Έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ και της ΟΙΕΛΕ για το Νέο Λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αθήνα, 4/5/2011
Αρ. Πρωτ.:21290

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Τιτάνια η παρουσίαση της έρευνας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ και της ΟΙΕΛΕ για το Νέο Λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη συζήτηση που ακολούθησε έλαβαν μέρος εκπρόσωποι κομμάτων και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, στην τοποθέτησή του επισήμανε τις σημαντικότερες δομικές αδυναμίες του σχεδίου του ΥΠΔΒΜΘ για το Νέο Λύκειο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο παρωχημένος και ψυχαναγκαστικός τρόπος με τον οποίο εμπλέκει τους μαθητές στη μαθησιακή διαδικασία, η μη πραγματική δυνατότητα επιλογής μαθημάτων, η συνέχιση του εγκλωβισμού του λυκείου στο ρόλο του προθαλάμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η μη διασύνδεση του Λυκείου με την τοπική κοινωνία, η ανυπαρξία, στο σχέδιο του Νέου Λυκείου, οποιασδήποτε αναφοράς για το τεχνικό λύκειο και η απουσία ενός σοβαρού και αξιόπιστου εξεταστικού συστήματος που θα οδηγούσε σε ένα διασφαλισμένης ποιότητας εθνικό απολυτήριο. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το σχέδιο αυτό πρέπει άμεσα να αποσυρθεί.

Oι εκπρόσωποι των κομμάτων συνεχάρησαν την ΟΙΕΛΕ για την πρωτοβουλία της να παρουσιάσει αυτή την έρευνα. Ο αναπληρωτής του τομέα Παιδείας της ΝΔ, κ. Θ. Κυριαζής αναρωτήθηκε για ποιο λόγο το Υπ. Παιδείας δεν αξιοποιεί τις έρευνες του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ και της ΟΙΕΛΕ για το διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Συμφώνησε, δε, με το συμπέρασμα της έρευνας ότι το Νέο Λύκειο είναι ουσιαστικά παλαιάς κοπής. Η εκπρόσωπος Παιδείας του ΛΑΟΣ κ. Α. Σπαθάτου χαρακτήρισε «χαοτικές και βερμπαλιστικές» τις θέσεις του ΥΠΔΒΜΘ και τόνισε τη σημασία της αυτονομίας του Λυκείου. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Τάσος Κουράκης έθεσε το θέμα των διπλών απολυτηρίων, την επαναφορά των πειραματικών σχολείων ως σχολείων-ελίτ για παιδιά προνομιούχων στρωμάτων και στάθηκε αλληλέγγυος στα εργασιακά προβλήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ο κ. Ν. Τσούκαλης, βουλευτής και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, είπε πως το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο δεν εξυπηρετεί τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την ανάπτυξη και χαρακτήρισε την έρευνα της ΟΙΕΛΕ «όπλο» για την εκπαιδευτική επιχειρηματολογία του κόμματός του.

Οι εκπρόσωποι και των τριών μεγάλων εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΔΕΠ) συμφώνησαν στο ότι το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και πως είναι αναγκαίο να ξεκινήσει από την αρχή ο διάλογος για το κρίσιμο αυτό θέμα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επισήμαναν ταυτόχρονα την ιδιαίτερη σημασία και τη χρησιμότητα της δημοσίευσης της έρευνας της ΟΙΕΛΕ ως μιας καλής αφετηρίας για τον διάλογο αυτό και της αναγκαιότητας για κοινή δράση όλων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Κομνηνός Μαντάς εξήρε την προσπάθεια της Ομοσπονδίας να παρουσιάσει έρευνα με απόψεις των εργαζομένων και τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά. Ο εκπρόσωπος του ΔΣ της ΟΛΜΕ κ. Ηλίας Παπαχατζής συμφώνησε με τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας και χαρακτήρισε το Νέο Λύκειο ως αλυσόδεμα των παιδιών με άγχος και περιορισμούς. Η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αγνοεί προκλητικά τις έρευνες των εκπαιδευτικών, παρά το γεγονός ότι είναι τεκμηριωμένες και δεν έχουν καταγγελτικό χαρακτήρα.

Πρόσθεσε, δε, πως το εθνικό απολυτήριο λυκείου θα πρέπει να είναι ισχυρό και αυτόνομο. Τέλος, ο κ. Χρήστος Νάστας, Γ.Γ. της Εθνικής Επιτροπής Ατόμων με Αναπηρία ευχαρίστησε την ΟΙΕΛΕ για τη συμπαράστασή της στον αγώνα των ατόμων με ειδικές ανάγκες για ένα σχολείο ανθρώπινο, δημοκρατικό και ισότιμο, ένας αγώνας που προσκρούει, όπως είπε, στην αναλγησία του Υπουργείου.

Η έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ, στην οποία συμμετείχαν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας (www.oiele.gr). Σας επισυνάπτουμε την έρευνα, την τοποθέτηση του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού και την τοποθέτηση του επικεφαλής της έρευνας και επιστημονικού συνεργάτη του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Νίκου Παίζη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                        ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web