Δικαστική δικαίωση της ΟΙΕΛΕ -ΣΙΕΛΒΕ και της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης – Απορρίφθηκε εναντίον μας αγωγή για «συκοφαντική δυσφήμιση» από νηπιαγωγείο που επί 7 (!) έτη έδινε το ήμισυ του νόμιμου μισθού στην εκπαιδευτικό!

Αίσιο τέλος σε μια δυσώδη υπόθεση έδωσε η δικαιοσύνη με απορριπτική απόφασή της σε αγωγή ιδιωτικού νηπιαγωγείου εναντίον της ΟΙΕΛΕ. 

Για ποιο λόγο μηνύθηκε η Ομοσπονδία; Επειδή «τόλμησε» να καταγγείλει ότι ιδιωτικό νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης επί 7 ολόκληρα έτη έδινε το ήμισυ σχεδόν των νόμιμων αποδοχών στην εκπαιδευτικό (με την προκλητική ανοχή της Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης). Ενδεικτικό του θράσους και του μένους των ιδιοκτητών  ήταν πως το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε (και για το οποίο μηνυθήκαμε) δεν ασχολείται παρά ελάχιστα με τους ιδιοκτήτες και στρέφει τα πυρά στον κύριο ένοχο, την Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης που επί 7 και πλέον έτη δεν έλεγξε ούτε μία φορά τις μισθοδοτικές καταστάσεις, τις οποίες έχει δέσμια αρμοδιότητα  να ελέγχει μηνιαίως. Φαίνεται όμως ότι οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης (που δυστυχώς συνεχίζει να μας απασχολεί με ανοχή σε παρανομίες ιδιοκτητών…επί 80 και πλέον μήνες είχαν καλύτερες δουλειές να κάνουν από το να ελέγξουν ένα ιδιωτικό σχολείο που πλήρωνε εκπαιδευτικό με το μισθό ανειδίκευτου εργάτη… Και το ακόμη καλύτερο! Αντί, όταν η συνάδελφος κατήγγειλε το γεγονός, να ελέγξουν τον επιτήδειο ιδιοκτήτη, έστειλαν στον πειθαρχικό την καταγγέλλουσα συνάδελφό μας!!   

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά από μία εξαντλητική διαδικασία στην οποία υποστηριχθήκαμε από τον νομικό μας σύμβουλο Γιώργο Μελισσάρη, εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες την απόφασή του με την οποία δικαιώνονται πανηγυρικά οι ενέργειες της ΟΙΕΛΕ. Συγκεκριμένα το δικαστήριο δέχθηκε ότι, τίποτα απ’ όσα αναδείξαμε δεν ήταν ψευδές και συκοφαντικό, αντιθέτως ήταν όλα αληθή και με αντικειμενικό τρόπο παρουσιαζόμενα, με σκοπό την προστασία των συμφερόντων του εκπαιδευτικού. Όπως πολύ ορθά επισημαίνει το δικαστήριο, «η ανάρτηση και το δελτίο τύπου της ΟΙΕΛΕ δεν αποσκοπούσε στο να πλήξει τη φήμη του σχολείου, αλλά στη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών συμφερόντων της εκπαιδευτικού», ενώ καταλήγει με την εξής, ιδιαίτερα σημαντική, διαπίστωση: «Όπως γίνεται δεκτό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία συνδικαλιστική οργάνωση που δεν έχει τη δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα τις ιδέες της σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ θα στερούνταν πράγματι ένα ουσιαστικό μέσο δράσης. Κατά συνέπεια, για να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και αποτελεσματικός χαρακτήρας των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, γίνεται δεκτό ότι οι εθνικές αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι δυσανάλογες κυρώσεις δεν αποτρέπουν τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το να επιδιώκουν να εκφράσουν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μελών τους» .

Ποιο είναι το συμπέρασμα από τη δικαστική αυτή νίκη; Ότι ο εκπαιδευτικός του οποίου τα εργασιακά συμφέροντα καταπατώνται, ο οποίος διστάζει να αντιπαρατεθεί απευθείας με τον εργοδότη του, ο οποίος το σκέφτεται προτού κινηθεί εξώδικα ή και δικαστικά, έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους, στους συλλόγους των εκπαιδευτικών, στα παραρτήματα του ΣΙΕΛ για την Αθήνα και στην ΟΙΕΛΕ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη γραμμή άμυνας στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η ΟΙΕΛΕ θα πράξει το αυτονόητο, χωρίς να φοβάται αγωγές και διώξεις!

ΥΓ Και κάτι τελευταίο, ιδιαίτερα σημαντικό (για όσους πιστεύουν ότι οι προσπάθειες είναι μάταιες, ότι οι ιδιοκτήτες ελέγχουν τα πάντα κ.λπ.). Η συνάδελφος προχώρησε σε αγωγή εναντίον του νηπιαγωγείου και της επιδικάστηκε ποσόν άνω των 60.000 ευρώ! Επομένως, αγωνιζόμαστε για τα δίκαιά μας, οργανωμένα, με τα σωματεία μας και την ΟΙΕΛΕ. Κανένας αγώνας δεν πάει ποτέ χαμένος.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web