Είκοσι ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν χωρίς άδεια! Στον αέρα πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις, τίτλοι σπουδών!

Γιγαντώνεται καθημερινά η ανομία στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όπως αναφέραμε σε χθεσινή ανάρτηση 20 ιδιωτικά λύκεια λειτουργούν χωρίς άδεια συνεπώς χωρίς έλεγχο διοριστηρίων, τυπικών προσόντων των εκπαιδευτικών κ.λπ. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται καθένας, οι τίτλοι σπουδών από τα σχολεία αυτά είναι έωλοι και η συμμετοχή των μαθητών των σχολείων αυτών σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις θέτει το κύρος των εξετάσεων αυτών σε αμφισβήτηση. Η ΟΙΕΛΕ παρενέβη άμεσα στο τεράστιο αυτό θέμα που δημιουργήθηκε ζητώντας, με επιστολές της στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,  στον Υπουργό Παιδείας και στα πολιτικά κόμματα να παρέμβουν προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Επίσης εξέδωσε και το παρακάτω Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΟΝ ΓΕΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΚΩΦΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΑΣ


Αντιμέτωπες με μία βόμβα μεγατόνων βρίσκονται η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και η ελληνική κοινωνία, ελέω της αδιαφορίας (ή και της συνενοχής) των εποπτικών θεσμών της πολιτείας. Μετά από αίτημα της ΟΙΕΛΕ λάβαμε τον κατάλογο των αδειοδοτηθέντων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και διαπιστώσαμε πως πάνω από 20 ιδιωτικά λύκεια λειτουργούν αυτή τη στιγμή χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και χωρίς νόμιμο προσωπικό, καθιστώντας έτσι την υπογραφή και έκδοση βαθμολογιών και προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων, όπως και τη διεξαγωγή ενδοσχολικών εξετάσεων άκυρες. Είναι σαφές ότι η συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών της Γ’ Λυκείου από τα σχολεία αυτά ναρκοθετεί τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο το κύρος τους και ανατρέπει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισονομία ανάμεσα στους μαθητές των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων.
Παρά τις εδώ και ένα έτος καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το πρόβλημα ανομίας σε ιδιωτικά σχολεία που απειλεί την ακύρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η απάντηση του κ. Ρακιντζή ήταν η εκκωφαντική σιωπή. Στην εύλογη απορία μας για τη στάση του αυτή μας «απάντησε» ο ίδιος ο Γενικός Επιθεωρητής δια της συμμετοχής του στο πρόσφατο συνέδριο των σχολαρχών, στο οποίο, ως εισηγητής, συνετάχθη με το αίτημα του Συνδέσμου των ιδιοκτητών για «διορθώσεις του στρεβλού θεσμικού πλαισίου που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση» (μετάφραση ΟΙΕΛΕ: για πλήρη απόσυρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία). Όταν η πολιτεία και οι ανεξάρτητες αρχές δια των εκπροσώπων τους πριμοδοτούν με τέτοιο τρόπο τις απόψεις των ισχυρών για αλλοίωση δημόσιων αγαθών προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, τότε η παροιμία «βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» έχει πλήρη εφαρμογή.
Με την ελπίδα ο κ. Ρακιντζής να μας διαψεύσει και να ασκήσει τον απαιτούμενο έλεγχο στην ογκούμενη ανομία στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η Ομοσπονδία του απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή. Απέστειλε, επίσης, επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας  με την οποία ζητά να γνωστοποιήσει άμεσα τι προτίθεται να πράξει, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και να μην απειληθεί το κύρος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, γεγονός που θα έχει δραματικές συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες μαθητών και για τις οικογένειές τους.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

Στην επιστολή της προς τον Υπουργό η ΟΙΕΛΕ, για την επίλυση του σοβαρότατου αυτού ζητήματος, προτείνει την άμεση υπαγωγή της Διοίκησης των παράνομων σχολείων στο κράτος, προκειμένου να μην διαταραχτεί το ομαλό σχολικό κλίμα και να μην επιβαρυνθούν άδικα γονείς και μαθητές των σχολείων αυτών, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ασυδοσία ορισμένων σχολαρχών. Σε περίπτωση που η λύση αυτή δεν προκριθεί, είμαστε, δυστυχώς, υποχρεωμένοι, προκειμένου να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον, να προτείνουμε την άμεση μετεγγραφή των μαθητών των λυκείων σε άλλα δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία ώστε να συμμετάσχουν νομίμως σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις.
 

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web