"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ" - Κόλαφος η δήλωση της Υπουργού Παιδείας για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η ΟΙΕΛΕ ζητά δημόσια από τον πρώην Υπουργό να δώσει εξηγήσεις

Η ΟΙΕΛΕ, μετά τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κ. Κιάου, ζητά σήμερα με επιστολή της από τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος είναι υποψήφιος με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, να δώσει άμεσα και δημόσια εξηγήσεις για τη μη υπογραφή της γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ. 
Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Υπουργός Παιδείας κ. Κιάου αναφέρθηκε στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ανοίγοντας ένα τεράστιο ζήτημα: τη μη υπογραφή από τον κ. Λοβέρδο ομόφωνης γνωμοδότησης του ΝΣΚ για ερώτημα που ο ίδιος και το Υπουργείο είχαν υποβάλει για τις εργασιακές μας σχέσεις! Η κ. Κιάου εξέφρασε την έκπληξη και την απορία της, διότι ο κ. Λοβέρδος αρνήθηκε να υπογράψει γνωμοδότηση που ο ίδιος ζήτησε, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά οι υπηρεσίες! Υπενθυμίζουμε ότι η 266/2014 γνωμοδότηση του ΝΣΚ εκδόθηκε έπειτα από αίτημα του Υπουργού Παιδείας, καθώς οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, μετά τις ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου, τελούσαν (και εξακολουθούν να τελούν) εν πλήρει συγχύσει για το τι ισχύει με τις προσλήψεις, τις απολύσεις και γενικά τον έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων.
Το περιεχόμενο της γνωμοδότησης αποτέλεσε κόλαφο για τον κ. Αρβανιτόπουλο και το νομοθετικό του έκτρωμα, καθώς αποκαθιστά, έστω μερικώς, συνθήκες νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση (έλεγχος των απολύσεων από την πολιτεία, απαγόρευση απολύσεων εν τω μέσω του σχολικού έτους κ.λπ.). Το μέγα ζήτημα όμως που τίθεται είναι για ποιο λόγο μια τέτοια γνωμοδότηση, την οποία ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος ζήτησε, δεν την υπέγραψε ποτέ ακολουθώντας παρελκυστικές τακτικές. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία. Ότι ο τότε Υπουργός (και Συνταγματολόγος...) δεν θέλησε να αποκαταστήσει τη Συνταγματική τάξη στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, θα πρέπει η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να υπογράψει τη γνωμοδότηση που θα φρενάρει σε ένα βαθμό τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων αμιγώς ως επιχειρήσεις. Τονίζουμε όμως προς κάθε κατεύθυνση ότι η γνωμοδότηση δεν λύνει τα προβλήματα, απλώς απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα της διοίκησης που αφορούν το ήδη υπάρχον καθεστώς απορρύθμισης των εργασιακών μας σχέσεων και ζητά την εφαρμογή των ελάχιστων συνταγματικών προϋποθέσεων. Όμως ακόμη και με την εφαρμογή όσων ορίζει η γνωμοδότηση το πρόβλημα παραμένει. Είναι, επομένως, αναγκαίο να υπάρξει συνολική νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ο κλάδος θα δώσει το επόμενο διάστημα τη μάχη προκειμένου η επόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όποια κι αν είναι αυτή,  να νομοθετήσει για να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα στα ιδιωτικά σχολεία και να αποκατασταθεί η φυσιογνωμία των ιδιωτικών σχολείων ως παρόχων δημόσιου αγαθού.
Δείτε εδώ την επιστολή της ΟΙΕΛΕ στον κ. Λοβέρδο.
Παρακολουθήστε εδώ τη δήλωση της Υπουργού.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web