Δελτίο τύπου της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε για τις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι αυξήσεις διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία

Την Παρασκευή 16-05-2008 αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, με καθυστέρηση δύο μηνών, οι εφετινές αυξήσεις των διδάκτρων για τις εισαγωγικές τάξεις νηπιαγωγείου, δημοτικού, και γυμνασίου που, όπως είναι γνωστό, έχουν απελευθερωθεί από το σχολικό έτος 2004-5, ενώ στις ενδιάμεσες τάξεις οι αυξήσεις καθορίζονται βάσει μαθηματικού τύπου που λαμβάνει υπόψει τις αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού και τις δαπάνες λειτουργίας των σχολείων.
Η επί τετραετία εφαρμογή του μέτρου έχει προοδευτικά απελευθερώσει τα δίδακτρα στις 10 από τις 14 συνολικά τάξεις, από την εισαγωγική του νηπιαγωγείου μέχρι και τη γ΄ λυκείου, και έχει επιβάλει αυξήσεις που καθιστούν πλέον απαγορευτικές τις υπηρεσίες του ιδιωτικού σχολείου για την πλειονότητα των οικογενειών που το έχουν επιλέξει. Το ιδιωτικό σχολείο γίνεται όλο και πιο ολιγαρχικό, απευθυνόμενο αποκλειστικά προς τα οικονομικά ρετιρέ της κοινωνίας μας.
Το πείραμα της αλλαγής από το καθεστώς του ελέγχου αυξήσεων των διδάκτρων που ίσχυσε από το 1993 μέχρι την απελευθέρωσή της το 2004-5 απέτυχε: Βελτίωσε μόνο την κερδοφορία και την επιχειρηματικότητα της ιδιωτικής εκπαίδευση, καθιστώντας την παράλληλα ασήκωτο βάρος για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Και ενώ ο ασύδοτος πλουτισμός των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων αυξάνει, χιλιάδες εργατοώρες επιπλέον του νομίμου ωραρίου επιβάλλονται εκβιαστικά στους εκπαιδευτικούς τους, κι αυτό διαφημίζεται προς την κοινωνία ως βελτίωση των υπηρεσιών του ιδιωτικού σχολείου.
Η ΟΙΕΛΕ δεν θα επιτρέψει άλλο την εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών ως άλλοθι για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Προτείνει τη σύσταση 3μελούς επιτροπής από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, των ιδιοκτητών και της πολιτείας για τη διαπίστωση της πραγματικής αύξησης του κόστους λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, βάσει της οποίας θα υπολογίζονται οι αυξήσεις των διδάκτρων.
Για όσο όμως χρονικό διάστημα θα εξακολουθήσει να ισχύει το παρόν ασύδοτο και αδιαφανές σύστημα αυξήσεων, η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει τα αναλογούντα για την αμοιβή της υπερεργασίας των εκπαιδευτικών από τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Ακόμα επιτακτικότερη είναι η ανάγκη επαναφοράς του ελέγχου στις αυξήσεις διδάκτρων των φροντιστηρίων, γιατί οι υπηρεσίες τους κατευθύνονται σε σημαντικά ευρύτερο τμήμα της κοινωνίας μας με σημαντικά μειωμένες οικονομικές δυνατότητες, επιδεινώνοντας τη φτώχεια του και την άνιση αφετηρία στην εκπαιδευτική του πορεία.
Τελικά είναι θέμα πολιτικής επιλογής αν θα επιτρέψουμε να ξεπέσει η συνταγματική επιταγή για ισότητα των εκπαιδευτικών ευκαιριών σε γράμμα κενό και σε σκαλοπάτι για την αναρρίχηση των επιτηδείων στην επιχειρηματική ελευθερία και κερδοφορία.
Για μας δεν τίθεται θέμα και δίλημμα: η παιδεία, όχι η κερδοφορία, είναι κοινωνικό αγαθό.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ




Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΕΡΤΣΟΣ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ!

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web