Ποιος κρύβεται πίσω από την παραχάραξη κρατικού εγγράφου;


Η ΟΙΕΛΕ βρέθηκε προ ενός τεράστιου εκπαιδευτικού σκανδάλου, πληροφορούμενη ότι η περίφημη Υπουργική Απόφαση 78244/Γ2/07-06-2013 που υπέγραψε ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος για τη συμπλήρωση του ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, έγινε αντικείμενο παραχάραξης, άλλαξε εντός του Εθνικού Τυπογραφείου και κατατέθηκε άρον άρον με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου(!!!), ώστε να φανεί ότι είναι δήθεν το ίδιο κείμενο με κάποιο ασήμαντο τυπογραφικό λάθος. Στο περίφημο ΦΕΚ αναγράφεται ότι η παρούσα έκδοση «επανατυπώθηκε λόγω …λάθους!».

Ποια είναι η αλήθεια; Πίσω από την υπογραφή της συγκεκριμένης Υ.Α. κρύβεται ένα πρωτοφανές και άθλιο παρασκήνιο. Ενώ, μετά από διάλογο με την ΟΙΕΛΕ, η τότε πολιτική ηγεσία είχε συμφωνήσει σε μια Υ.Α. που προστάτευε την εργασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και την δημοκρατική αυτοτέλεια των σχολείων, αν και το κείμενο έφθασε μέχρι το Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, η εν λόγω απόφαση ως δια μαγείας και προφανώς με την παρέμβαση «αόρατης χειρός» αντικαταστάθηκε από ένα κείμενο με σημαντικές διαφοροποιήσεις,  βάσει του οποίου σχολάρχες κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω της παρεχόμενης δυνατότητας για μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή! Η «επίσημη» πλέον Υ.Α. Αρβανιτόπουλου αφενός μεν καταστρατηγούσε την δημοκρατική αυτονομία και τη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των εκπαιδευτικών σε κρίσιμες παιδαγωγικές αποφάσεις, αφετέρου δε έδινε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να υπερεκμεταλλεύονται εργασιακά τους εκπαιδευτικούς, φορτώνοντάς τους με ώρες απασχόλησης για τις οποίες δεν πληρώνονταν και δεν έπαιρναν προϋπηρεσία. Το τελευταίο είναι σκανδαλώδες, όχι μόνο για την βάναυση εκμετάλλευση των εργαζόμενων, αλλά και για την εκμετάλλευση των γονέων οι οποίοι πληρώνουν για δραστηριότητες τις οποίες οι εργαζόμενοι παρέχουν (υποχρεωτικά) δωρεάν. (Επισυνάπτουμε τις κρίσιμες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις δύο Υ.Α. ).

Σήμερα, λοιπόν,μαθαίνουμε ότι η τότε πολιτική ηγεσία για να προβεί στις αλλαγές αυτές επικαλέστηκε «λάθος», ώστε αυτή να επανατυπωθεί στο ΦΕΚ. Κι ερωτούμε:
 
  • Ποιο ήταν το «τυπογραφικό λάθος» που «υποχρέωσε» την τότε πολιτική ηγεσία να προβεί στην επαναδιατύπωση της Υ.Α.;
  • Ποιος κρύβεται πίσω από την αλλαγή της Υ.Α., η νέα έκδοση της οποίας περιείχε σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των σχολαρχών;
  • Ποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων εμπλέκονται στην παραχάραξη της Υπουργικής Απόφασης;
  • Προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα από την παραχάραξη σε κρατικό έγγραφο που μάλιστα δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ.;
Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Γ.Γ. του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. κ. Δ. Χασάπη , ζητώντας την άμεση διερεύνηση του ζητήματος και την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα και εκπροσώπους των επιχειρηματιών. Φαίνεται ότι η συνεχής πενταετής «επιχορήγηση» της πολιτείας προς τους σχολάρχες είχε και κρυφές πτυχές που τώρα πλέον πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας και να κριθούν στη δικαιοσύνη.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web