ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ


Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μη γνωρίζει πλέον την ύπαρξη των Κέντρων Μελέτης, τα οποία έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε γειτονιά. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι η λειτουργία τους είναι παράνομη, ότι οι εργαζόμενοι εκεί εργάζονται χωρίς να δηλώνονται με αμοιβές πείνας (δυστυχώς, οι διδάσκοντες δεν είναι καν εκπαιδευτικοί, καθώς ουδείς ελέγχει τα προσόντα τους), ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα κτήρια στα οποία λειτουργούν οι δομές αυτές είναι χωρίς επίσημο έλεγχο, χωρίς καμιά πιστοποίηση υγιεινής και ασφάλειας με αποτέλεσμα καθημερινά χιλιάδες παιδιά και διδάσκοντες να εκτίθενται σε κίνδυνο.
Έχουμε τονίσει δημόσια πως τα Κέντρα Μελέτης αποτελούν πιθανότατα τη μεγαλύτερη εστία επιχειρηματικής ανομίας στο χώρο της ιδιωτικής οικονομίας, καθώς πρόκειται για χιλιάδες επιχειρήσεις πλήρως ανεξέλεγκτες από το κράτος.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις κύριες κατηγορίες Κέντρων Μελέτης:

  • Δομές που είναι αποκλειστικά Κέντρα Μελέτης
  • Κέντρα Μελέτης που αποτελούν παράρτημα σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών
  • Η πιο επικίνδυνη κατηγορία. Φροντιστήρια και ΚΞΓ που μεταλλάσσονται σταδιακά σε Κέντρα Μελέτης προκειμένου να απαλλαγούν από τις φορολογικές-ασφαλιστικές εισφορές, να μην δηλώνουν τους εκπαιδευτικούς και να τους πληρώνουν με 2-3 ευρώ την ώρα, αντί του κατώτατου 6,75 ευρώ που προβλέπει ο Ν. 4415/2016. (Ο Υπουργός Παιδείας το Νοέμβριο του 2017 καταδίκασε στη Βουλή το φαινόμενο αυτό σε επίκαιρη ερώτηση.).
Τα περισσότερα από τα Κέντρα Μελέτης ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες του χώρου (Φροντιστήρια-ΚΞΓ). Παρέχουν συνήθως υπηρεσίες φροντιστηριακές,  μεταφοράς μαθητών, φύλαξης μαθητών  και λειτουργούν ακόμη και μέχρι τις 10 το βράδυ!

Μέχρι την άνοιξη του 2017 το φαινόμενο υπήρχε, όμως τώρα έχει διογκωθεί επικίνδυνα. Με μια πρώτη έρευνα της Ομοσπονδίας μας, τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαπιστώσαμε ότι λειτουργούσαν εκατοντάδες τέτοια Κέντρα Μελέτης. Την έρευνα αυτή της Ομοσπονδίας, επιβεβαίωσε ένα πρώτο «κύμα» ερευνών των υπηρεσιών του ΕΟΠΠΕΠ προκύπτει ότι  πάνω από 120 φροντιστήρια (κυρίως μεγάλων αλυσίδων) έχουν μετατραπεί σε «Κέντρα Μελέτης», ενώ 30 από αυτά δεν διαθέτουν καν άδεια φροντιστηρίου! 

Δυστυχώς, παρά τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ προς τον ΕΟΠΠΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας, ελάχιστα έγιναν. Η ευθύνη των επικεφαλής του ΕΟΠΠΕΠ είναι τεράστια. Ο Οργανισμός αδράνησε καθοριστικά το καλοκαίρι του 2017, με αποτέλεσμα να ανοίξουν ανενόχλητα χιλιάδες πλέον δομές σε όλη τη χώρα. Βέβαια, το Υπουργείο ξεκίνησε διάλογο όπου κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των φορέων.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Με την ανοχή του ΕΟΠΠΕΠ το μεγαλύτερο κομμάτι των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έχουν μετατραπεί επί της ουσίας σε Κέντρα Μελέτης. Νόμιμες, δηλαδή, ιδιωτικές δομές υπό την ανοχή της πολιτείας εν μια νυκτί έγιναν παράνομες. Η βλάβη για τα δημόσια ταμεία είναι τεράστια. Για δε τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα των διδασκόντων ούτε λόγος…

«ΤΟΥΝΕΛ» ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η Ομοσπονδία μας έφερε στο φως την περασμένη εβδομάδα μια σοβαρότατη υπόθεση. Αποστείλαμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ισχυρό αποδεικτικό υλικό για την περίπτωση δημόσιου σχολείου στην περιοχή της Αττικής. Εκεί, αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων, γίνεται  μεταφορά μαθητών προς παράνομο Κέντρο Μελέτης που λειτουργεί και ως Νηπιαγωγείο! Τα παιδιά μεταφέρονται με σχολικά που έχουν πιστοποιηθεί αποκλειστικά για τη μεταφορά νηπίων και είναι άγνωστο αν και ποιοι συνοδεύουν τα παιδιά και με ποια πιστοποίηση. Η χωρίς άδεια συμμετοχή δημόσιου εκπαιδευτηρίου σε λειτουργία παράνομης ιδιωτικής δομής αποτελεί πρωτοφανές γεγονός με σοβαρότατες προεκτάσεις για ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.
 



Από τις πληροφορίες μας, αυτή όχι μόνο δεν είναι η μοναδική περίπτωση, αλλά δυστυχώς το φαινόμενο έχει μεγάλη έκταση, Πέρα από την προφανή επικινδυνότητα τα παιδιά να μεταφέρονται με άγνωστα οχήματα, ανέλεγκτους οδηγούς, ή συνοδούς σε χώρους που κανείς δεν έχει πιστοποιήσει, τίθεται κι ένα άλλο, κρίσιμο παιδαγωγικό ζήτημα
Εν κατακλείδι, τα Κέντρα Μελέτης είναι ένα γιγαντιαίο κοινωνικό/οικονομικό σκάνδαλο που πλέον αγγίζει και τη δημόσια εκπαίδευση. Αποτελεί χρέος για την Πολιτεία η άμεση αντιμετώπισή του και η παραδειγματική τιμωρία των επιχειρηματιών του χώρου που θεωρούν ότι λειτουργούν στο «χωράφι» τους, εκμεταλλευόμενοι γονείς, μαθητές και εργαζόμενους και πλήττοντας βαρύτατα τα δημόσια ταμεία.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web