ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
H χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα χαράς και ημέρα δικαίωσης όχι μόνο για τους συναδέλφους που προέρχονται από το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο μας. Η άρση της αδικίας που αποτελούσε ταυτόχρονα μεγάλο κίνδυνο για την υποβάθμιση του στάτους μας από λειτουργούς της Παιδείας σε αναλώσιμους υπαλλήλους, όπως επιδιώκουν εδώ και χρόνια κάποιοι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, επιβεβαιώνει την ισχύ της συνταγματικής επιταγής και της εδώ και 40 χρόνια κείμενης νομοθεσίας.
Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοί μου ότι από το 1977 όπου ο κλάδος απέκτησε τον πρώτο νόμο (*682/77)για την ιδιωτική εκπαίδευση με 43 ημέρες απεργία έως την ημέρα που αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία μας ως πραγματική προϋπηρεσία (Ν.1600/86) Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ήταν ο Γ. Φυσάκης που έδωσε αγώνες για να θεμελιωθούν τα βασικά μας δικαιώματα και ενώνει καθημερινά τη φωνή του με τη φωνή μας για να διατηρηθούν.
Παρά το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση από την Μεταπολίτευση και μετά, ακόμη και οι πιο συντηρητικές,  δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν την ισοτιμία των δημόσιων με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση ως πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, χθες στη Βουλή κόμματα που μέχρι το 2014 αναγνώριζαν την προϋπηρεσία μας, για αντιπολιτευτικούς λόγους την καταψήφισαν. Αντιθέτως, το ΚΚΕ στήριξε με την ψήφο του την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας στη Βουλή.
Οφείλω να ενημερώσω τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς πώς φτάσαμε μέχρι εδώ γιατί πρέπει να γνωρίζουν…
 Ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μετά τη ψήφιση του Ν.4415/2016 είχε ετοιμάσει τροπολογία  ίδια με αυτήν που είχε ψηφίσει το 4386/2016. Ωστόσο, λόγω της αλλαγής ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας παρέμεινε η εκκρεμότητα…
Με το  νέο Υπουργό κ. Γαβρόγλου όταν συναντηθήκαμε, πρώτο θέμα που  του θέσαμε ήταν η αναγνώριση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.  Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα την καταθέσει, με την προϋπόθεση ότι η τροπολογία θα λάβει το πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η Ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα, από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι εχθές, επανειλημμένα ενημέρωνε βουλευτές που γνώριζαν το ζήτημα και βοήθησαν αποφασιστικά να φτάσουμε μέχρι τη χθεσινή αίσια έκβαση της υπόθεσής μας.
Αναφέρω χαρακτηριστικά τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη (διαβάστε εδώ το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εξαιρετική ομιλία του στη Βουλή για το ζήτημα της τροπολογίας), τον παλιό συνάδελφο και παλιό  μέλος του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, την πρώην Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. Η βοήθειά τους μέχρι την ψήφιση της χθεσινής τροπολογίας ήταν σημαντική.
Για συναισθηματικούς λόγους κράτησα για το τέλος τις θερμότερες ευχαριστίες μου σε δύο ανθρώπους. Τον παλιό συνάδελφο από τα εκπαιδευτήρια ΚΩΣΤΕΑ –ΓΕΙΤΟΝΑ με σημαντικούς αγώνες στο πλευρό της ΟΙΕΛΕ, τον  νυν Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα, και τον αγαπητό μου συνάδελφο και φίλο Γιώργο Μπουγελέκα, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και σημαίνον στέλεχος της ΟΙΕΛΕ, που  έδωσαν στο πλευρό της Ομοσπονδίας συνεπή και συνεχή αγώνα μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία.  Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, με τη σειρά του εξάντλησε κάθε περιθώριο προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία εναντίον του κλάδου μας και να έρθει αυτή η τροπολογία στη Βουλή έχοντας απέναντί του όχι μόνο αυτούς που τον κατηγορούσαν για δήθεν “σοβιετικού τύπου” ρυθμίσεις αλλά και άλλους…
Όσο για τους λίγους, δύσπιστους και κακοπροαίρετους που έφτασαν στο σημείο ακόμη και να καθυβρίσουν εμένα και την ΟΙΕΛΕ, αν και δεν είχαν ποτέ τους καμία ενεργή ανάμειξη στα κοινά της Ομοσπονδίας, εύχομαι να κατανόησαν μετά το χθεσινό ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο, τίποτε δεν είναι δεδομένο και όλα κερδίζονται με συλλογική προσπάθεια.
Μιχάλης Κουρουτός
Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ
Μαθηματικός στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web