Πρόσκληση για νέα συνάντηση ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ


Πρόσκληση για νέα συνάντηση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ σε συνέχεια της συνάντησης του Αυγούστου του 2016 απηύθυνε η ΟΙΕΛΕ ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού το  οργανωμένο σχέδιο πολιτικών, επιχειρηματικών και μηντιακών κύκλων για άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης και σταδιακής αντικατάστασής της από το σχολείο της αγοράς, με συνέπεια την κατάργηση της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και την υποβάθμιση του περιεχομένου και της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.
Δείτε  την πρόσκληση της ΟΙΕΛΕ.
Συνάδελφοι,
Στην τελευταία κοινή μας συνάντηση τον Αύγουστο του 2016 είχαμε θέσει το κρίσιμο ζήτημα του οργανωμένου σχεδίου πολιτικών, επιχειρηματικών και μηντιακών κύκλων  για άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης και σταδιακής αντικατάστασής της από το σχολείο της αγοράς.
Πλέον, το σχέδιο αυτό λαμβάνει σάρκα και οστά. Ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο των ιδιοκτητών δημοσιοποίησαν την πρότασή τους για την αναβάθμιση (;) του ελληνικού σχολείου.
Μεταξύ άλλων, οι «προτάσεις» προβλέπουν:
  • Κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που αποτελεί θεμέλιο προστασίας του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης.
  • Λουκέτο σε εκατοντάδες σχολικές μονάδες, κυρίως σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
  • «Ελεύθερη» γονεϊκή επιλογή μέσω vouchersπου θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα κατευθύνεται στα ιδιωτικά σχολεία.
  • Μαζικές απολύσεις δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέσω του κλεισίματος σχολείων και της αύξησης της αναλογίας εκπαιδευτικού-μαθητών.
  • Εντατικοποίηση εργασίας και αύξηση του ωραρίου για όλους, με αποτέλεσμα τον εξοβελισμό από την εκπαίδευση χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Μείωση κατά τουλάχιστον 20% του μισθολογικού κόστους για τους εκπαιδευτικούς, πρόβλεψη που θα μετατρέψει τους μισθούς μας σε επιδόματα πείνας.
  • Μεταβίβαση της αρμοδιότητας λειτουργίας των σχολείων στην καθημαγμένη οικονομικά τοπική αυτοδιοίκηση. Φιλοδοξούν έτσι τα σχολεία που θα κλείνουν ελέω υποχρηματοδότησης να τα αναλαμβάνουν οι ιδιώτες ως «σωτήρες».
Δεν υπάρχει πλέον χώρος για εφησυχασμό. Οι δυνάμεις της αγοράς, οι πολιτικοί εκφραστές τους και τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν κινούνται μεθοδικά με στόχο την καταστροφή του δημόσιου σχολείου. Πλέον οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες και είναι αναγκαίο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το οργανωμένο πανεκπαιδευτικό κίνημα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας για να μη γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης που προτείνει ο ΣΕΒ και οι σύμμαχοί του, για να μην οξυνθούν δραματικά οι εκπαιδευτικές και οι κοινωνικές ανισότητες, για να μην μετατραπεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας σε εμπόρευμα που θα απολαμβάνει μόνο η κοινωνική και οικονομική ελίτ.
Σας καλούμε σε κοινή σύσκεψη, προκειμένου να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του δόλιου σχεδίου των δυνάμεων της αγοράς για τη δημόσια εκπαίδευση.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web