Συνέντευξη του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ στο tvxs.gr: “Προϊόν συναλλαγής το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, διαχρονικές οι σχέσεις διαπλοκής ΝΔ με τους σχολάρχες”


Συνέντευξη στο tvxs.gr και στη δημοσιογράφο Φωτεινή Λαμπρίδη παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός. Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη μακροχρόνια σχέση διαπλοκής ΝΔ-ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και στο νομοσχέδιο-δώρο στους χορηγούς-σχολάρχες που η κυβέρνηση καταθέτει σύντομα στη Βουλή.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Η ΝΔ ανταποδίδει τη χάρη στους σχολάρχες-χορηγούς της

«Με το νέο νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, η κυβέρνηση ανταποδίδει τη στήριξη στους σχολάρχες χορηγούς της» λέει στο tvxs.gr Μιχάλης Κουρουτός, Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος).

«Το κάνει μάλιστα με ένα ακραίο και εκδικητικό εναντίον των εκπαιδευτικών σχέδιο νόμου που διαλύει εντελώς τις εργασιακές τους σχέσεις και καθιστά τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου αδύνατη. Θέλουν να μετατρέψουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φιμωμένους, να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, τα καλοκαίρια, χωρίς φυσικά να πληρώνονται. Θα μπούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους» λέει στο tvxs.gr o Μιχάλης Κουρουτός

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, περιγράφει πως η συνεξάρτηση της ΝΔ με τους ιδιοκτήτες κάποιων σχολείων, δεν είναι νέα ιστορία και υπογραμμίζει ότι με το νέο νομοσχέδιο αποσύρεται η ουσιαστική εποπτεία από τα ιδιωτικά σχολεία, γεγονός που θα οδηγήσει στη μετατροπή τους σε ένα μηχανισμό παραγωγής «άριστων» τίτλων, ενώ «…θα βλάψει την ισονομία ανάμεσα στους μαθητές των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν νόμιμα και στους μαθητές των σχολείων – σούπερ μάρκετ που οραματίζονται οι χορηγοί – σχολάρχες και η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως».

  • Πότε μάθατε ότι ιδιωτικά σχολεία είναι χορηγοί της ΝΔ;

Ήταν γνωστό σε εμάς ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει διασύνδεση και συνεννόηση κάποιων σχολαρχών σε υψηλό επίπεδο με τη ΝΔ, ωστόσο για τις χορηγίες ηγετικών στελεχών του Συνδέσμου στο κυβερνών κόμμα έλαβα γνώση πριν από λίγες ημέρες. Όταν πληροφορηθήκαμε για την οικονομική αυτή σχέση, αισθανθήκαμε και εγώ προσωπικά και τα στελέχη της Ομοσπονδίας μεγάλη απογοήτευση. Αντιληφθήκαμε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες διαλόγου και συνεννόησης, όταν απέναντι μιλάει το χρήμα.

  • Η ΝΔ λέει ότι το επιτρέπει ο νόμος. Είναι νόμιμο αλλά μη ηθικό;

Ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων (τουλάχιστον μέχρι το 2017) έδινε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να κάνουν δωρεές σε κόμματα. Είναι όμως τα ιδιωτικά σχολεία αμιγείς επιχειρήσεις; Τουλάχιστον σύμφωνα με το Σύνταγμα και την πάγια νομολογία, όχι. Είναι πάροχοι δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, παρέχουν ισότιμους τίτλους σπουδών, εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και, φυσικά, τον εκάστοτε Υπουργό. Αν μου επιτρέπετε να κάνω έναν παραλληλισμό, είναι σαν να ανακαλύπτει η κοινωνία ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα κάνει δωρεά στην Κεντρική Ένωση Διαιτητών. Επομένως, δεν είναι απλώς μια μη ηθική ενέργεια, είναι πολιτικά έκθετη και νομικά αμφιλεγόμενη, μια ενέργεια που «σημαδεύει» την τράπουλα. Φέρνει, δε, στο νου την γνωστή ρήση του ιστορικού Προέδρου της ΟΙΕΛΕ Γιώργου Φυσάκη,  ο οποίος είχε πει «οι ιδιοκτήτες πολεμάνε με τα λεφτά τους για τα λεφτά τους, οι εκπαιδευτικοί παλεύουν με τους αγώνες τους για την Παιδεία». Σήμερα ζούμε την τελική φάση της προσπάθειας επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων για να μετατρέψουν τα ιδιωτικά σχολεία σε επιχειρήσεις και να καταργήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό το σχεδιασμό.

