Επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς τον Υπεύθυνο Παιδείας της ΝΔ κ. Χαρακόπουλο και στον βουλευτή επικρατείας και συντονιστή ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ κ. Φορτσάκη: ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ κ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Σε χθεσινή του απάντηση προς τον Υπουργό Παιδείας ο κ. Χαρακόπουλος, Υπεύθυνος Παιδείας της ΝΔ, διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη επαρκών στοιχείων από το Υπουργείο για τα ιδιωτικά σχολεία. Μάλλον βέβαια έχει ξεχάσει ότι οι δυσκολίες εποπτείας και οι αντιξοότητες συλλογής στοιχείων από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια οφείλονται αφενός μεν στην κατάργηση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας (την οποία κατάργησαν ο τότε πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και ο τότε Υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος και ψήφισε και ο ίδιος ο κ. Χαρακόπουλος,), αφετέρου δε στην ψήφιση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του Ν. 4254/2014 που ουσιαστικά απέσυρε την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση. Με τις ενέργειες αυτές τα ιδιωτικά σχολεία μετατράπησαν σε «άβατα ανομίας», όπου κανένας έλεγχος δεν ήταν πλέον εφικτός.
Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ ο κ. Χαρακόπουλος και ο κ. Φορτσάκης είχαν την ευκαιρία να διορθώσουν το τραγικό αυτό σφάλμα και να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, αρνήθηκαν – ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τον Σύνδεσμο των σχολαρχών – να ψηφίσουν την προσφάτων ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας. Επειδή, όμως, η πραγματικότητα αναγκάζει συχνά ακόμη και τους πλέον φανατικούς της θεωρίας της πλήρους επικράτησης του μοντέλου της αγοράς στην εκπαίδευση να αντιληφθούν ότι ο έλεγχος του κράτους είναι αναγκαίος (όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί χθες και ο κ. Χαρακόπουλος), η ΟΙΕΛΕ ζήτησε σήμερα με επιστολή της να συναινέσει η ΝΔ στο αίτημα επανασύστασης της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.
Ακολουθεί η επιστολή της ΟΙΕΛΕ.
ΠΡΟΣ:
 Τον Τομεάρχη Παιδείας και Βουλευτή Λάρισας της ΝΔ
κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο
 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Καθηγητή κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, Βουλευτή Επικρατείας και Συντονιστή ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ
Κύριε Βουλευτή,
Στη χθεσινή σας απαντητική δήλωση προς τον Υπουργό Παιδείας περιέχεται αίτημα προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου για τη δημοσιοποίηση του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία. Η απάντησή σας, μάλιστα, υπονοεί ενόχληση για τη μη ύπαρξη επαρκών στοιχείων.
Ειλικρινά, μας εκπλήσσει αυτό το αίτημα. Διότι του δικού σας κόμματος έμπνευση ήταν η κατάργηση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας που παρείχε πλήρη εποπτεία του χώρου και διασφάλιζε την παροχή στοιχείων για όλες τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες. Με τη δική σας ψήφο αποσύρθηκε, μέσω του Ν. 4254/2014, η εποπτεία της πολιτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση και η μετάβαση βασικών αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας στο Υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να υπάρχουν δυσχέρειες στον έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων. Σεις και το κόμμα σας αρνηθήκατε στην πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή της ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση την επαναφορά της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία στο πλαίσιο μιας στείρας αντιπολιτευτικής τακτικής και χρησιμοποιώντας ακέραια τα επιχειρήματα του Συνδέσμου των σχολαρχών.
Ευτυχώς όμως η καθημερινή πρακτική καταδεικνύει τα οξύτατα προβλήματα του χώρου μας. Με το απαντητικό σας έγγραφο προς τον Υπουργό Παιδείας, κύριε Βουλευτή, παραδέχεστε την αναγκαιότητα της εποπτείας τα  ιδιωτικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας. Επειδή θεωρούμε ότι η ανασκευή της δήλωσής σας για την δήθεν διαρροή μαθητικού πληθυσμού από τη δημόσια προς την ιδιωτική εκπαίδευση φανερώνει πολιτική παρρησία, είμαστε βέβαιοι πως θα επιδείξετε ανάλογο θάρρος και θα συνηγορήσετε και εσείς στην επανασύσταση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, η οποία είναι αναγκαία για να έχει η πολιτεία, οι κοινωνικοί φορείς, τα κόμματα και ο κάθε πολίτης εικόνα για ένα χώρο που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε κέντρο επιχειρηματικής ανομίας εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας.
Θα αναμείνουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας για το ζήτημα.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web