Σημαντικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για την Ιδιωτική Εκπαίδευση και τη νέα νομοθετική ρύθμιση


Συνέντευξη παραχώρησε εχθές ο Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης στον Βήμα FM και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη, όπου  αναφέρθηκε εκτενώς στη νέα νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς έγινε σαφές πως η νέα νομοθετική ρύθμιση έχει ως στόχο την εκπλήρωση της συνταγματικής επιταγής για εποπτεία της πολιτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι κοινές επιχειρήσεις, διότι παρέχουν δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, επομένως πρέπει να εποπτεύονται στενά από την πολιτεία. Τόνισε ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν φέρνει κάτι καινούριο, αλλά επαναφέρει επί της ουσίας παλαιότερες διατάξεις νόμων (όπως του ν. 682/77 που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή) τις οποίες κατάργησε το 2014 ο τότε Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.  Ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αναιτιολόγητες απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία, γιατί δεν μπορεί να υφίσταται σχολείο με απειλούμενους εκπαιδευτικούς.
Ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι δεν θίγεται η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και οι απογευματινές τους δραστηριότητες αλλά καταπολεμώνται η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή.  Η αναγκαιότητα καταπολέμησης αυτών των φαινομένων είναι ιδιαίτερα έντονη, συμπλήρωσε ο Υπουργός, σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών όπου επικρατούν συνθήκες γαλέρας. Δήλωσε ότι τα σοβαρά σχολεία δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη ρύθμιση, αλλά κάποιοι «μικρομεσαίοι πειρατές» που θέλουν να λειτουργούν παράνομα και για αυτό δίνουν σκληρή μάχη για να μην ψηφιστεί η ρύθμιση αυτή με τη βοήθεια κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Εμείς οφείλουμε να συμπληρώσουμε ότι η παρανομία δεν αφορά μόνο μικρομεσαία σχολεία, αλλά ότι υπάρχουν και κάποιοι μεγάλοι «πειρατές» που λειτουργούν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα.
Δείτε εδώ το απόσπασμα των δηλώσεων Φίλη στο ΒΗΜΑ fm

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web