ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ: ΕΞΕΔΟΘΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Εξεδόθη ιδιαίτερα σημαντική εγκύκλιος με υπογραφή του Γεν. Γραμματέα του Υπ. Παιδείας που δίνει οριστικά τέλος στην άγρια εκμετάλλευση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως για υπηρεσίες φύλαξης (τύπου summercamps) και στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Η εγκύκλιος ορίζει ξεκάθαρα πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν τις ίδιες διακοπές και αργίες με τους δημόσιους συναδέλφους τους.
Η υπογραφή της εγκυκλίου είναι προϊόν συντονισμένων ενεργειών της Ομοσπονδίας μετά από πλήθος καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται την άγνοια και το φόβο ορισμένων συναδέλφων, κυρίως νέων σε ηλικία, και τους «πείθουν» πως για να πληρωθούν το καλοκαίρι, οφείλουν να εργαστούν «εθελοντικά» σε φύλαξη, ή καλοκαιρινές δραστηριότητες! Η παρανομία εδώ είναι πολλαπλή, καθώς οι γονείς πληρώνουν δίδακτρα σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ αυτές οι υπηρεσίες πληρώνονται χωριστά! Επομένως, το χρήμα που ρέει στα ταμεία των επιτήδειων δεν φορολογείται και το κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ λόγω της αδήλωτης εργασίας, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.
Στο κείμενο της εγκυκλίου περιλαμβάνεται το σύνολο της νομοθεσίας σχετικά με τις περιόδους εργασίας των εκπαιδευτικών. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο ενημερωτικό κείμενο είχε αποστείλει πριν από μερικές ημέρες στην ΟΙΕΛΕ και η Αυτοτελής Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.
Τα βασικότερα σημεία της εγκυκλίου είναι τα ακόλουθα:
  • Η διάρκεια του διδακτικού έτους είναι ίδια σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. 
  • Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υπάγονται ακριβώς στις ίδιες ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς σε ό,τι αφορά διακοπές και αργίες. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ιδιωτικά σχολεία έχουν διακοπή εργασιών το καλοκαίρι όπως και οι δημόσιοι συνάδελφοί τους. 
  • Στην περίπτωση που ένα ιδιωτικό σχολείο έχει νόμιμη άδεια για παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών στους καλοκαιρινούς μήνες, τότε είτε θα προσλάβει εξωτερικούς συνεργάτες, είτε προαιρετικά οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να εργαστούν, αλλά με την καταβολή της νόμιμης υπερωριακής αμοιβής.
Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο του Γεν. Γραμματέα του Υπ. Παιδείας.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web