Η ΟΙΕΛΕ απαντά στην προκλητική ανακοίνωση του ΣΙΕΙΕ

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Αννα Διαμαντοπούλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
κ. Γ. Πανάρετο
Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Β. Κουλαϊδή
Ειδ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης
και Θρησκευμάτων, κ. Μιχάλη Κοντογιάννη
Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας,
κ. Κ. Πράντζου-Κανιούρα
ΣΙΕΙΕ
ΤΑ ΜΜΕ


Κυρία Υπουργέ,

η ανακοίνωση (συνημμένη) που σήμερα εξέδωσε ο Σύνδεσμος των σχολαρχών και με την οποία απειλεί την ΟΙΕΛΕ με μηνύσεις είναι ένα από τα δείγματα του νόμου της ζούγκλας που αναμένεται να κυριαρχήσει στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης μετά την υπογραφή του νέου νόμου που δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να λειτουργούν πλέον αποκλειστικά ως επιχειρήσεις. Και εξηγούμαστε:
Για ποιο λόγο μας απειλεί ο ΣΙΕΙΕ με μηνύσεις; Μα διότι η ΟΙΕΛΕ, υποκαθιστώντας τους εποπτικούς μηχανισμούς του κράτους, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου στη Λάρισα την 14/5/2010 έδωσε στη δημοσιότητα αναμφισβήτητα στοιχεία για τις παρανομίες των τοπικών ιδιωτικών σχολείων, στοιχεία που μπορεί ο καθένας να διακριβώσει με ένα απλό τηλεφώνημα:

• Στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Λάρισας σχεδόν όλοι οι “εκπαιδευτικοί” δεν έχουν τα από το νόμο προβλεπόμενα τυπικά προσόντα, ούτε βεβαίως διοριστήρια।
• Οι εκπαιδευτικοί της σχολής ''Καραβάνα'' είναι εδώ και 8 (οκτώ!) μήνες απλήρωτοι
Η ανάθεση διδασκαλίας σε μη πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν καμία παιδαγωγική επάρκεια αποτελεί μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα. Γονείς υποβάλλονται σε οικονομικές θυσίες για να διδάσκονται τα παιδιά τους από ακατάλληλο διδακτικό προσωπικό, το οποίο προσφέρει μαύρη εργασία στους εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν.
Η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς επί οκτάμηνο στη σχολή ''Καραβάνα'' αποτελεί όνειδος για την ιδιωτική εκπαίδευση και για την πολιτεία που υποτίθεται πως την εποπτεύει. Δεκάδες συνάδελφοι αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης, την ώρα που οι σχολάρχες αυξάνουν τα κέρδη τους και επεκτείνουν ή βελτιώνουν τις εγκαταστάσεις τους.
Προκλητικά ο συντάκτης της ανακοίνωσης ψέγει την ΟΙΕΛΕ για την έλλειψη δασκάλων στα ιδιωτικά σχολεία. Φαίνεται όμως πως οι έμποροι της γνώσης έχουν κοντή μνήμη. Στην πρόσφατη “διαβούλευση” για το νόμο, παρουσία σας, όταν η ΟΙΕΛΕ έθεσε ως πρώτο θέμα την επίλυση του προβλήματος των δασκάλων στα ιδιωτικά σχολεία, ο πρόεδρος του ΣΙΕΙΕ απάντησε πως “αυτό είναι ζήτημα της ΟΙΕΛΕ που εμάς δεν μας αφορά”. Αποποιήθηκε τότε την ευθύνη για τη λύση του ζητήματος αυτού, καθώς το μόνο συνδικαλιστικό αίτημα που προωθούσαν οι σχολάρχες ήταν οι αναιτιολόγητες απολύσεις και η ελαστικοποίηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.
Έχει, επιπλέον, το θράσος ο ΣΙΕΙΕ να κατηγορεί την ΟΙΕΛΕ πως θεωρεί το Υπουργείο Παιδείας ως ''φέουδο''. Οι κατηγορίες αυτές αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι σχολάρχες αντιμετωπίζουν το κράτος και τις αρχές του, δηλ. με όρους ιδιοκτησίας. Φαίνεται πως οι σκανδαλωδώς ευνοϊκές για αυτούς διατάξεις του νέου νόμου δεν τους αρκούν, θέλουν η παρανομία να ανθεί ανεμπόδιστη σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η δράση της ΟΙΕΛΕ τους εξοργίζει, διότι είναι το μόνο, δυστυχώς, ανάχωμα στις παράνομες επιδιώξεις τους.
Κυρία Υπουργέ,
η ψήφιση της διάταξης για τις, για πρώτη φορά από την εποχή της Χούντας, απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών είχε ως κύριο σκοπό τη φίμωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Μέχρι τώρα όλα τα σκάνδαλα που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση, πολλά από τα οποία επιτυχώς διερεύνησε η δικαιοσύνη, καταγγέλθηκαν από συναδέλφους μας. Οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως με τις απολύσεις θα “αναγκάσουν” τους εκπαιδευτικούς να αποδώσουν καλύτερα, χτίζοντας ένα σχολείο σε θεμέλια φόβου και εκβιασμών. Μ' αυτό τον τρόπο θεωρούν, επίσης, πως θα μπορούν ελεύθερα να απειλούν (όπως ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν), θα εκβιάζουν και, τέλος, θα φιμώνουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Κάνουν μεγάλο λάθος. Όσο υπάρχει αυτή η Ομοσπονδία να γνωρίζουν πως οι παρανομίες τους δεν θα μείνουν ποτέ στο σκοτάδι. Να γνωρίζουν επίσης πως από το Σεπτέμβριο η μάχη μας για τη νόμιμη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων θα ενταθεί στο μέγιστο βαθμό, με στόχο κανένα σχολείο που λειτουργεί με παράνομα προγράμματα, παράνομο προσωπικό, παράνομα κτήρια, παράνομους όρους να μην μπορέσει να ανοίξει για να συνεχίσει να εξαπατά την ελληνική κοινωνία. Στον αγώνα αυτό που θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις θα έχουμε στήριγμά μας την κοινή γνώμη, τη δικαιοσύνη και τους υγιείς φορείς της πολιτείας και πιστεύουμε πως θα είστε στο πλευρό μας, για την εξυγίανση του τοπίου της ελληνικής εκπαίδευσης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web