Στρατιωτικός νόμος σε ιδιωτικό σχολείο

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία της 17ης Νοεμβρίου 2010 αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο των Χανίων. Τότε οι συνταγματάρχες, σήμερα οι πλοίαρχοι :

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΤΙ ΣΦΕΤΕΡΙΖΕΤΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Της Ολυμπίας Λιάτσου
Αίτημα να μετατραπεί σε δημόσιο το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο Ναυστάθμου Κρήτης υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας και Εθνικής Άμυνας ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Κρήτης, Ηλίας Ποντικάκης.
Αφορμή για το αίτημα αυτό ήταν η συμπεριφορά και οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης, Αρχιπλοίαρχος Π.Ν.Γ. Μαρκουλάκης, σε σχέση με το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο που λειτουργεί στο χώρο αυτό.
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με έγγραφό του που απέστειλε στα Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, καταγγέλλει τον διοικητή του Ναυστάθμου Κρήτης ότι :
• «Παρατύπως θεωρεί τον εαυτό του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου σχολείου», αφού ο νόμιμος εκπρόσωπος του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου πρέπει να είναι σύμφωνα με τον νόμο εκπαιδευτικός.
• «Παρατύπως υπογράφει τα δεκάδες έγγραφα που αποστέλλει» στη Δ/νση Π.Ε.
• «Αλληλογραφία με τη δική του υπογραφή σε κάθε περίπτωση θα αναπέμπεται ως απαράδεκτη».
Ο κ. Ποντικάκης ζητεί την παρέμβαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για να εκτονωθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα, στην αναφορά του, ζητεί από το ΓΕΝ να «ελέγξει τους υφισταμένους του και να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα εκτονώσουν την ήδη τεταμένη και διογκούμενη κατάσταση μεταξύ των εμπλεκόμενων παραγόντων της σχολικής κοινότητας καθώς, όπως αναφέρει, το γραφείο Π.Ε. δεν μπορεί πια να ελέγξει και να παρακολουθήσει την κατάσταση».
«Δεν γνωρίζουμε, συνεχίζει στην αναφορά του ο Δ/ντης Π.Ε. Χανίων, γιατί συντηρείται και που θα φτάσει η κατάσταση με τα καθημερινά εξώδικα και αναφορές, που μας οδηγούν σε αδιέξοδο και απορρυθμίζουν την υπηρεσία μας, σε βάρος των δημόσιων σχολείων του Νομού».
Ο Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης έχει καταγγελθεί και απο την ΟΙΕΛΕ για μια σειρά απαράδεκτων ενεργειών, που αναστατώνουν εδώ και καιρό την ομαλή λειτουργία του δημοτικού σχολείου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ:
• Πριν από μερικές μέρες, απαγόρευσε την είσοδο σε εργαζόμενο εκπαιδευτικό του σχολείου, επιδίδοντάς του εξώδικο απόλυσής του μπροστά στους μαθητές. Για τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό τόσο το ΠΥΣΠΕ Χανίων όσο και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης έχουν αποφανθεί πως δεν μπορεί να απολυθεί.
• Στην γιορτή που διοργανώθηκε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, επιχείρησε να παρέμβει απαιτώντας από τους εκπαιδευτικούς τη μετατροπή του προγράμματος, επειδή δεν ήταν της αρεσκείας του.
• Επιχειρεί να ασκήσει ο ίδιος διευθυντικά καθήκοντα παρακάμπτοντας τον Διευθυντή του σχολείου. Ετσι, προ ημερών απέστειλε υπηρεσιακό εμπιστευτικό έγγραφο στον Διευθυντή του σχολείου Αρ. Τομαζινάκη, εγκαλώντας τον ουσιαστικά επειδή προβαίνει στην έκδοση διοικητικών εγγράφων που φέρουν μόνο την υπογραφή του, χωρίς την υπογραφή του ιδιοκτήτη του σχολείου (ιδιοκτήτη θεωρεί τον εαυτό  του).
Ζητεί επίσης από τον Διευθυντή να του παραδώσει τη σφραγίδα του σχολείου, την οποία, όπως αναφέρει, «παράνομα κατέχει και χρησιμοποιεί» και τον προειδοποιεί ότι από εδώ και στο εξής «κάθε έγγραφο του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου Ναυστάθμου Κρήτης, προς οιονδήποτε κι αν απευθύνεται, θα συντάσσεται και θα εκδίδεται αφού ελεγχθεί από το διοικητή Ναυστάθμου Κρήτης, ο οποίος είναι το μόνο εξουσιοδοτημένο υπηρεσιακό όργανο για την υπογραφή και τη νόμιμη σφράγιση της αλληλογραφίας του σχολείου».
Οι πρωτοφανείς ενέργειες του διοικητή του Ναυστάθμου, που έχουν αναστατώσει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού Χανίων, πηγάζουν από το ιδιότυπο καθεστώς του σχολείου που λειτουργεί στο Ναύσταθμο της Κρήτης, αφού το 6θέσιο ιδιωτικό σχολείο ιδρύθηκε με βασιλικό νόμο του 1959 και το Πολεμικό Ναυτικό έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών του.
εφ. «Ελευθεροτυπία» 17-11-2010, σ. 37

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web