ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΝΣΗΜΑ



ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΝΣΗΜΑ
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κοινοποίησε την εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας. Όπως σημειώσαμε, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κείμενο οδηγιών, καθώς με την υποχρέωση των σχολικών μονάδων να καταχωρίζουν το σύνολο των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων (ωρολόγιο πρόγραμμα-παρεκκλίσεις και πρόσθετες δραστηριότητες) στο πληροφοριακό σύστημα myschool, περιορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η δυνατότητα πολλών σχολαρχών να μην δηλώνουν εκπαιδευτικούς και να φοροδιαφεύγουν. Πλέον η πολιτεία και οι εποπτικές της αρχές έχουν ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, των μαθητών και των γονέων, που πλέον θα πληρώνουν χρήματα τα οποία θα φορολογούνται, καθώς και των εργαζόμενων που δύσκολα θα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
TΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ!
Όπως πολλάκις έχουμε αναφέρει δημόσια, ελάχιστα ιδιωτικά σχολεία δήλωναν τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δράσεις. Πρόκειται για όλες τις δράσεις ενός σχολείου που διεξάγονται εκτός του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος. Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία είχαν την υποχρέωση, βάσει των Ν. 4415/2016 και Ν. 4472/2017, να δηλώσουν τις δράσεις, τον αριθμό των μαθητών και των τμημάτων, η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν το έπραξε (λιγότερο από το 15% των σχολείων). Το στοιχείο αυτό συμφωνεί και με έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται για πάνω από το 90% των εκτός ωραρίου δράσεων στις οποίες απασχολούνται. Το ζήτημα των απλήρωτων και αδήλωτων εκπαιδευτικών στις απογευματινές δράσεις δεν αποτελεί απλή παραβίαση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Αποτελεί μεγάλο πολιτικό ζήτημα, με σημαντικές προεκτάσεις. Από την εκτεταμένη αυτή παρανομία:
 βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, καθώς τα ταμεία χάνουν έσοδα λόγω φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής
 εξαπατώνται οι γονείς που καταβάλλουν συμπληρωματικό ποσό για τις δράσεις αυτές, το οποίο καταλήγει ατόφιο στα ταμεία του σχολάρχη, χωρίς να καταβληθούν μισθοί και φόροι
 υφίστανται άγρια εργασιακή εκμετάλλευση χιλιάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σύρονται συχνά υπό την απειλή της απόλυσης να εργάζονται μέχρι αργά το απόγευμα «εθελοντικά».
Για την άθλια αυτή εικόνα υπάρχουν σαφώς ευθύνες στην Αυτοτελή Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που, αν και δεχόταν επί μήνες συγκεκριμένες καταγγελίες από την ΟΙΕΛΕ, δεν ενήργησε όπως θα έπρεπε. Πλέον, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν. Από το Σεπτέμβριο δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε μια δράση αδήλωτη, ούτε ένας εκπαιδευτικός που δεν θα αμείβεται και δεν θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία του.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web