S.O.S.: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ 4415/2016 (ΑΡΘΡΟ 28)



Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της νέας διάταξης για την ιδιωτική εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα είναι αυτή που αφορά τη διαδικασία πρόσληψης ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού. Επειδή αρκετοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών επιχειρούν να σαμποτάρουν την εφαρμογή του νέου νόμου, παραβιάζοντας συνειδητά τα όσα προβλέπει και ιδίως τα όσα αναφέρονται για την πρόσληψη ενός εκπαιδευτικού, εξηγούμε αναλυτικά τι ακριβώς ισχύει:
• Σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ. 1 του Ν. 4415/2016 «Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προτείνονται προς πρόσληψη από τον ιδιοκτήτη του ιδιωτικού σχολείου και μετά την έγκριση της πρότασης από το Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης συνάπτουν σύμβαση ορισμένου χρόνου, η οποία αρχίζει την ημέρα παροχής των υπηρεσιών από τον εκπαιδευτικό και λήγει την 31η Αυγούστου του δεύτερου έτους από την πρόσληψή του. Επομένως, εάν δεν υπάρξει πρώτα έγκριση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, δεν είναι δυνατή η σύναψη σύμβασης μεταξύ του εργοδότη και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού. Επιπλέον, η σύμβαση είναι υποχρεωτικά διετής.
• Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης οφείλει να ελέγξει τα ακόλουθα:
1. Την εγγραφή του προτεινόμενου προς πρόσληψη ιδιωτικού εκπαιδευτικού στην Επετηρίδα Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας (όπου,μεταξύ άλλων, ελέγχεται εάν οι τίτλοι σπουδών του εκπαιδευτικού είναι ίδιοι/αντίστοιχοι με τους τίτλους σπουδών που απαιτούνται για το διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση εκπαιδευτικού της ίδιας ειδικότητας, ενώ σε περίπτωση που οι τίτλοι σπουδών έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό, ελέγχεται η ισοτίμησή τους με τα πτυχία των εγχώριων ιδρυμάτων).
2.  Να μελετήσει το πρόγραμμα του ιδιωτικού σχολείου και να διαπιστώσει, εάν υπηρετούν σ’ αυτό αρχαιότεροι συνάδελφοι της ίδιας ειδικότητας, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το ωράριό τους. Σε περίπτωση που αυτό συμβαίνει, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεν μπορεί να επιτρέψει την πρόσληψη του νέου εκπαιδευτικού (παρ. 2 της διευκρινιστικής εγκυκλίου 154892/Ε1/22 -09-2016 του Υπουργείου Παιδείας).

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web