Πανικός και μικροψυχία από τον ΣΙΣ – Έριξαν το γάντι της αντιπαράθεσης, θα πιουν το ποτήρι μέχρι τέλους


Πληροφορηθήκαμε για μια άκρως επιθετική και υβριστική ανακοίνωση του ΣΙΣ εναντίον της ΟΙΕΛΕ, με αφορμή την απολύτως νόμιμη αίτηση που αποστείλαμε προς όλους τους εργοδοτικούς φορείς στην ιδιωτική εκπαίδευση να μας γνωστοποιήσουν τμήμα μόνο της συμμόρφωσής τους με τον κανονισμό GDPR. Το ύφος της ανακοίνωσης του Συνδέσμου  αποδεικνύει τον πανικό ορισμένων εκ των ιδιοκτητών που γνωρίζουν ότι με τη διαδικασία του live streaming έχει καταπατηθεί η εγχώρια και διεθνής νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων. Αποδεικνύει, επιπλέον, μικροψυχία και υποκρισία, αλλά και την πραγματική στόχευση κάποιων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης που θέλουν για πάντα καρφωμένες τις κάμερες παρακολούθησης των εκπαιδευτικών μέσα στις τάξεις, για τρομοκράτηση και φρονηματισμό.

Τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες η εκπαιδευτική κοινότητα δίνει έναν τεράστιο αγώνα για να μείνει ζωντανή η εκπαιδευτική διαδικασία, για να υποστηρίξει ηθικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, η ΟΙΕΛΕ από την πρώτη κιόλας ημέρα χωρίς κανέναν δισταγμό, πρώτη από όλες τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, στήριξε τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω σειράς ανακοινώσεων αλλά και μέσω προσωπικής επιστολής του Προέδρου της που κάλεσε τους συναδέλφους να βάλουν πλάτη για να μείνουν τα σχολεία ζωντανά. Έδωσε διαρκή μάχη όλο αυτό το διάστημα για να καταδείξει ότι η τηλεκπαίδευση που παρέχεται με προσπάθεια και μόχθο των εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να μπει σε ζύγι διατίμησης, όταν ορισμένοι καλοθελητές επιχείρησαν για δικούς τους λόγους να σπιλώσουν τον αγώνα των συναδέλφων μας. Αποδείξαμε ότι πέρα και πάνω από πολιτικές, ιδεολογικές και συνδικαλιστικές διαφορές, βάζουμε το συμφέρον των σχολείων και των παιδιών μας.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών, που δήθεν κόπτεται για το αγαθό της Παιδείας και τους μαθητές, ανέβαζε ανακοινώσεις με τις οποίες ζητούσε από το Υπουργείο να επιβάλλει στους γονείς την πληρωμή ακόμη και υπηρεσιών που δεν παρέχονται, όπως μεταφορά, σίτιση, κ.λπ. Και σαν να μην έφτανε αυτή η εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς και «λαιμαργίας», προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Δημοσίευσε άρθρο γνωστού ταλιμπάν του ψευδοφιλελευθερισμού (ο οποίος πριν λίγα χρόνια καλούσε γονείς να επιτεθούν βίαια σε συνδικαλιστές της ΟΙΕΛΕ) που θέτει ως όρο …επιβίωσης των ιδιωτικών σχολείων, τις ελεύθερες απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και την κατάργηση του άρθρου 30 του Ν. 682/77! Ακόμη και τότε, όμως, στο όνομα της κοινής προσπάθειας και της επιβίωσης των σχολείων, δεν απαντήσαμε. Θεωρήσαμε πως η εργασιακή ειρήνη και η ηρεμία είναι απαραίτητες στην κρίσιμη συγκυρία.

Μετά την αχρείαστη επαναλειτουργία, για λίγες διδακτικές ημέρες, των σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών, του συνόλου σχεδόν της εκπαιδευτικής κοινότητας και καταπατώντας το εγχώριο και διεθνές πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα, προχώρησε σε ψήφιση τροπολογίας για το live streaming. Εκεί έπεσε και το πέπλο υποκρισίας ορισμένων σχολαρχών που στο όνομα της «προόδου», έκαναν πράξη το διαχρονικό τους όνειρο να εγκαταστήσουν σύστημα παρακολούθησης εκπαιδευτικών (αλλά και μαθητών) στις τάξεις. Ένα σύστημα που δεν έχουν καμιά πρόθεση να αποσύρουν μετά την παρούσα περίοδο. Οι προθέσεις τους αυτές αποδεικνύονται από το γεγονός ότι αγνοούν ακόμη και το θέμα της προαιρετικότητας της διαδικασίας και επιβάλουν με απειλές και προειδοποιήσεις για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών τη λειτουργία καμερών στις τάξεις. Κυρίως, όμως, αποδεικνύονται από το γεγονός της άρνησής τους να απαντήσουν στο έγγραφό μας (με τη γνωστή έπαρση και αλαζονεία αυτού που περιφρονεί τους νόμους), παραβιάζοντας τη ρητή υποχρέωση, η οποία πηγάζει εκ του ευρωπαϊκού και εγχώριου νομοθετικού πλαισίου, για διαφάνεια και διαβούλευση εκ μέρους αυτών που επεξεργάζονται δεδομένα.

Η ΟΙΕΛΕ επιχείρησε  από την αρχή με νηφαλιότητα να καταδείξει στους ιδιοκτήτες των σχολείων τη νομική πλευρά του ζητήματος. Κατέθεσε αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες για τους παραβάτες είναι μεγάλες. Ευτυχώς, κάποια μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, όπως η Σχολή Μωραΐτη, η Ιόνιος Σχολή, η Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή με χιλιάδες μαθητές, τίμησαν το χώρο της εκπαίδευσης και δεν επέτρεψαν την απευθείας μετάδοση μαθημάτων. Πολλά ακόμη σχολεία τήρησαν τουλάχιστον τον προαιρετικό χαρακτήρα του μέτρου, που ομολόγησε και η ίδια η Υπουργός Παιδείας. Δυστυχώς, έχουμε όμως τη γνωστή ομάδα των φονταμενταλιστών που παραδοσιακά αψηφούν το νόμο και που βρήκαν για μια ακόμη φορά να παραστήσουν τον bully στο χώρο της εκπαίδευσης.

Είναι κωμικό, τέλος, ότι έφεραν στο κείμενό τους το παράδειγμα του MySchool, εκεί όπου υπέστησαν μια δεινή νομική και κοινωνική ήττα. Οι άνθρωποι που με πρόσχημα την παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών στο γνωστό πληροφοριακό σύστημα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη (ο πραγματικός λόγος ήταν το κουκούλωμα σοβαρότατων παρανομιών όπως η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία), σήμερα επιτρέπουν την παράνομη διαρροή πλήθους ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους.

Η πρόκλησή τους, όμως, δεν θα μείνει αναπάντητη. Από τη στιγμή που πέταξαν το γάντι της αντιπαράθεσης, θα πιουν το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Η Ομοσπονδία θα εξαντλήσει  όλα τα πρόσφορα νομικά και συνδικαλιστικά μέσα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να επιτύχει την παραδειγματική τιμωρία των συγκεκριμένων «νταήδων» της εκπαίδευσης, των ανθρώπων που διαχρονικά παραβιάζουν στοιχειώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, την εκπαιδευτική, την εργατική και την ασφαλιστική νομοθεσία.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web