  • Συμβαίνει και με άλλα κόμματα;

Δεν γνωρίζουμε περίπτωση δωρεάς ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου σε άλλο κόμμα. Εάν συμβαίνει, είναι ασφαλώς καταδικαστέα ενέργεια.

  • Τι διεκδικείτε με το εξώδικο;

Με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το sponsoring της ΝΔ από ιδιωτικά σχολεία, αποστείλαμε εξώδικο στην υπουργό Παιδείας ζητώντας την απόσυρση του κατάπτυστου αυτού νομοθετήματος. Δεν θα αποδεχθούμε βελτιωτικές κινήσεις. Ας το αποσύρει κι ας ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο για τα φλέγοντα ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

  • Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του tvxs.gr πρώην πρόεδρος του συλλόγου γονέων του Κολλεγίου δήλωσε ότι εξαναγκάζονταν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Κολλέγιο. Έχουν συμβεί κι άλλα γεγονότα που δείχνουν συνεξάρτηση της ΝΔ με σχολάρχες; 

Εδώ και μια δεκαετία περίπου έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια επιχειρηματικών κύκλων, πολιτικών δυνάμεων και μερίδας των ΜΜΕ για να μεταβληθεί ο χώρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε Κρανίου Τόπο. Θυμίζω χαρακτηριστικά τις φιέστες – συνέδρια του Συνδέσμου των ιδιοκτητών με τη συμμετοχή κομμάτων και το 2011 και το 2013 όπου ζητούσαν, άκουσον – άκουσον, από τη μια πλήρη απόσυρση της εποπτείας του κράτους και από την άλλη κρατική χρηματοδότηση! Θυμίζω το ακόμη χαρακτηριστικότερο «κίνημα της κατσαρόλας» το 2015 εναντίον του νόμου Μπαλτά (που δεν ψηφίστηκε, παρά μόνο το 2016 ως νόμος Φίλη), όπου στην εκδήλωση της ΝΔ επιστρατεύτηκαν μέχρι και σχολικά λεωφορεία μεγάλων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για να μεταφέρουν «οπαδούς – αγανακτισμένους γονείς». Τραγικά πράγματα…

  • Η ΝΔ «ανταποδίδει» κατά τη γνώμη σας τη στήριξη σε σχολάρχες με το νέο νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση και με ποιον τρόπο; 

Όσα έχω σχετικά αναφέρει και σε προηγούμενες ερωτήσεις σας περιγράφουν μια σκοτεινή και ισχυρή σχέση διαπλοκής ανάμεσα στη ΝΔ και συγκεκριμένη μερίδα των ιδιοκτητών. Σήμερα έφτασε η στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ να ανταποδώσει τη συνεπή πολιτική και οικονομική στήριξη κάποιων ιδιωτικών σχολείων. Και δεν ανταποδίδει με μια απλώς ευνοϊκή ρύθμιση, Ανταποδίδει με ένα ακραίο και εκδικητικό εναντίον των εκπαιδευτικών σχέδιο νόμου που διαλύει εντελώς τις εργασιακές τους σχέσεις και καθιστά τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου αδύνατη. Θέλουν να μετατρέψουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φιμωμένους, να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, τα καλοκαίρια, χωρίς φυσικά να πληρώνονται. Θα μπούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους.

