Μετά τους πλαστούς τίτλους σε μαθητές πλαστοί τίτλοι και για καθηγητές


Σκάνδαλο με πολιτική και ηθική προέκταση αποκαλύφθηκε. Έκπληκτοι οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ στο ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας πληροφορήθηκαν ότι η υπόθεση ανάκλησης διορισμού ιδιωτικού εκπαιδευτικού, για την οποία εκλήθησαν με προχθεσινό έγγραφο του συμβουλίου, αφορούσε άνθρωπο με παραποιημένο (πλαστό) τίτλο σπουδών, ο οποίος υπηρετούσε σε σχολείο ιδιοκτησίας κορυφαίου στελέχους του ΣΙΕΙΕ, του Συνδέσμου των σχολαρχών.
Το ζήτημα αποκτά μεγάλη πολιτική και ηθική διάσταση για τους ακόλουθους λόγους:
  • Διότι ο ΣΙΕΙΕ έχει προβεί σε μήνυση εναντίον του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ που προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των πλαστών τίτλων σπουδών που εκδίδουν τα ιδιωτικά σχολεία. Μάλιστα ο ΣΙΕΙΕ διερρήγνυε τα ιμάτιά του για τις «συκοφαντίες» της ΟΙΕΛΕ και του Προέδρου της! Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!
  • Διότι επιβεβαιώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο αυτό που η ΟΙΕΛΕ τα τελευταία χρόνια επισημαίνει δημόσια. Πως η νομοθετική απορρύθμιση στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει προκαλέσει πολλά περιστατικά ανομίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται περιπτώσεις εκπαιδευτικών που υπηρετούν χωρίς τα τυπικά προσόντα (ιδίως όσοι διδάσκουν ξένες γλώσσες, ή στα νηπιακά τμήματα) και εκπαιδευτικών χωρίς διοριστήρια (μαύρη εργασία, ζήτημα νομιμότητας των τίτλων σπουδών). Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας έκλεινε τα μάτια στις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και δεν προέβαινε σε έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων, με αποτέλεσμα η ανομία να οξυνθεί.
  • Διότι αποδεικνύεται για ποιο λόγο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΙΕΙΕ ζητά ευθαρσώς την απόσυρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία, μιλώντας για  «το δικαίωμα ατόμων ή ενώσεων να κατέχουν και διευθύνουν ιδιωτικά ή ανεξάρτητα (μη κρατικά) –σχολεία, που να υπόκεινται στον ελάχιστο έλεγχο των κυβερνήσεων». Νομίζουμε ότι ο καθένας, πλέον, αντιλαμβάνεται (και η περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε σήμερα είναι χαρακτηριστική) για ποιο λόγο αρκετοί σχολάρχες επιδιώκουν να απαλλαγούν από κάθε έλεγχο.
Επειδή το αστείο με την αλλοίωση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης σε κάποια ιδιωτικά σχολεία έχει παρατραβήξει,θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα για το τελικό ξεκαθάρισμα. Η μεν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει εντατικό και αναλυτικό έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων, βάσει όσων προβλέπει το Σύνταγμα, και να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους παρανομούν. Η δε ηγεσία των σχολαρχών θα πρέπει να διαλέξει:
Α) Ή θα επιλέξει την παραμονή εντός του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος, με απόλυτη συμμόρφωση στο Σύνταγμα και στους νόμους,
Β) Ή θα διαλέξει (όπως εμμέσως διαφαίνεται από την πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΙΕΙΕ) την αποχώρηση από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα. Το μοντέλο του ελάχιστου ελέγχου των κυβερνήσεων στα ιδιωτικά σχολεία εφαρμόζεται μόνο σε μία χώρα της Ευρώπης, στη Βρετανία, όπου ακριβώς λόγω του ελάχιστου ελέγχου από το κράτος τα ιδιωτικά σχολεία δεν εκδίδουν ισότιμους τίτλους με τα δημόσια σχολεία.
  Ας αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες των πράξεών τους.
Το ΠΥΣΔΕ Α΄ Αθήνας αποφάσισε σήμερα, ομόφωνα, να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να κινηθεί ποινική διαδικασία για όλους τους εμπλεκόμενους στο πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο όπως ορίζει ο νόμος 682/77. Επίσης, η ΟΙΕΛΕ θα αποστείλει νέα επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας με την οποία θα ζητά τον εξονυχιστικό έλεγχο όλων των ιδιωτικών σχολείων.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web