ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: ΜΟΛΙΣ 2 ΣΤΑ 10 ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ -ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ Η ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


Εφιαλτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα. Η ΟΙΕΛΕ ολοκλήρωσε την καταγραφή βασικών παρανομιών που λαμβάνουν χώρα σε ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, συλλέγοντας στοιχεία από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης .
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι μόλις το 25% των σχολείων δηλώνει τις δράσεις που διεξάγονται μετά τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος. Ακόμη χειρότερα, μόλις 1 στα 10 ιδιωτικά σχολεία της Αττικής δηλώνουν τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στις δράσεις αυτές και τηρούν το ωρολόγιο πρόγραμμα που καταθέτουν στις Διευθύνσεις. Επίσης ελάχιστα ιδιωτικά σχολεία τηρούν τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου για τη συμπλήρωση του ωραρίου των μεγαλύτερης προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών.
Είναι φανερό πως ο νόμος 4472/2017 (νόμος Γαβρόγλου), τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων περιφρονούν το νομοθετικό πλαίσιο επιβάλλοντας τους δικούς τους κανόνες με την πολιτεία και αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να έχουν περιοριστεί στο ρόλο του απλού θεατή. Από τις βαρύτατες αυτές παρανομίες που περιγράψαμε προκύπτουν ισχυρές συνέπειες τόσο για το αγαθό της εκπαίδευσης όσο και για την κοινωνία γενικότερα.
Η μη δήλωση εκπαιδευτικών στις δράσεις έχει ως αποτέλεσμα τη γιγάντωση της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής, ενώ η καταστρατήγηση του ωρολόγιου προγράμματος, ιδίως στις τελευταίες τάξεις του λυκείου, συντελεί στην πλήρη φροντιστηριοποίηση των ιδιωτικών σχολείων. Τέλος, η εσκεμμένη συντήρηση προσωπικού με λίγες ώρες διοριστηρίου, ιδίως στα ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συντελεί στο σχηματισμό ενός σώματος ανίσχυρων, κακοπληρωμένων και εύκολα εκβιαζόμενων εκπαιδευτικών.
Η ΟΙΕΛΕ θα μεταβεί στο Υπουργείο Παιδείας επιδιώκοντας συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και την αρμόδια Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης προκειμένου να καταθέσει τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και να επισημάνει ότι το χάος ανομίας απειλεί να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι αδιανόητο να ψηφίζονται νόμοι, ώστε να τους παραβιάζουν οι ισχυροί, όπως ακριβώς συνέβαινε και μέχρι το 2015.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web