  • Στην ανακοίνωση της η ΟΙΕΛΕ γράφει, πως το νέο νομοσχέδιο μετατρέπει το ιδιωτικό σχολείο σε ένα απέραντο φροντιστήριο και σε παράδεισο φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας.

Για πρώτη φορά τα σχολεία έχουν δικαίωμα να ανοίξουν και φροντιστήρια. Σταματάει ο έλεγχος άρα δεν θα ελέγχεται ούτε το πρωινό πρόγραμμα. Λένε επίσης ρητώς,  ότι επιτρέπεται να δουλεύουν το καλοκαίρι. Προφανώς με το ίδιο προσωπικό κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας.

  • Τέλος, είπατε πιο πριν ότι ΝΔ και σχολάρχες εργάζονται για τη μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε αμιγείς επιχειρήσεις. Είναι μια μακροχρόνια διαδικασία αυτή;

Ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί ένα φιλέτο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μάχη για την ψυχή της Παιδείας διαρκεί εδώ και δεκαετίες και οι εκπαιδευτικοί μαζί με το οργανωμένο κίνημα της εργασίας παλεύουν σε πολλές χώρες να μείνει μακριά η εκπαίδευση από τις δαγκάνες της ασύδοτης αγοράς. Στην Ελλάδα ως σημείο – σταθμό της απόπειρας μετατροπής των ιδιωτικών σχολείων σε «μαγαζιά» ήταν ο Ν. 2527/97 του τότε Υπουργού Παιδείας Αρσένη, ο οποίος είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι υπάλληλοι επιχείρησης και δεν δικαιούνται μοριοδότησης στον ΑΣΕΠ. Αυτό κληρονόμησα εγώ όταν ένα χρόνο μετά ανέλαβα την Προεδρία της ΟΙΕΛΕ και με σκληρή μάχη καταφέραμε μέσα σε 5 χρόνια να ψηφιστεί ο ευεργετικός νόμος Ευθυμίου – Γκεσούλη που αποκατέστησε την εποπτεία της Πολιτείας στα ιδιωτικά σχολεία και θεμελίωσε ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις για τους εκπαιδευτικούς. Το γνωστό πολιτικο – επιχειρηματικό μπλοκ όμως ξεκίνησε τη μάχη να ανατραπεί ο νόμος Ευθυμίου και ενώ έπεσε πάνω στον κυματοθραύστη Μαριέττα Γιαννάκου που διαφύλαξε την εκπαιδευτική νομιμότητα ως κόρην οφθαλμού, βρήκε δυστυχώς πρόσφορο έδαφος συνεννόησης με την κ. Α. Διαμαντοπούλου που ξεκίνησε τα νομοθετικά δώρα στους σχολάρχες το 2010 τα οποία ολοκλήρωσαν λίγα χρόνια μετά οι ανεκδιήγητοι Μπαμπινιώτης και Αρβανιτόπουλος.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων δημιούργησαν τέτοιο χάος στην ιδιωτική εκπαίδευση που ανάγκασαν την Κομισιόν να παρέμβει το 2014 και να ζητήσει άμεσα ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ο τότε Υπουργός Λοβέρδος αρνήθηκε να πράξει το παραμικρό και η Ε.Ε. επέβαλε αυστηρότατες ποινές στην Ελλάδα παγώνοντας την αντιστοίχιση του εθνικού με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Τελικά, τις ευρωπαϊκές οδηγίες εφάρμοσε με το Νόμο Φίλη (4415/2016) ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πλαίσιο αυτό έρχεται σήμερα να καταργήσει με το χειρότερο νόμο από την εποχή της γερμανικής κατοχής και τον εγκληματικό νόμο 811 η νομοθετική παρέμβαση Κεραμέως που διαλύει πλήρως την έννοια του ιδιωτικού σχολείου ως παρόχου δημόσιου αγαθού και το παραδίδει βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web