Από το 2005 διορίζονται σε δημόσια νοσοκομεία κάτοχοι παράνομων τίτλων! Η ΟΙΕΛΕ αποκάλυπτε, η ΠΟΕΔΗΝ που κρυβόταν;

Τις τελευταίες ημέρες έχει τεθεί σε λειτουργία ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η Ομοσπονδία τους υπερασπίζεται το «δικαίωμα» ανθρώπων που απέκτησαν με δόλιο τρόπο παράνομους τίτλους, προκειμένου να διοριστούν στο δημόσιο. Μπροστά στην «πελατεία» και στο μικροκομματικό συμφέρον θυσιάζουν χωρίς αιδώ το δημόσιο συμφέρον και αμφισβητούν την υποχρέωση της κάθε ευνομούμενης πολιτείας για ισονομία και διαφάνεια.
Ταυτόχρονα, όμως, τολμούν να πιάσουν στο στόμα τους την ΟΙΕΛΕ αναφέροντας ότι τάχα η Ομοσπονδία μας δεν είχε πράξει τίποτα για την υπόθεση. Αν και αρκεί μια απλή αναζήτηση στο Google για να διαπιστώσει κανείς την συνεπή, επίμονη, επίπονη και πολύχρονη προσπάθεια της ΟΙΕΛΕ από το 2005 να ξεσκεπαστεί ένα σκάνδαλο που οι πολιτικοί «προστάτες» της ΠΟΕΔΗΝ κάλυπταν επί μια δεκαετία, θα αναφέρουμε συνοπτικά κάποιες μόνο από τις ενέργειές μας εν είδει μικρού δημόσιου απολογισμού και για να μπορεί κάθε πολίτης να κάνει τις απαιτούμενες συγκρίσεις.
ΜΗΠΩΣ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ «ΦΙΛΟΥΣ»;
Ο ένας από τους ιδιοκτήτες των «αμαρτωλών» ΤΕΕ που μοίραζαν με γενναίο αντίτιμο παράνομους τίτλους ήταν υποψήφιος Βουλευτής μεγάλου κόμματος. Πολλά από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή της κρατικής μηχανής που υπέθαλψαν το σκάνδαλο ανήκαν κι αυτά στον ίδιο κομματικό χώρο από τον οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Μήπως κάποιοι επιχειρούν να καλύψουν τους πολιτικούς τους «φίλους»;
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΙΤΛΩΝ
  1. 1_ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ. Επισυνάπτουμε κάποιες επιστολές της Ομοσπονδίας προς την πολιτική ηγεσία του τόπου και του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να τους ενημερώσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε για το ζήτημα
  2. 2_ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΥΠΟΥ
  • Τον Ιούλιο του 2005 στη Λάρισα η ΟΙΕΛΕ ζητά εισαγγελική παρέμβαση για μαθητές-φαντάσματα σε ιδιωτικά ΤΕΕ της πόλης
  • Τον Απρίλιο του 2006 η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει την υπό εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα (μεταξύ άλλων και σε δύο μεγάλα δημόσια νοσοκομεία στο Αττικό και στο Θριάσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών
  • Το Φεβρουάριο του 2007 η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει τη βιομηχανία παραγωγής παράνομων απολυτηρίων από ιδιωτικά ΤΕΕ της Ηπείρου και την πρόσληψη των κατόχων τους σε δημόσια νοσοκομεία
  • Τον Μάιο του 2007 στη Λάρισα η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε τη στάση συνδικαλιστών του δημοσίου που επιχείρησαν να καλύψουν το σκάνδαλο των παράνομων τίτλων.
  • Το Νοέμβριου του 2010 στην Άρτα η ΟΙΕΛΕ παρουσιάζει τις εξελίξεις στην υπόθεση των παράνομων πτυχίων μετά από παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή
  • Τον Ιούλιο του 2011 η ΟΙΕΛΕ στην Άρτα ενημερώνει τα τοπικά ΜΜΕ για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά του Προέδρου και των Μελών του ΠΥΣΔΕ Άρτας και κατά παντός υπευθύνου για αξιόποινες πράξεις σχετικές με την ακύρωση τίτλων.
Σε όλες τις Συνεντεύξεις Τύπου  η ΟΙΕΛΕ ζητούσε μετ’ επιτάσεως την άρση της λειτουργίας των ιδιωτικών ΤΕΕ που εξέδιδαν παράνομους τίτλους. Ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων  μήνυσε τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, επειδή κατήγγειλε τις εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές το θέμα των παράνομων πτυχίων. Δεν είναι εντυπωσιακό ότι εκπρόσωποι των εργοδοτών και κάποιοι της ΠΟΕΔΗΝ ευθυγραμμίζονται για να προστατευθούν τα «δικά» τους παιδιά;
  1. 3_ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Επισυνάπτουμε ελάχιστα μόνο (11) από τα Δελτία Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία τα οποία περιγράφουν το φαινόμενο και τις ενέργειες της Ομοσπονδίας για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό σκάνδαλο.
  1. 4_ΠΑΡΕΜΝΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Το 2013 η ΟΙΕΛΕ απέστειλε προς τον τότε Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή επιστολή με την οποία περιγράφει το πρόβλημα και ζητά την άμεση παρέμβασή του.
  1. 5_ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ
  • Μηνυτήρια αναφορά της ΟΙΕΛΕ εναντίον του Προέδρου και των Μελών του ΠΥΣΔΕ Άρτας
  • Παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία ζητούμε αναψηλάφηση της υπόθεσης, καθώς με διάφορες μεθοδεύσεις τα αδικήματα των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο παραγράφηκαν.
Στο παρόν Δελτίο επισυνάπτουμε ελάχιστο, ενδεικτικό τμήμα του ογκώδους υλικού με τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας.
Η συνεχής πίεση της Ομοσπονδίας απέδωσε καρπούς. Το 2007 ψηφίστηκε ο Ν. 3577/2007 (Νόμος Γιαννάκου) που θεσμοθέτησε τις επανεξέταση των κατόχων των παράνομων τίτλων σπουδών. Μάλιστα, ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Καραμάνος προέβη στην έκδοση δύο εγκυκλίων με βάση το άρθρο 24 του ν. 3557 σύμφωνα με τις οποίες κάθε πτυχίο για το οποίο υπάρχουν τυπικά κωλύματα (παράτυπη εγγραφή, μη επαρκής φοίτηση) δεν μπορεί να εκδοθεί και τα πτυχία που εκδόθηκαν στο παρελθόν με τέτοιου είδους κωλύματα πρέπει να ανακληθούν.
Ωστόσο, τα κόμματα που κυβερνούσαν μέχρι πρόσφατα και που στελέχη τους σε τοπικό, αυτοδιοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο έχουν τεράστιες ευθύνες για την κάλυψη του σκανδάλου, προκειμένου τα τέκνα του κομματικού σωλήνα να παίρνουν παράνομα πτυχία και να διορίζονται στο δημόσιο, ποτέ δεν εφάρμοσαν το νόμο. Η ΟΙΕΛΕ συνέχισε τον «ανένδοτο» εναντίον του φαινομένου και μετά το 2015, ζητώντας την παρέμβαση των Υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν να διαταχθεί έρευνα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης με βάση το πόρισμα των οποίων υπήρξε διάταξη στο Ν. 4415/2016 που ισχυροποιούσε το Νόμο Γιαννάκου. Ο νυν Υπουργός Παιδείας, απλώς εφαρμόζοντας το νόμο, εξέδωσε τροπολογία με την οποία αποσαφηνίζεται η εφαρμογή του. Τούτο προκάλεσε την έκρηξη της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία (όπως ανέφερε αναλυτικά σε επιστολή του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας) λειτουργώντας ως παρασιτικός θεσμός ενός νοσηρού, καταδικασμένου συνδικαλισμού, σήκωσε αντάρτικο προστασίας της διαφθοράς και της μικροκομματικής ανομίας.
ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΟΕΔΗΝ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ;
Επειδή όλοι κρινόμαστε, εμείς ερχόμαστε σήμερα και καταθέτουμε συμβολικά στην ελληνική κοινωνία (η οποία ούτως, ή άλλως γνωρίζει)  δείγματα του τι πράξαμε για το φαινόμενο των παράνομων τίτλων σπουδών και για τους διορισμούς των κατόχων τους στο Δημόσιο. Εμείς προκαλούμε την ΠΟΕΔΗΝ να μας πει: Τι πράξατε, «συνάδελφοι», από το 2005 (;;;;;) όταν πληροφορηθήκατε ότι κάτοχοι παράνομων τίτλων προσλαμβάνονται σε υπηρεσίες Υγείας; Ποιες ήταν οι ενέργειές σας για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον; Ποια ήταν η φροντίδα σας, ώστε τα παιδιά των φτωχών και των απόκληρων που έπαιρναν με τον κόπο τους από τα δημόσια, ή τα νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά ΤΕΕ το πτυχίο τους να τύχουν ίσης και διαφανούς αντιμετώπισης;
Απαντούμε εμείς (διότι δεν έχετε καμία απολύτως ενέργεια να επιδείξετε). Για την ΠΟΕΔΗΝ υπεράνω όλων είναι το μικροκομματικό συμφέρον και η συντήρηση ενός ψηφοθηρικού μηχανισμού εις βάρος της κοινωνίας, των χιλιάδων νόμιμα εργαζόμενων στη δημόσια Υγεία που υπερβάλλουν εαυτόν στην εξυπηρέτηση των πολιτών και χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών που αποκτούν με τον ιδρώτα τους τα προσόντα τους.
Κάνουμε μια τελευταία έκκληση στις υγιείς δυνάμεις της ΠΟΕΔΗΝ. Αφουγκραστείτε την αγωνία της κοινωνίας, αντιληφθείτε τον κίνδυνο από την απαξίωση ενός παρασιτικού, συντεχνιακού συνδικαλισμού που βλάπτει ολόκληρη την εργατική τάξη και ελάτε να εργαστούμε όλοι μαζί για να καθαρίσει το τοπίο, να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των παράνομων τίτλων και να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια στην πρόσβαση στην εργασία.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web