση της σκανδαλωδώς ευνοϊκής ρύθμισης Αρβανιτόπουλου για δήθεν αλλαγή εταιρικής σύνθεσης και κατά συνέπεια ονομασίας και μεταβλήθηκε σε…Παπαχαραλάμπειο Εκπαιδευτήριο. Η δήθεν ίδρυση νέου σχολείου στοίχισε σε δεκάδες συναδέλφους μας απολύσεις και σε πολλές χιλιάδες ευρώ μη καταβληθέντων δεδουλευμένων που τους υποχρέωσαν σε μια ηρωική, πολύμηνη επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, ενώ οι συνάδελφοί μας έδιναν απλήρωτοι αγώνα επιβίωσης, το σχολείο έκανε στην πλάτη τους «επενδύσεις», ιδρύοντας νέα σχολική μονάδα.
Θεωρούμε, επομένως, ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι δυσάρεστη, αλλά αναγκαία. Αποτελεί, δε, μια έστω καθυστερημένη δικαίωση του αγώνα δεκάδων εκπαιδευτικών που επί σχεδόν δύο χρόνια υπέφεραν αφάνταστα διεκδικώντας το αυτονόητο, τις δεδουλευμένες αποδοχές τους. Κανένα σχολείο δεν επιτρέπεται να λειτουργεί σε παράνομες εγκαταστάσεις, χωρίς να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις και να τίθεται έτσι σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εργαζόμενων. Κανένα σχολείο δεν επιτρέπεται να λειτουργεί καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα, καταστρατηγώντας την ισονομία ανάμεσα σε μαθητές και πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον. Κανένα σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ως ασπίδα εκβιασμού τις θέσεις εργασίας του για να συνεχίσει να λειτουργεί παρανομώντας.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web