ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ – ΟΙ «ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ» ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣΑπό μια πρώτη ενημέρωση, διαπιστώσαμε πως η γνωστή ομάδα των «σκληροπυρηνικών» σχολαρχών αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και δεν δηλώνουν τις απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων. Η ενέργεια απείθειας αυτή δεν αποτελεί απλώς περιφρόνηση των εποπτικών αρχών της Πολιτείας. Είναι μια ευθεία κίνηση αμφισβήτησης της συνολικής εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και ναρκοθετεί το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο που τη διέπει.
Πριν από μερικές εβδομάδες η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, μετά από αναλυτική ενημέρωση και καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, απέστειλε εγκύκλιο οδηγία προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ζητώντας να ενημερώσουν το Υπουργείο μέχρι χθες (Τρίτη, 23/1) για τα ακόλουθα:
(α) Το πλήθος των πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που δήλωσε κάθε ιδιωτική σχολική μονάδα αρμοδιότητάς τους κατά το τρέχον σχολικό έτος,
(β) τον αριθμό των εκπαιδευτικών – διδασκόντων που υλοποιούν τις ανωτέρω πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και
(γ) εάν κατόπιν του σχετικού ελέγχου νομιμότητας (ως προς το πρόγραμμα σπουδών και το παιδαγωγικό περιεχόμενο της διδασκαλίας) των εν λόγω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων διαπιστώθηκαν αποκλίσεις (ως προς τη νομιμότητα) και σε καταφατική περίπτωση, τι είδους και πώς θεραπεύτηκαν.
Όπως είχαμε ανακοινώσει πριν την έκδοση της εγκυκλίου, μόλις το 10% των ιδιωτικών σχολικών μονάδων είχαν εφαρμόσει τη νομοθεσία, δηλώνοντας τις πρόσθετες (εκτός 40ωρου) εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τους εκπαιδευτικούς, τον αριθμό των τμημάτων και των μαθητών, με αποτέλεσμα να οργιάζει η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία. Φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να παρανομούν. Προφανώς θεωρούν ότι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει…
Εναπόκειται πλέον στην Πολιτεία και στους θεσμούς της να προστατεύσουν τη νομιμότητα και το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης από μια ομάδα ασύδοτων επιχειρηματιών που λειτουργούν πλέον ως κράτος εν κράτει.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web