Το υπουργείο εμπαίζει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς



Η εν κρυπτώ προώθηση της εφαρμογής της γνωμοδότησης Μπαμπινιώτη που περικόπτει τους μισθούς μας κατά 40%, μεταφέροντας τα χρήματα των εργαζομένων στις τσέπες των εργοδοτών και δωρίζοντάς τους δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, είναι μια ακόμη απόδειξη πως οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας της τελευταίας τριετίας δεν διστάζουν να εμπαίξουν ανοιχτά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, διαβεβαιώνοντας στις επίσημες επαφές με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ πως δεν θα υπάρξουν περικοπές και πως θα ξεκινήσει άμεσα τριμερής διάλογος (Υπουργείου-ΟΙΕΛΕ-ΣΙΕΙΕ) για να βρεθούν λύσεις, ενώ έχουν αποφασίσει εν κρυπτώ να εφαρμόσουν την κατάπτυστη γνωμοδότηση Μπαμπινιώτη. Την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει και οι προηγούμενες ηγεσίες Διαμαντοπούλου-Μπαμπινιώτη που χρησιμοποίησαν ως «βιτρίνα» το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, αποφασίζοντας διαφορετικά πράγματα από αυτά που δημόσια δεσμεύονταν, για να εξυπηρετήσουν το συμφέρον των ολίγων.
 
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Στην πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ στις 10/7 στον Υπουργό Παιδείας κ.Κ. Αρβανιτόπουλο, ο Υπουργός διαβεβαίωσε την Ομοσπονδία πως δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός, πως οι περικοπές που προέβλεπε η γνωμοδότηση Μπαμπινιώτη δεν θα εφαρμοστούν και παρέπεμψε στην τράπεζα του διαλόγου για να λυθούν σοβαρά θέματα που απασχολούν την εκπαίδευση. 
Στις 7/8, σε συνάντηση με τον αρμόδιο για ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης Υφυπουργό κ. Θ. Παπαθεοδώρου, δόθηκε διαβεβαίωση πως θα ξεκινήσει άμεσα ο τριμερής διάλογος και πως οι θέσεις της ΟΙΕΛΕ αποτελούν «στοιχεία του επικείμενου διαλόγου». Ωστόσο, η κωλυσιεργία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για τον τριμερή διάλογο, που συνέπεσε με πληροφορίες οι οποίες έφταναν στα γραφεία της Ομοσπονδίας πως ο σύνδεσμος των σχολαρχών είχε off the record ραντεβού με εκπροσώπους της τρόικας και του ΔΝΤ, οδήγησαν την ΟΙΕΛΕ να αποστείλει επιστολή σε πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντάς τους για τις προθέσεις των εργοδοτών και ζητώντας συνάντηση μαζί τους. Μέχρι τώρα η ΟΙΕΛΕ έχει συναντηθεί με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Α. Παπαρήγα και με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φ. Κουβέλη από τους οποίους βρήκε θετική ανταπόκριση στα αιτήματά της. Τη Δευτέρα 10/9 θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Ταυτόχρονα ζητήθηκε συνάντηση και με τον Υφυπουργό Παιδείας, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις προχθές, την Τρίτη 4/9, στην οποία ο κ. Παπαθεοδώρου, μετά από την οξεία επίθεση του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ ότι όλα είναι προσυμφωνημένα με τους εργοδότες, διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία με τον ΣΙΕΙΕ και μας διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι θα ξεκινήσει άμεσα (τον προσδιόρισε για την ερχόμενη Δευτέρα) ο τριμερής διάλογος, όπου θα ληφθούν αποφάσεις. 
 
ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Όπως βλέπετε στο παραπάνω κείμενο του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου με ημερομηνία 3/9/2012 επιβεβαιώνεται πως η ηγεσία του Υπ. Παιδείας είχε συμφωνήσει με τους σχολάρχες για την εφαρμογή της εγκυκλίου Μπαμπινιώτη πολύ πριν τις συναντήσεις της ΟΙΕΛΕ με τον υφυπουργό Παιδείας, ο οποίος εν γνώσει του ενέπαιξε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας). 
Χθες, 5/9/2012, το μεσημέρι έγινε τηλεφώνημα προς την ΟΙΕΛΕ από συνδικαλιστή Α/θμιου Συλλόγου της, ο οποίος μας προειδοποίησε ότι μας εμπαίζει το Υπουργείο Παιδείας και ότι αυτή τη στιγμή προχωρούν στην έκδοση εγκυκλίου, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει ο τριμερής διάλογος, με την οποία θα δίνεται πράσινο φως για εφαρμογή της γνωμοδότησης Μπαμπινιώτη, η οποία προβλέπει μείωση αποδοχών από 20-40% στις αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ μετέβη άμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, βρήκε το σχετικό έγγραφο, συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ. το οποίο ομόφωνα αποφάσισε την απεργία. Πρέπει να είναι απεργία όλων και σε όλα τα σχολεία. Κανείς ιδιωτικός εκπαιδευτικός δεν πρέπει να συγκαλύψει τη ληστεία υπέρ των εργοδοτών στις πλάτες των εργαζόμενων.
Τυχόν εφαρμογή της γνωμοδότησης Μπαμπινιώτη χαρίζει στους εργοδότες περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αντιθέτως, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα υποστούν απώλειες της τάξης των 27 εκατομμυρίων ευρώ και τα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία τους περίπου 20 εκατομμυρίων. Σχολεία που έχουν ελάχιστες ή και μηδενικές απώλειες από την κρίση (κάποια, μάλιστα, έχουν και αύξηση εγγραφών), ορισμένα εκ των οποίων επιβάλλουν δίδακτρα που αγγίζουν πενταψήφιο νούμερο, επιχειρούν να γιγαντώσουν τα κέρδη τους στην πλάτη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, εξαθλιώνοντάς τους οικονομικά. Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος νομιμοποιεί τη μεταφορά ενός τεράστιου χρηματικού ποσού από εργαζόμενους σε εργοδότες. Ταυτόχρονα καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο μας, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για τη δημόσια εποπτευόμενη ιδιωτική εκπαίδευση. Οι συλλογικές συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που καθορίζουν το μισθό μας, ο οποίος διαμορφώνεται από τον κατώτατο μισθό και τις πάγιες παροχές και επιδόματα, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία, στην ουσία ακυρώνονται. Εκατοντάδες ώρες κάθε μήνα που οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσφέρουν στα σχολεία τους για εξωσχολικές δραστηριότητες, πέραν του ωραρίου που προβλέπει το διοριστήριό τους, μετατρέπονται, προς τέρψιν των ιδιοκτητών, σε «εθελοντική» εργασία, χαρίζοντάς τους επιπλέον κέρδη! 
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να δώσουν την απάντησή τους τώρα! Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 12/9 και να συγκαλέσει συνελεύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα για ενημέρωση και σχεδιασμό της αντίδρασής τους. Ο εμπαιγμός και η ληστρική επιδρομή υπέρ των ολίγων δεν θα περάσει.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web