Δελτίο τύπου του νέου ΔΣ της ΟΙΕΛΕ

Αθήνα, 21/1/2009

Αρ. Πρωτ.: 19020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη σημερινή, πρώτη (μετά το 34ο Συνέδριο, 15-17 Ιανουαρίου), σύγκλησή του το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Μιχάλης Κουρουτός: Πρόεδρος
Κωστής Παπαντωνόπουλος: Α Αντιπρόεδρος
Δημήτρης Κάζαγλης:Γεν. Γραμματέας
Νίκος Παΐζης: Β Αντιπρόεδρος-Υπεύθυνος για εκπαιδευτικά θέματα
Αλέκος Γούλας: Ταμίας
Χρήστος Σαρρής: Υπεύθυνος για τα οργανωτικά
Γιώργος Χριστόπουλος: Υπεύθυνος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων
Εύα Φλεριανού: Μέλος
Δημήτρης Σελέκος: Μέλος
Αργύρης Ψαλίδας: Μέλος
Βαγγέλης Σερίφης: Μέλος
Παναγιώτης Κουτσαντώνης: Μέλος
Γιάννης Μαυρέλης: Μέλος
Γιώργος Μπεμπέτσος: Μέλος
Θανάσης Διαβολάκης: Μέλος

Στο νέο Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ εκπροσωπούνται οι ακόλουθες παρατάξεις απ’ όσες έλαβαν μέλος στις αρχαιρεσίες:
α) ΕΝΟΤΗΤΑ: με 10 έδρες εκ των οποίων όλες τις έδρες του Προεδρείου. Αύξησε τη δύναμή της από 9 σε 10 έδρες.
β) ΑΣΚ: (ΠΑΜΕ) Εκπαιδευτικών: 2έδρες (όσες είχε).
γ) ΔΑΚΕ-ΙΕΛ: 2 έδρες (όσες είχε)
δ) Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών: 1 έδρα (από 2 στο απελθόν Δ.Σ.)

Δεν κατέλαβαν έδρα, διότι δεν συγκέντρωσαν το εκλογικό μέτρο, οι παρατάξεις: ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ και Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών.

Η Απαλλαγή της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από τους νόμους και το πνεύμα της αγοράς

Το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είναι υποχρεωμένο ν’ αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα τα ακόλουθα προβλήματα αιχμής στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης:

1) Ανεπάρκεια του εποπτικού μηχανισμού των στελεχών του Υπουργείου Παιδείας για τον αποτελεσματικό έλεγχο και την επιβολή της νομιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία. Ήδη έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή διερευνώνται προανακριτικά, ύστερα από μηνυτήριες αναφορές της ΟΙΕΛΕ, ποινικές ευθύνες διευθυντικών στελεχών στην Κρήτη (Χανιά), στην Ανατολική Αττική, στην Κέρκυρα κ.α. για παράβαση καθήκοντος.

2) Αδιαφανής λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και παραβιάσεις του νομικού πλαισίου, με στόχο τη συσσώρευση υπερκερδών από τους ιδιοκτήτες τους. Οι παρανομίες τους συχνά ξεπερνούν το όριο μεταξύ παραβατικότητας και σκανδάλου (διαρροή θεμάτων International Baccalaureat, απόπειρα υποκλοπής θεμάτων των γενικών εξετάσεων εισαγωγής στην Καλαμάτα κ.λπ.). Ήδη μέσω ΑΣΕΠ προσλαμβάνονται στο δημόσιο κάτοχοι πτυχίων-μαϊμού από ιδιωτικά ΤΕΕ που έκλεισαν μεν, ύστερα από τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, όμως τα παράνομα πτυχία που εξέδωσαν εξακολουθούν να υπεξαιρούν θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ από τους νόμιμους δικαιούχους τους.

3) Παράταση, για τρίτη συνεχή χρονιά, της άδειας λειτουργίας ιδιωτικών νηπιακών τμημάτων που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις αδειοδότησης, γεγονός που στην ουσία αποτελεί άτυπη επιδότηση των ιδιοκτητών τους εκ μέρους της πολιτείας για τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό τους.

4) Παράνομη εργασία εκπαιδευτικών χωρίς πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες τους για να κρατούν σε εργασιακή και μισθολογική ομηρεία το «μαύρο» αυτό προσωπικό, όπως και να ‘διαφημίζουν’ τις υπηρεσίες ‘εξειδικευμένου’ προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία τους. Από την πολλαπλή εκμετάλλευση αυτών των εκπαιδευτικών οι ιδιοκτήτες συσσωρεύουν εκατομμύρια παράνομων κερδών κάθε χρόνο.

5) Η θρασεία παραχάραξη, στην πράξη, των εγκεκριμένων ωρολογίων εβδομαδιαίων προγραμμάτων από ιδιοκτήτες σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας, κυρίως, εκπαίδευσης, ώστε να συμπεριλάβουν φροντιστηριακά ή άλλα προγράμματα, χωρίς έγκριση. Η φροντιστηριοποίηση του σχολείου δεν είναι μόνον αντιπαιδαγωγική. Συγχρόνως πλήττει καίρια το κύρος και την αντικειμενικότητα των γενικών εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς χωρίζει τους υποψηφίους σε δύο ταχύτητες: τους αποφοίτους σχολείων και τους αποφοίτους σχολείων-φροντιστηρίων.

Το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, με ενισχυμένο αίσθημα ευθύνης, που του επιβάλλει η αυξημένη εμπιστοσύνη των συναδέλφων-εκπαιδευτικών που το ψήφισαν, θα αγωνιστεί με το ίδιο πείσμα και αποφασιστικότητα, παράλληλα όμως με την ίδια εμμονή στην τεκμηρίωση και την επιχειρηματολόγηση για να πείσει όλους ότι η ανάπτυξη της χώρας έχει ανάγκη από εκπαίδευση ποιότητας με κοινωνική στόχευση για όλους.

Συγκαλεί άμεσα Γ.Σ. στα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών για να προωθήσει και να προετοιμάσει την αγωνιστική διεκδίκηση των παραπάνω στόχων.


Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web