Δικαστική απόφαση - καταπέλτης γκρεμίζει την κομπίνα των δήθεν νέων αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Σχολείων. 39 Ιδιωτικά Σχολεία έκαναν χρήση της κομπίνας ζημιώνοντας τα Δημόσια Ταμεία με πολλά εκατομμύρια ευρώ!

Δικαστική απόφαση-καταπέλτης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών που γκρεμίζει την περίφημη κομπίνα δήθεν νέων αδειοδοτήσεων παλιών ιδιωτικών σχολείων. 
39 ιδιωτικά σχολεία έκαναν χρήση αυτής της μεθόδου, με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να ζημιωθούν με πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Η δίκη πραγματοποιήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά εκπαιδευτικών του ιδιωτικού σχολείου Ελληνική Αναγέννηση που απολύθηκαν με πρόσχημα τη δήθεν ίδρυση νέου σχολείου (ΙΚΕ Αναγέννηση). Η απόφαση αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει νέα αδειοδότηση εκπαιδευτηρίου, αλλά συνέχεια του παλιού σχολείου (αφού λειτουργεί στο ίδιο κτήριο, με παρόμοια ονομασία με επικεφαλής συγγενείς των παλιών ιδιοκτητών). Με βάση το σκεπτικό αυτό, το δικαστήριο κηρύττει άκυρες τις απολύσεις, επιβάλλει την καταβολή μισθών υπερημερίας από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2014 και όλων των οφειλόμενων στους εκπαιδευτικούς (ένα ποσό που προσεγγίζει τα 120.000 ευρώ!). Επιπλέον, υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν άμεσα τμήμα του ποσού αυτού, ανεξαρτήτως έφεσης, ή μη.
Θυμίζουμε ότι ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, προκειμένου να μην καταβάλλουν δεδουλευμένα στους εκπαιδευτικούς τους, οφειλές στα δημόσια ταμεία και για να απολύσουν μαζικά το προσωπικό τους προσλαμβάνοντας νέους εκπαιδευτικούς των 600 ευρώ, άλλαζαν το όνομά τους και ξεκινούσαν ως δήθεν νέα σχολεία με νόμιμους εκπροσώπους συγγενείς των «προηγούμενων» ιδιοκτητών. Η κομπίνα αυτή τερματίζεται οριστικά με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών.
Η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών της Ελληνικής Αναγέννησης, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυσή τους ήταν παράνομη. Θα απευθυνθεί, επίσης, στις αρμόδιες αρχές, ώστε τα δημόσια ταμεία να διεκδικήσουν από το σχολείο τις οφειλές. Τέλος, θα γνωστοποιήσει στο Υπουργείο Παιδείας και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την απόφαση, για να ληφθούν μέτρα για τα υπόλοιπα σχολεία που χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη κομπίνα, καθώς τίθεται ζήτημα νόμιμης εκπροσώπησης των σχολείων αυτών, ακόμη και συνέχιση ισχύος της άδειάς τους.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web