Κάποιοι δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια: 40 εκπαιδευτικοί σε υπηρεσιακή άδεια παραμένουν απλήρωτοι από το Σεπτέμβριο!



Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε η ΟΙΕΛΕ και οι εκπρόσωποί της, ώστε να πληρωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί σε υπηρεσιακή άδεια (άδειες ανατροφής, εκπαιδευτικές άδειες), ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων (περίπου 40 σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση) δεν θα πληρωθούν ούτε το Φεβρουάριο με δικαιολογία της μη συμπλήρωσης όλων των δικαιολογητικών (άραγε, τόσους μήνες γιατί δεν ενημέρωναν με ακρίβεια τι απαιτείται;)! Κάποιοι, στα πέριξ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τις ζωές και την αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας….

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, μετά το εξώδικο που κοινοποιήσαμε στην Υπουργό Παιδείας για την αδιανόητη καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών, υποχρεωθήκαμε να αναλάβουμε (παρά το γεγονός ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών κι όχι της ΟΙΕΛΕ ή του κάθε εκπαιδευτικού ξεχωριστά) πρωτοβουλίες για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να πιέζουμε με συνεχή τηλεφωνήματα και σχεδόν καθημερινή παρουσία στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Όλα αυτά βεβαίως ποσώς απασχολούν την απλήρωτη επί 7 μήνες μητέρα που δεν έχει να θρέψει το παιδί της ή το συνάδελφο σε εκπαιδευτική άδεια που δεν έχει να ανταποκριθεί πλέον στις στοιχειώδεις ανάγκες του. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που έχουν επί μήνες ταλαιπωρηθεί κι έχουν βρεθεί σε κατάσταση εξαθλίωσης απαιτούν να μάθουν γιατί προκλήθηκε αυτό το μπάχαλο και, φυσικά, να λάβουν τις νόμιμες αποδοχές τους!

Η κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή αφορά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που, ενώ γνωρίζει το πρόβλημα, δεν έχει λάβει την παραμικρή πρωτοβουλία για να αρθούν τα (ασήμαντα, στις περισσότερες περιπτώσεις) εμπόδια για να πληρωθούν οι συνάδελφοι. Η Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας παρά την πρότασή μας για συνάντηση αρνείται (γιατί, άραγε;) να δει τους εκπροσώπους μας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και ζητήματα εσωτερικά που αφορούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου. Είναι κοινό μυστικό η δυσκολία συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις αρμόδιες Διευθύνσεις που εμπλέκονται στην πληρωμή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Συγκέντρωσης-Υποβολής Παραστατικών και Διεύθυνση Εκκαθάρισης). Συνοπτικά, και με βάση την ενημέρωση που έχουμε λάβει αλλά και όσα έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το τελευταίο διάστημα, κάποιοι εκ των βασικών λόγων που ευθύνονται για την τρομαχτική καθυστέρηση πληρωμής είναι:

  • Η αδικαιολόγητη (σύμφωνα με το νομικό μας επιτελείο) απαίτηση της Διεύθυνσης Εκκαθάρισης να συμπεριλαμβάνονται στα δικαιολογητικά μας στοιχεία του ΠΣ Εργάνη (Ε3, Ε4, Ε9). Ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός λειτουργός έχει διοριστήριο με σφραγίδα των Διευθύνσεων του Υπουργείου όπου απεικονίζεται ξεκάθαρα η εργασιακή του σχέση. Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, επομένως, θα έπρεπε να ζητούνται σε κάποιες μόνο περιπτώσεις και πάντως επικουρικά για να διακριβωθούν παρανομίες των ιδιοκτητών.
  • Η άγνοια των ίδιων των συναδέλφων για τα δικαιολογητικά που κάθε φορά «ανακάλυπταν» οι αρμόδιοι. Κανείς δεν ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για το τι χρειάζεται να συγκεντρώσουν, πέραν όσων απαιτούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ κατέβαλαν προσπάθειες ημερών για να λάβουν απάντηση σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτεί η Διεύθυνση Εκκαθάρισης και να τα δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα.
  • Η σύγχυση αρμοδιοτήτων ως προς τη συλλογή των δικαιολογητικών. Πολλοί συνάδελφοι μας καταγγέλλουν ότι υπάλληλοι των Διευθύνσεων πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον για το ποιος πρέπει να συλλέξει τα έγγραφα του ΠΣ Εργάνη (όταν, τουλάχιστον ως προς τη συλλογή των δικαιολογητικών, υπάρχει συγκεκριμένη Διεύθυνση).
  • Η μη ενημέρωση πολλών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας για το ποια δικαιολογητικά απαιτούνται.
  • Τέλος, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες, το προηγούμενο διάστημα και μετά τις προσπάθειές μας για να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι και αφού κατάφερναν επιτέλους να τα συγκεντρώσουν,  υπάλληλοι στη Διεύθυνση Εκκαθάρισης ανακάλυπταν νέα έγγραφα που απαιτούνταν, συχνά ασήμαντα, κάνοντας μάλιστα φραστικές επιθέσεις κατά των εξαθλιωμένων εκπαιδευτικών που με αγωνία τηλεφωνούσαν να δουν τι θα γίνει.

Η ΟΙΕΛΕ ζήτησε χθες με έγγραφό της από την αρμόδια για την εποπτεία μας Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας άμεση συνάντηση, ώστε να ακούσουμε την άποψή της για το ζήτημα και να εξευρεθεί τρόπος, ώστε να λήξει αυτή η τραγική κατάσταση και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές. Θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web