ΟΙΕΛΕ : ΚΑΠΟΙΟΙ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ


Η γνωστή ρήση «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» ταιριάζει δυστυχώς σε, ευτυχώς ελάχιστους, συναδέλφους μας που φρόντισαν με τις πράξεις τους να θέσουν σε κίνδυνο τις εκπαιδευτικές άδειες που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Οι συγκεκριμένοι έλαβαν άδεια υπηρεσιακών σπουδών στο εξωτερικό και γνώριζαν ότι δεν θα λάβουν το επιμίσθιο (πρόσθετη αμοιβή) που προβλέπει ο νόμος για αυτές τις σπουδές, καθώς ο λογαριασμός που τροφοδοτεί τις άδειες (ΕΛΙΓΕ) έχει σοβαρότατα ζητήματα χρηματοδότησης και γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων. (Θυμίζουμε εδώ ότι οι εκπαιδευτικές άδειες για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς έχουν καταργηθεί από το 2012 και η ΟΙΕΛΕ δίνει κάθε χρόνο μάχη για να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος).
Δυστυχώς, λοιπόν, κάποιοι (και μάλιστα από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία) εκμεταλλευόμενοι το ακριβές γράμμα του νόμου προσέφυγαν (και μάλιστα στο τέλος των σπουδών τους!) ζητώντας το επιμίσθιο αναδρομικά χρησιμοποιώντας νομικούς και μάλιστα χωρίς καν να ενημερώσουν την ΟΙΕΛΕ για τις ενέργειές τους! Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι ότι – σε πρώτη φάση – μάλλον δεν θα δοθούν πλέον εκπαιδευτικές άδειες εξωτερικού. Σε δεύτερη φάση επανεξετάζεται πολύ σοβαρά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας η χορήγηση στο μέλλον οποιασδήποτε εκπαιδευτικής άδειας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς!
Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Επειδή στο αίτημα για χορήγηση του επιμισθίου αναδρομικά αναγράφονται προκλητικά πράγματα, θυμίζουμε στους συναδέλφους κάποια πράγματα:
1. Η λήψη εκπαιδευτικής άδειας δεν αποτελεί πλέον υποχρέωση της πολιτείας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αλλά είναι κατάκτηση μετά από αγώνες του κλάδου που πρέπει να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Κάποιοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που παρέλαβαν δεν ανήκει αποκλειστικά σ’ αυτούς, αλλά σε χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
2. Δεν είναι υποχρεωτικό να πάει κάποιος στο εξωτερικό για να σπουδάσει (και ενώ μάλιστα υπηρετεί σε σχολείο), αν διαπιστώνει ότι έχει «αξεπέραστα» οικογενειακά/οικονομικά προβλήματα. Ευτυχώς υπάρχουν και εν Ελλάδι εξαιρετικά Πανεπιστήμια με πολύ καλά προγράμματα σπουδών που παρέχουν ισότιμους τίτλους σπουδών για οποιαδήποτε χρήση!
3. Η νοοτροπία «ό, τι φάμε και ό, τι πιούμε», ακόμη και εις βάρος των υπόλοιπων, είναι αιτία δεινών, όχι μόνο για έναν κλάδο, αλλά για ολόκληρη την κοινωνίασυνολικά. Το ατομικό συμφέρον θα πρέπει να εντάσσεται στο συλλογικό κι όχι το ανάποδο.
Επειδή η Ομοσπονδία επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί του/τους χωρίς αποτέλεσμα, δηλώνουμε ότι θα αναμένουμε, αν και όχι για πολύ…

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web