ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ΟΥ ΚΑΙ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ! ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο Ν. 4472/2017! – ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



Η ΟΙΕΛΕ ζητά την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας προκειμένου να επανέλθουν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
Όπως έχουμε δημόσια ανακοινώσει και έχουμε θέσει υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας και των δύο Υπουργείων, με το Ν. 4472/2017, στο άρθρο 56, προβλέπεται εξίσωση των αποζημιώσεων κατά τα ισχύοντα στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Τούτο σημαίνει πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όμως, επειδή ακριβώς εργάζονται  με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, θα πρέπει να λάβουν εκ νέου το 13ο, τον 14ο μισθό και το επίδομα άδειας.Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει το ακόλουθο νομικό παράδοξο.
Από τη μία, αν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ακολουθούν υποχρεωτικά (με βάση τη Γνωμοδότηση 214/2012 του ΝΣΚ) τις αποδοχές των δημόσιων εκπαιδευτικών, αυτό δεν ισχύει για τις αποζημιώσεις τους οι οποίες, με βάση το Ν. 4472/2014 είναι δραματικά συρρικνωμένες.
Από την άλλη, αν και ο Ν. 4472/2014 εξισώνει τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αυτές του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, δεν καταβάλλονται σ΄αυτούς ο 13ος, ο 14ος μισθός και το επίδομα αδείας!
Είτε, δηλαδή, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ακολουθούν καθεστώς πληρωμής δημόσιων εκπαιδευτικών, είτε ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, δεν τους καταβάλλονται ορισμένες από τις νόμιμα καθιερωμένες αποδοχές. Τα χρήματα αυτά που δεν καταβάλλονται στους εκπαιδευτικούς, όχι μόνο δεν καταλήγουν στον κρατικό κορβανά με αποτέλεσμα να πλήττονται τα δημόσια ταμεία, αλλά αντιθέτως  ενισχύονται τα έσοδα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι ωφελημένοι από το παράδοξο αυτό!
Δυστυχώς, αντί να επανέλθουν οι νόμιμες αυτές αποζημιώσεις του ιδιωτικού τομέα, πληροφορούμαστε ότι σε ιδιωτικά σχολεία που ακόμη χορηγούνται, είτε θα περικοπούν, είτε θα καταργηθούν!Καταγγελίες που έχουμε λάβει τις προηγούμενες ημέρες από συναδέλφους αναφέρουν πως μεγάλα ιδιωτικά σχολεία που χορηγούν κανονικά τα δώρα ετοιμάζονται να τα καταργήσουν.
Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ενέργειες της Ομοσπονδίας για το ζήτημα.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web