Απάντηση Υπουργού Παιδείας σε ερώτημα δημοσιογράφου για πιθανές αλλαγές του νόμου για την Ιδιωτική Εκπαίδευση: ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΦΠΑ!


Αυστηρή απάντηση σε ερώτημα της δημοσιογράφου Ελ. Οικονομίδη από τον Ελεύθερο Τύπο για το νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση έδωσε ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου στο πλαίσιο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα που επισκέφτηκε σήμερα το Υπουργείο.
Η δημοσιογράφος ρώτησε τι αλλαγές, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, θα γίνουν στο νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Ο Υπουργός Παιδείας απάντησε πως ήδη το Υπουργείο είχε ανταποκριθεί στο κομμάτι της αξιολόγησης για την ιδιωτική εκπαίδευση σε ό, τι αφορά δύο ζητήματα: α) το θέμα της αιτιολόγησης των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι πλέον προσφεύγουν σε ειδική αρχή που εξετάζει την εγκυρότητα της καταγγελίας σύμβασης και β) την εργασιακή ηρεμία στο χώρο των Φροντιστηρίων, όπου υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα.
Το ΔΝΤ προέβαλε νέες απαιτήσεις για τα ζητήματα αυτά.Όμως, σύμφωνα με τον Υπουργό, οι ιδιωτικοί φορείς εκπαίδευσης θεωρούνται ειδικές επιχειρήσεις, ως πάροχοι εκπαίδευσης, και εποπτεύονται από το κράτος. Άλλωστε οι ίδιοι οι εργοδότες του χώρου (ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων) είχαν χρησιμοποιήσει αυτή την ιδιαιτερότητα για να αποφύγουν την επιβολή ΦΠΑ 23%. Αν όμως, τόνισε ο Υπουργός, δεν θέλουν να αποτελούν ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων με εποπτεία του κράτους, τότε θα υπαχθούν στη νομοθεσία (επομένως και τη φορολογική) που αφορά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η άλλη πλευρά (οι θεσμοί) δεν έχει απαντήσει στα επιχειρήματα του Υπουργείου, επομένως θεωρεί ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα και ο νόμος μένει ως έχει.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web