Εξελίξεις για το ζήτημα των καθυστερήσεων των πληρωμών των εκπαιδευτικών αδειών και των αδειών μητρότητας

Συνάδελφοι,
Οι εξελίξεις για το φλέγον ζήτημα των καθυστερήσεων των πληρωμών των εκπαιδευτικών αδειών και των αδειών μητρότητας είναι οι ακόλουθες:
Ξεκινούμε με ένα σύντομο ιστορικό, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι τεράστιες δυσκολίες, κυρίως γραφειοκρατικού τύπου, που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Όπως οι περισσότεροι, πλέον, γνωρίζετε, ο δρόμος για την πληρωμή μας περνάει από τρεις σταθμούς. Τον ΕΛΙΓΕ του Υπ. Παιδείας όπου εκδίδονται οι μισθολογικές καταστάσεις, την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου – ΥΔΕ, όπου ελέγχεται η ορθότητα των καταστάσεων και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών - ΕΑΠ, που είναι η αρμόδια αρχή πληρωμών για ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Αρχικά, όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα της καθυστέρησης, κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας επισκέφτηκε το στέλεχος της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών κ. Παύλου, ο οποίος τακτοποίησε τις όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν με το Υπουργείο Παιδείας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι μισθολογικές καταστάσεις δεν μπορούσαν να απελευθερωθούν από τον ΕΛΙΓΕ , λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος ασυμβατότητας του πληροφορικού προγράμματος μισθοδοσίας του ΕΛΙΓΕ (το οποίο έχει κατασκευάσει η εταιρεία Singular) με το αντίστοιχο της ΥΔΕ. Μετά από έντονες πιέσεις των εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ τεχνικός της Singular προσήλθε στο Υπουργείο Παιδείας και επανακατασκευάζοντας το πρόγραμμα, αποκατέστησε την περασμένη εβδομάδα τη βλάβη. Στην όλη διαδικασία ήταν παρόντες εκπρόσωποί μας. Εν συνεχεία πληροφορηθήκαμε πως υφίσταται δυσκολία στην ανταλλαγή των μισθολογικών καταστάσεων μεταξύ ΥΔΕ και ΕΑΠ. Η ΟΙΕΛΕ ήρθε χθες σε επικοινωνία με το Γενικό Διευθυντή της ΕΑΠ, κ. Λαζαρίδη, ο οποίος επέδειξε μεγάλη ευαισθησία και κατανόηση στο οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των απλήρωτων εκπαιδευτικών και δεσμεύτηκε πως, όταν η ΥΔΕ είναι έτοιμη, θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες πληρωμής.
Σήμερα, εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ (όπως και κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα για το ζήτημα αυτό) βρίσκεται στο Υπ. Παιδείας από το πρωί και συναντήθηκε με τη διευθύντρια της ΥΔΕ, κ. Δρούγκα, η οποία βοήθησε σημαντικά, ώστε οι μισθολογικές καταστάσεις να προωθηθούν στην ΕΑΠ. Η ΕΑΠ δεσμεύτηκε πως θα ανοίξει, ειδικά για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σήμερα το μεσημέρι στη 1 το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπουν στο σύστημα οι πρώτες μισθολογικές καταστάσεις. Επίσης ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας φρόντισε να υπογραφούν και οι τελευταίες μισθολογικές καταστάσεις από το Γενικό Γραμματέα. Μετά και τις σημερινές εξελίξεις θεωρούμε πως οι πρώτες πληρωμές από την ΕΑΠ θα ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου. (Η ΕΑΠ πληρώνει κάθε 13 του μήνα και υπάρχει η διαβεβαίωση πως, μετά την ομαλοποίηση του συστήματος, οι πληρωμές μας θα γίνονται κάθε μήνα στη συγκεκριμένη ημερομηνία).
Είναι, ωστόσο, αναγκαίο να τονιστεί πως η καθυστέρηση της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών αδειών και των αδειών μητρότητας, που προκαλεί τεράστια προβλήματα σε εκατοντάδες οικογένειες ιδιωτικών εκπαιδευτικών, λόγω της αχανούς γραφειοκρατίας, της αναβλητικότητας και της ασυνέπειας ορισμένω ν υπηρεσιών, είναι απαράδεκτη. Πέρα από την τήρηση της νομιμότητας, οφείλεται σεβασμός και επίδειξη ευαισθησίας από το κράτος στους πολίτες, ιδιαίτερα τώρα, σε καιρό σοβαρότατης οικονομικής κρίσης. Τέλος, είναι ανεπίτρεπτο οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας, που έχουν και άλλα, σημαντικότερα καθήκοντα να εκπληρώσουν, να αναγκάζονται να ασκούν και αυτό του επιθεωρητή και του επιβλέποντα τη δημόσια διοίκηση, για να διασφαλίζουν την τήρηση της νομιμότητας.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web