Η εκπαίδευση σε κρίσιμο σταυροδρόμι - Οι εκπαιδευτικοί στο όριο

Συνάδελφοι
Αυτό το καλοκαίρι ζήσαμε, για μία ακόμη φορά με κλειστά τα σχολεία, την λυσσαλέα και απροκάλυπτη επίθεση του Υπουργείου Παιδείας εναντίον της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών εν γένει, και, βέβαια, εναντίον και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών: δεν έφθαναν η μείωση των μισθών υπέρ των σχολαρχών, η αύξηση του ωραρίου παρά τα συμφωνηθέντα και ανακοινωθέντα στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας με τις περίφημες «εθελουσίες» μειώσεις ωραρίου· ήθελαν και υπαγωγή του καθεστώτος απόλυσης στην 6η ΠΥΣ, δηλαδή πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, με ελάχιστη αποζημίωση, ακόμη και εντός του διδακτικού έτους. Και το έκαναν με την έκδοση της κατάπτυστης «εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου» στις 12 Ιουλίου.
Η έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση της ΟΙΕΛΕ που εν μέσω θέρους κατέφυγε, με τη βοήθεια έγκριτων νομικών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας πέτυχε μία απόφαση – σταθμό για την εκπαίδευση και αποσόβησε προσωρινά την εφαρμογή των κανόνων της ζούγκλας στα ιδιωτικά σχολεία. Εντούτοις, κανείς δεν γνωρίζει εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έφερε το ζήτημα έτσι «άτσαλα» στο προσκήνιο, ώστε να επιδιώξει την συναίνεση της Ομοσπονδίας στην έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ιδιωτικής εκπαίδευσης (Ν. 682/1977) προς το χειρότερο ή απλώς, στη βιασύνη της να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του «αδελφού» και των φίλων του, εξέδωσε μία εγκύκλιο που θα την ξαναφέρει με μορφή νόμου. Όποια κι αν είναι η εξήγηση ή η τακτική ανάλυση, το βέβαιο είναι ότι η ηγεσία της χώρας έχει πάρει την πολιτική απόφαση να μετατρέψει τα ιδιωτικά σχολεία σε «οίκους εμπορίου» με ανύπαρκτο το δημόσιο έλεγχο χάριν της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας τους. Θύματα αυτής της απόφασης είναι οι μαθητές, που θα φοιτούν σε κατάστημα και όχι σχολείο, ενώ θα πληρώνουν για χαμηλής και αμφίβολης ποιότητας «εκπαιδευτικές υπηρεσίες», οι εκπαιδευτικοί, που θα ζουν ως κολλήγοι μέσα στα σχολεία χωρίς κανένα δικαίωμα, αλλά και τα μικρομεσαία ιδιωτικά σχολεία που υπό τις νέες συνθήκες συρρίκνωσης των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης θα αλωθούν από τον ανταγωνισμό που με ευλάβεια προσκυνούσαν.
Όσα συμβαίνουν και όσα επιδιώκεται να γίνουν στην ιδιωτική εκπαίδευση δείχνουν την κατάληξη των σχεδιασμών τους και για τα υπόλοιπα αγαθά μιας ευνομούμενης κοινωνίας, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, το νερό, την πρώτη κατοικία, την ενέργεια, την ασφάλεια.
 Ο ΣΙΕΛΒΕ στην προοπτική αυτή αναγνωρίζει ότι η συσπείρωση γύρω από το σύλλογο, η κοινή δράση για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του εκπαιδευτικού παίρνει υπαρξιακό χαρακτήρα. Ή θα ορθώσουμε το ανάστημά μας ή θα χαθούμε· δεν πρόκειται για «μπόρα που θα περάσει» και, άρα «ας λουφάξουμε για να μην βραχούμε». Είναι η νέα πραγματικότητα που ξημερώνει (για κάποιους ανέργους είναι ήδη μεσημέρι) για όλους μας.

Συνάδελφοι
-          Συμμετέχετε μαζικά στη Γενική Συνέλευση του ΣΙΕΛΒΕ, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013, στις 19:30, στην ΕΔΟΘ (Πρ. Κορομηλά 51, ημιόροφος). Θα γίνει ενημέρωση, θα συζητηθούν και θα σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις μας παρουσία του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτού.
-          Σας καλούμε να συμμετέχετε στις κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά μαζί με τους συναδέλφους της δημόσιας εκπαίδευσης, ώστε να μην φτάσουμε σε ολοκληρωτική καταστροφή. 

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web