ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΟΥΛΑΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΗΣ SILA ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΝΟΥΝΤΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


«ΤΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»
Στις 21/4 πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα στην Πρεσβεία του Βατικανό η συνάντηση ανάμεσα σε μέλη του Προεδρείου της ΟΙΕΛΕ και τον Τιτουλάριο Αρχιεπίσκοπο της Sila και Αποστολικό Νούντσιο (διπλωματικό επιτετραμμένο) του Πάπα στην Ελλάδα Fr. Savio HON Tai Fai, S.D.B. Την ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Μ. Κουρουτός και το μέλος του ΔΣ Τζ. Γιώτη, αμφότεροι εκπαιδευτικοί σε μη κερδοσκοπικά σχολεία που έχουν ιδρυθεί από τάγματα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το μέλλον και οι προοπτικές των μη κερδοσκοπικών, χριστιανικών σχολείων στην Ελλάδα, ο ρόλος τους στο ευρύτερο πλαίσιο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η πολυδιάστατη προσφορά τους στην κοινωνία και οι τρέχουσες νομοθετικές εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ μίλησε για την ιδιαίτερη θέση και παρουσία των σχολείων αυτών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς συνδυάζουν την εκπαιδευτική ποιότητα και την καινοτομία με τις αρχές της χριστιανικής διαπαιδαγώγησης και αλληλεγγύης, την αγωγή και τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση ανάμεσα στα μη κερδοσκοπικά σχολεία και σε αυτά που λειτουργούν αποκλειστικά με στόχο το κέρδος, τονίζοντας πως στην Ε.Ε. όλα τα σχολεία που λειτουργούν υπό την αιγίδα χριστιανικών οργανώσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων λειτουργούν ισότιμα εντός των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών τους, υπό την αιγίδα και εποπτεία της πολιτείας.
Ο Αποστολικός Νούντσιος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις απόψεις των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας. Εξέφρασε με τη σειρά του τη γνώμη πως τα μη κερδοσκοπικά σχολεία που έχουν ιδρυθεί από χριστιανικά τάγματα και μονές επιτελούν ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο και πως θα πρέπει να αποτελούν μια διακριτή ομάδα σχολείων μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα υπό την αιγίδα της πολιτείας, ώστε να συνεχίσουν την ιδιαίτερη προσφορά τους. Συμφώνησε πως οι καθολικοί θεολόγοι που διδάσκουν καθολικούς μαθητές θα πρέπει να διέπονται από το ίδιο νομοθετικό καθεστώς που διέπει τους υπόλοιπους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Ζήτησε από την ΟΙΕΛΕ να καταθέσει εγγράφως τις θέσεις της και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα συνάντηση. Δεσμεύτηκε, δε, ότι θα συνεργαστεί για το ζήτημα των μη κερδοσκοπικών, χριστιανικών σχολείων με το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών, ώστε από κοινού να υπάρξει και για τα δύο ζητήματα παρέμβαση στα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web