Απαντήσεις στους ψευδείς και διαστρευλωτικούς ισχυρισμούς των πανικόβλητων σχολαρχών για τις απογευματινές δραστηριότητες των σχολείων


Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Και πράγματι, μεγάλη μερίδα των σχολαρχών είναι πανικόβλητη, καθώς με το νέο νόμο (και τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες) το πάρτι μαύρης εργασίας και φοροδιαφυγής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις απογευματινές δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων λαμβάνει τέλος. Πλέον, οι ιδιοκτήτες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το σύνολο των δραστηριοτήτων, τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σ’ αυτές και τον αριθμό των τμημάτων και των μαθητών.
Μέχρι σήμερα, η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Ενώ σε κάποια (λίγα, δυστυχώς) ιδιωτικά σχολεία καταβάλλονταν κανονικά αμοιβές για εργασία στις απογευματινές δραστηριότητες, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είτε οι εκπαιδευτικοί, συνήθως υπό την απειλή της απόλυσης, εργάζονταν αμισθί, είτε απασχολούνταν οι ίδιοι (ή μη πιστοποιημένο προσωπικό) με εξευτελιστικά ωρομίσθιαΤούτο αποδεικνύει έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ του 2013 (όταν η κατάσταση ήταν σχετικά ελεγχόμενη, πριν τη λαίλαπα Αρβανιτόπουλου) σε 500 εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με την οποία μόλις το 3% (!) των εκπαιδευτικών πληρωνόταν για τις απογευματινές δραστηριότητες!
Γίνεται, επομένως, αντιληπτό για ποιο λόγο έχει ξεκινήσει θρήνος και κοπετός από την πλευρά των σχολαρχών και η οργή για τα προνόμια που χάνονταιεκφράζεται πλέον ακόμη και με στημένα, διαστρεβλωτικά δημοσιεύματα, όπως το σημερινό της Καθημερινής και του πειθήνιου δημοσιογράφου Απόστολου Λακασά.
Στο άρθρο αναπτύσσονται τα «επιχειρήματα» των σχολαρχών, που είναι ψευδή και ανυπόστατα. Τα δημοσιεύουμε μαζί με τις απαντήσεις σ’ αυτά:
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ 1: «Οι απογευματινές δράσεις έχουν συγκεχυμένο ορισμό που τις καθιστούν …μη ανταγωνιστικές με δράσεις του δημόσιου»
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΙΕΛΕ: Στην εγκύκλιο υπάρχει γενική περιγραφή των δράσεων, ώστε να μην εμποδίζεται καμία! Το αντίθετο συμβαίνει, σε σχέση με το παρελθόν οι δράσεις απελευθερώνονται πλήρως ως προς το περιεχόμενό τους. Η μόνη δέσμευση που έχουν τα σχολεία είναι η αυτονόητη, δηλ. η κατάθεση των δράσεων και των εκπαιδευτικών σ’ αυτές στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να ελέγχεται η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή και να είναι ασφαλείς οι μαθητές.

  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ 2: «Στις απογευματινές δράσεις πρέπει να αξιοποιείται υποχρεωτικά ο πρωινός εκπαιδευτικός που όμως έχει «μόνο» 30 ώρες δικαίωμα παραμονής στη σχολική μονάδα»
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΙΕΛΕ:Ψευδέστατο. Ο νέος νόμος πουθενά δεν θέτει υποχρέωση του σχολείου να απασχολεί το απόγευμα τους πρωινούς εκπαιδευτικούς, εκτός κι αν αυτοί δεν έχουν πλήρες ωράριο και θέλουν (σε συναφή με την ειδικότητά τους δραστηριότητα) να το συμπληρώσουν. Αν τώρα το σχολείο θέλει να απασχολήσει το απόγευμα πρωινό εκπαιδευτικό με πλήρες ωράριο, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη από προηγούμενο Νόμο σύμφωνα με τον οποίο αυτός αμείβεται με βάση την εργατική νομοθεσία περί υπερωριών. Αυτό, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική των σχολαρχών πως τάχα καίγονται να προσλαμβάνουν άνεργους εκπαιδευτικούς.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web