Η θέση της ΟΙΕΛΕ για τις επιτροπές Δημοσίου κατά τη διενέργεια ενδοσχολικών εξετάσεων στα Ιδιωτικά Σχολεία – Αυξάνεται, λόγω της ασυδοσίας στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, η πίεση του πολιτικού κόσμου για Δημόσιο Έλεγχο


Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες πιέσεων από Βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων για τη θέση της Ομοσπονδίας σχετικά με την επαναφορά των Επιτροπών Δημοσίου με σκοπό την επιτήρηση των ενδοσχολικών εξετάσεων στα ιδιωτικά σχολεία για να σταματήσουν οι παρανομίες, όπου αυτές συμβαίνουν. Η Ομοσπονδία απαντά σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η θέση της για το ζήτημα είναι ξεκάθαρη: Δεν αποδεχόμαστε την επιστροφή των Επιτροπών του Δημοσίου, διότι τούτο αποτελεί πλήγμα στην αυτονομία του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λειτουργού και στην ισοτιμία του με τους συναδέλφους του στο δημόσιο τομέα.
Η διαχρονική θέση της Ομοσπονδίας αναφορικά με το στάτους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως ισότιμων με τους δημόσιους λειτουργών της εκπαίδευσης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Για δεκαετίες η Ομοσπονδία έχει δώσει μάχες, ώστε οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν ως βαθμολογητές – επιτηρητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, να λαμβάνουν μέρος σε επιμορφώσεις-σεμινάρια και να διορίζονται ως σχολικοί σύμβουλοι. Μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του κλάδου ήταν η κατάργηση από το 2000 των επιτροπών αποτελούμενων από δημόσιους εκπαιδευτικούς που επόπτευαν τη διενέργεια εξετάσεων στα ιδιωτικά σχολεία.

Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι η θέση της ΟΙΕΛΕ για το ζήτημα δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, η απόλυτη ασυδοσία που επικρατεί σε τμήμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει οδηγήσει Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα να ζητήσουν παρέμβαση του Δημοσίου στις ενδοσχολικές εξετάσεις των ιδιωτικών σχολείων. Τελευταία τέτοια πολιτική παρέμβαση υπήρξε η κατάθεση τροπολογίας από το Βουλευτή της ΝΔ κ. Κυριαζίδη -που υπεγράφη από άλλους 47 Βουλευτές του κόμματος- για την επαναφορά της επιτήρησης των εξετάσεων στα ιδιωτικά σχολεία από σώμα επιτηρητών προερχόμενων απο τη δημόσια εκπαίδευση. Αφορμή για την παρέμβαση των Βουλευτών της ΝΔ αποτέλεσαν οι αναδειχθείσες απόπειρες παραβίασης εξετάσεων σε κάποια ιδιωτικά σχολεία το 2014.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web