Εκδικάστηκε χθες η προσφυγή της ΟΙΕΛΕ κατά του νόμου Κεραμέως στο ΣτΕ – Προκλητικός ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση κατά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών



Ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ στο ΣτΕ κατά του νόμου 4713/2020 για την ιδιωτική εκπαίδευση. Η διαδικασία ξεκίνησε με την αγόρευση του νομικού παραστάτη της ΟΙΕΛΕ κ. Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου και συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των παραστατών των ιδιοκτητών και του Υπουργείου Παιδείας.

Ο εκπρόσωπος των σχολαρχών ενέμειναν στις θέσεις τους για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων ως αμιγών επιχειρήσεων με μηδενικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας στις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο κείμενο της παρέμβασής τους κρίνουν την αναιτιολόγητη απόλυση ως …«αντικειμενική αξιολόγηση του ιδιωτικού εκπαιδευτικού»! Ωστόσο, κατάπληξη προκάλεσε η ακραία τοποθέτηση του νομικού εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος με δυσερμήνευτη μήνι εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση κατά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, κατηγορώντας τους ότι εδώ και 41 χρόνια απολαμβάνουν «εξοργιστικών προνομίων» και ότι «δίδασκαν όπως τους άρεσε» με αποτέλεσμα το Υπουργείο να πράξει το αυτονόητο, δηλ. να κάνει εύκολη την απόλυσή τους!

Το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι η κατάθεση συμπληρωματικών υπομνημάτων από τις αντιδίκους.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση των θέσεών μας για την προστασία της κοινωνίας και του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης, για την ισονομία στο χώρο της Παιδείας, για δίκαιες εργασιακές σχέσεις, για να σταματήσει η ακραία εκμετάλλευση των συναδέλφων μας και για να αποτραπεί η μετατροπή του ιδιωτικού σχολείου σε πρατήριο τίτλων σπουδών.

Η νομική παρέμβαση της Ομοσπονδίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για το σύνολο του χώρου της εκπαίδευσης και για την κοινωνία. Η εφαρμογή του Ν. 4713/2020 και οι δυσμενέστατες επιπτώσεις αυτής στην εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων, στη λειτουργία τους και στην αυτονομία των εκπαιδευτικών έχουν ως πιθανή παρενέργεια την αλλοίωση των διαδικασιών που οδηγούν στην έκδοση των τίτλων σπουδών. Καταστρατηγείται έτσι η ισονομία ανάμεσα στους Έλληνες μαθητές αλλά και σε μαθητές χωρών της Ε.Ε., καθώς οι παράνομοι τίτλοι δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την πρόσβαση στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ αλλά και για την είσοδο σε διεθνή πανεπιστήμια και στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, η οξύτατη παραβατικότητα που ήδη σημειώνεται σε σημαντικό τμήμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν εντός του πλαισίου νομιμότητας. Τέλος, η ασύδοτη λειτουργία ιδιωτών στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης αυξάνει τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της Παιδείας.

Στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ αναδεικνύεται η αντίθεση των διατάξεων του νόμου Κεραμέως για τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τις διατάξεις των άρθρων 16, παρ. 2 και 8, του Συντάγματος. Παραβιάζοντας το Σύνταγμα οι παραπάνω διατάξεις του Ν. 4713/2020 που ρυθμίζουν πλέον την  απόλυση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών, κατήργησαν επί της ουσίας το καθεστώς εποπτείας της Πολιτείας  και θέσπισαν την αρχή της αναιτιώδους καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας τους. Το νέο αυτό καθεστώς, το οποίο δεν βασίζεται σε σαφή και αντικειμενικά κριτήρια και καταργεί την προσήκουσα κρατική εποπτεία επί των αποφάσεων των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, δεν υπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης, αλλά επιδιώκει αμιγώς οικονομικούς σκοπούς.  Δίδει έτσι αυθαίρετο προβάδισμα στην επιχειρηματική ελευθερία των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και θίγει τον πυρήνα της εκπαιδευτικής ελευθερίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών.

Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική δικαιοσύνη και θεωρούμε πως, παρά την πολιτική και οικονομική ισχύ των αντιδίκων μας, θα υπερισχύσει η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web