60 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΕΛΕ


60 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΕΛΕ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Το 1958, εν μέσω μιας ταραχώδους πολιτικής περιόδου, ξεκινά τη ζωή της η ΟΙΕΛΕ, καθώς οι άγριες συνθήκες που τότε επικρατούσαν στα ιδιωτικά σχολεία επέβαλαν την ενεργοποίηση λιγοστών αρχικά, αλλά γενναίων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, αλλά πολλά πράγματα στα ιδιωτικά σχολεία εξακολουθούν να βαδίζουν εκτός νομιμότητας, παρά τις εντυπωσιακές επιτυχίες της Ομοσπονδίας, ιδίως μετά τη δεκαετία του ‘80. Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της ΟΙΕΛΕ, αλλά και των δυναμικών ΣΙΕΛ Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκείνη την περίοδο, διαπιστώνει κανείς πως αρκετά από τα αιτήματα των συναδέλφων μας εξακολουθούν – δυστυχώς – να είναι επίκαιρα. Οι αυθαιρεσίες μέσα στα σχολεία, οι αλλοιώσεις στις βαθμολογίες, οι πιέσεις στους εκπαιδευτικούς, η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι μισθολογικές παραβιάσεις, είναι και σήμερα αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι η συσπείρωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών γύρω από την Ομοσπονδία και τα σωματεία της. Στη μακρά και συναρπαστική αυτή πορεία έχουν καταγραφεί σπουδαίες νίκες που άλλαξαν άρδην τις εργασιακές συνθήκες στην ιδιωτική εκπαίδευση και που έθεσαν θεμέλια για την προστασία του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης μέσα στα ιδιωτικά σχολεία. Δεν ξεχνάμε τη συγκλονιστική δίμηνη απεργία του 1977 (που κατέληξε στον εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο 682/77), τους επικούς αγώνες της δεκαετίας του ’80 για τη νομοθετική κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, την ψήφιση του Ν. 2986/2002 που έθεσε για πρώτη φορά συγκεκριμένο πλαίσιο εποπτείας της πολιτείας στις εργασιακές μας σχέσεις, τη δραματική περίοδο 2010-15 με την ηρωική προσπάθεια του κλάδου να αντισταθεί στην ολομέτωπη πολιτικοεπιχειρηματική επίθεση να ισοπεδωθεί η εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία και την τελική δικαίωση με τους νόμους 4415/2016 και 4472/2017.
Η πορεία της ΟΙΕΛΕ μέσα στο χρόνο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο τέλος του χρόνου σε χώρο που θα ανακοινωθεί αργότερα. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί η μεγάλη έρευνα του κλαδικού Ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ που έχει ως στόχο να διερευνήσει τα στοιχεία που συγκροτούν το δημογραφικό, το επιστημονικό και το κοινωνικό προφίλ του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, καθώς και βασικές στάσεις και αντιλήψεις του για την εκπαίδευση και τη σχολική πραγματικότητα. Το δείγμα της έρευνας είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα εγχώρια εκπαιδευτικά δεδομένα αγγίζοντας τους 1000 εκπαιδευτικούς.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web