Η στάση των πολιτικών κομμάτων στην ψήφιση της ρύθμισης για την Ιδιωτική Εκπαίδευση


Οι περισσότεροι παρακολουθήσατε τη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή της ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση είτε τηλεοπτικά, είτε μέσω της δικής μας ιστοσελίδας και της Ομοσπονδίας. Δημοσιεύουμε, ωστόσο, για γνώση όλων των συναδέλφων, μια συνοπτική παρουσίαση της στάσης που κράτησαν τα πολιτικά κόμματα στη συζήτηση και στην κρίσιμη ψηφοφορία.

ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑΙ:
ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας υποστήριξαν σθεναρά την αναγκαιότητα ψήφισης της ρύθμισης. Τα βασικά επιχειρήματα των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνονται στα ακόλουθα:
  • Η εκπαίδευση που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία είναι δημόσιο αγαθό, άρα πρέπει να επιτηρείται από την πολιτεία
  • Ότι πρέπει να επανέλθει η εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας
  • Στο χώρο της Παιδείας για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να υπόκειται σε περιορισμούς, για να μην μετατραπεί το αγαθό της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα
  • Το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς της ανεξέλεγκτης και ασύδοτης λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης προκάλεσε γιγάντωση της παρανομίας στο χώρο
  • Οι σχολάρχες απολάμβαναν πρωτοφανή ασυλία από μέρος του πολιτικού συστήματος
  • Οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν είναι «σταλινισμός» (όπως ισχυρίζεται η ΝΔ και η ΧΑ), αλλά αποτελούν εφαρμογή του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη
  • Η εργασιακή ανασφάλεια του ιδιωτικού εκπαιδευτικού οδηγεί στην εφαρμογή του δόγματος «ο μαθητής-πελάτης» που πρέπει να ικανοποιείται (μέσω άριστων βαθμών κ.λπ.) και ότι έπρεπε επιτέλους ο εκπαιδευτικός να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την αυτονομία του στην τάξη
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ, τηρώντας τη δέσμευσή του απέναντι στον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αν και καταψήφισε πολλά από τα άρθρα του νομοσχεδίου, ψήφισε «ναι» στο άρθρο 28 καθώς «ικανοποιεί δικαιώματα των εργαζόμενων». Βέβαια, οι εκπρόσωποι του κόμματος επανέλαβαν τη θέση ότι η έννοια του κέρδους είναι ασυμβίβαστη με την Παιδεία, επομένως η ιδιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να καταργηθεί.
ΑΝ.ΕΛΛ.
Αν και οι βουλευτές που ανέβηκαν στο βήμα δεν έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ψήφισαν «ναι» στο άρθρο 28.

ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΧΙ:
ΝΔ
Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ που ανέβηκαν στο βήμα, όπως διαπίστωσαν όλοι όσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση, αναπαρήγαγαν σχεδόν αυτολεξεί αποσπάσματα από τις δημόσιες ανακοινώσεις του ΣΙΕΙΕ (του Συνδέσμου των ιδιοκτητών), οι οποίες διαστρεβλώνουν σκόπιμα και προκλητικά το περιεχόμενο της ρύθμισης (πίσω από την αλλοπρόσαλλη ρητορική για μπολσεβικισμό και απαγορεύσεις κρύβεται ο τρόμος των εργοδοτών για το σταμάτημα της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, φαινομένων που, περιέργως, στηρίζει και η ΝΔ). Οι τοποθετήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η σχεδόν προκλητική ομοιομορφία τους διάψευσε με τον πλέον ηχηρό τρόπο τη Βουλευτή Επικρατείας του κόμματος κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία στην τοποθέτησή της τόνισε με έμφαση πως η ΝΔ δεν είναι κόμμα porte–parole (κόμμα φερέφωνο). Ήταν φανερό ότι είχε ετοιμαστεί από κάποιους «σκονάκι». Αν και γνωρίζουμε εδώ και χρόνια τα επιχειρήματα της ΝΔ από τις αναρτήσεις του ΣΙΕΙΕ στο διαδίκτυο, συνοψίζουμε τις πιο σημαντικές αιτιάσεις που οδήγησαν το κόμμα στην καταψήφιση του άρθρου 28 που αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση
  • Η ρύθμιση μονιμοποιεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, απαγορεύοντας επί της ουσίας το «δικαίωμα» του εργοδότη στην απόλυση, άρα και την «αξιολόγηση στα σχολεία
  • Καταργούνται οι επιπλέον δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων
  • Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του σχολάρχη η αναιτιολόγητη απόλυση
  • Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θέλουν απολύσεις, δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ρύθμιση (!)
  • Όσοι αισθάνονται ότι αδικούνται, ας προσφύγουν στα δικαστήρια (οι 4 συνάδελφοι πάντως που δικαιώθηκαν δεν κατόρθωσαν να επιστρέψουν στο σχολείο τους – μήπως γι’ αυτό επιχειρηματολογεί υπέρ αυτού η ΝΔ;)
  • Ο γονιός χάνει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής (εννοούν, μήπως, της «επιλογής» να απολύουν οι ίδιοι οι γονείς τον εκπαιδευτικό, όταν ο μαθητής-πελάτης δεν παίρνει τον επιθυμητό βαθμό, ή τον τίτλο σπουδών;)
  • Τα συμβούλια που κρίνουν τις απολύσεις είναι «σοβιέτ»
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Ταυτόσημες απόψεις με αυτές πολλών βουλευτών της ΝΔ εξέφρασαν οι βουλευτές της Χ.Α. για τις ρυθμίσεις σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση. Ισχυρίστηκαν ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απολύει ελεύθερα τους εκπαιδευτικούς, εκφράζοντας την άποψη ότι το νομοσχέδιο είναι «σταλινικό» (όπως άλλωστε τόνιζαν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας).
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Αντικρουόμενες θέσεις διατύπωσαν οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, άλλοι ότι θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να απολύουν ελεύθερα. Ο Πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης είπε ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί επιτροπή ελέγχου των απολύσεων από πρόσωπα «υψηλού κύρους». Πάντως η ‘Ενωση Κεντρώων ψήφισε «όχι» στη ρύθμιση.

ΨΗΦΙΣΑΝ ΠΑΡΩΝ:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.)
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε εμφανώς αμήχανη στάση στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών δεν έβγαιναν σαφή συμπεράσματα για τη θέση του κόμματος, ιδίως στο ζήτημα των αναιτιολόγητων απολύσεων. Κοινός τόπος όλων σχεδόν των βουλευτών η επιστροφή στο Νόμο Διαμαντοπούλου (3848/2010), όμως άλλοι είπαν ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί όπως ψηφίστηκε, άλλοι ότι θα έπρεπε να εξετάζονται οι απολύσεις που προβλέπει ο Νόμος από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Τέλος, εκφράστηκε η άποψη ότι το άρθρο έφτασε στη Βουλή χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί επαρκής διάλογος. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «παρών».
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Μαυρωτάς κατέθεσε, όπως ακριβώς έπραξε και στη συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ στη Βουλή συναινετική λύση στο ζήτημα των αναιτιολόγητων απολύσεων, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να αλλάξει η σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων. Η μη αποδοχή της συναινετικής πρότασης από την κυβερνητική πλευρά οδήγησε το Ποτάμι να ψηφίσει «παρών».
«Παρών» ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η ρύθμιση καταργεί τις πρόσθετες δραστηριότητες, όμως για τα εργασιακά κατέθεσε μια παρόμοια πρόταση με αυτήν του κ. Μαυρωτά προτείνοντας μια ανεξάρτητη αρχή με τριμελή επιτροπή από πανεπιστημιακούς που θα ελέγχουν τις απολύσεις.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web