H ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΤΟ 23% ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ– ΑΝ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ

Τις τελευταίες ημέρες η Ομοσπονδία καταβάλλει έναν έντονο και συντονισμένο αγώνα να αποτραπεί η επιβολή του συντελεστή 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Από την πρώτη ημέρα δημοσίευσης της πρόθεσης των εταίρων για το μέτρο και της αποδοχής της κυβερνητικής πλευράς, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε επιστολές προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Παιδείας για το ζήτημα, προειδοποιώντας για τις δραματικές συνέπειες εφαρμογής του. Κάλεσε μάλιστα τον Υπουργό Παιδείας, ως καθ’ ύλην αρμόδιο για θέματα εκπαίδευσης, να λάβει ξεκάθαρη θέση εναντίον της εφαρμογής του συντελεστή.
Αμέσως μετά την ανάρτηση του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο μέτρο-λαιμητόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση, η Ομοσπονδία απέστειλε επιστολές προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, με τις οποίες προτείνει είτε την άμεση απόσυρση του μέτρου, είτε μια εναλλακτική επιλογή φορολόγησης που θα περιορίσει σε ένα βαθμό τις καταστροφικές συνέπειές του. Συγκεκριμένα, πρότεινε, στα μη κερδοσκοπικά σχολεία, στα σχολεία των πρεσβειών και στους παρόχους προσχολικής αγωγής που εξαιρούνται από την εφαρμογή του 23%, να προστεθούν στην εξαίρεση οι υπηρεσίες που αφορούν το βασικό πρόγραμμα που προτείνει για την τυπική εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας. Άλλωστε οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει ούτως ή άλλως να παρέχονται με το μικρότερο δυνατό κόστος στους μαθητές.
Σε περίπτωση που η πρόταση της ΟΙΕΛΕ δεν γίνει αποδεκτή, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Παιδείας αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τις εικόνες Αρμαγεδδώνα που θα ακολουθήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση και όχι μόνο. Θα πρέπει να απολογηθούν σε χιλιάδες γονείς που ανατρέπεται πλήρως ο οικογενειακός τους προγραμματισμός, σε χιλιάδες μαθητές που αναγκαστικά θα αποστερηθούν το οικείο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον και βασικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες λόγω της αναγκαστικής εκτόξευσης των διδάκτρων και σε εκατοντάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς όλων των ιδιωτικών σχολείων και κυρίως μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολικών μονάδων που θα μείνουν άνεργοι. Θα πρέπει να απολογηθούν, καθώς μετατρέπουν οριστικά και αμετάκλητα την ιδιωτική εκπαίδευση από χώρο παροχής κοινωνικού αγαθού σε προνόμιο για ελάχιστους. Θα πρέπει να εξηγήσουν πώς θα μπορέσει το λαβωμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να απορροφήσει το τεράστιο κύμα αποχωρησάντων μαθητών από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και ότι κάποιοι θα επιλέξουν τη συνετή λύση της συνεννόησης και της σύνθεσης και δεν θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου…

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web