ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA


Επειδή το φαινόμενο των παράνομων Κέντρων Μελέτης παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητά συνάντηση ώστε να επιλυθεί το ζήτημα αυτό.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Εδώ κι ένα χρόνο περίπου έχει ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα των Κέντρων Μελέτης υπό την εποπτεία σας. Σχεδόν από όλες τις προτάσεις και τις θέσεις προκύπτει μια βασική συνισταμένη, η αναγκαιότητα νομοθέτησης για ένα φαινόμενο που εδράζεται μεν σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ωστόσο αποτελεί ταυτόχρονα εστία οξύτατης ανομίας για λόγους που αναλυτικά έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες επιστολές μας.
Θεωρούμε ότι, αν παρέλθει δεύτερο καλοκαίρι χωρίς να αναληφθούν πρωτοβουλίες, η παράνομη αυτή δραστηριότητα θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Ήδη, όπως γνωρίζετε, πολλά φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών «αποχαρακτηρίζονται» και μετατρέπονται σε Κέντρα Μελέτης, προκειμένου να μην δηλώνουν εκπαιδευτικούς και να αποφεύγουν την καταβολή φόρων. Το χειρότερο όμως είναι, όπως ήδη γνωρίζετε, πως από δημόσια σχολεία μαθητές οδηγούνται μεταφερόμενοι από μη πιστοποιημένα οχήματα και οδηγούς σε κτήρια που κανείς δεν έχει ελέγξει, συχνά σε υπόγεια και κτίσματα που εμφανώς είναι ακατάλληλα. Τίθεται, επομένως, το τεράστιο ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας χιλιάδων παιδιών και εργαζόμενων που βρίσκονται εκεί. Επιπλέον, έχουμε πολλάκις επισημάνει την παιδαγωγική/ψυχολογική διάσταση του φαινομένου. Τα Κέντρα Μελέτης είναι ένας θεσμός που αντί να εξυπηρετεί υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, επιχειρεί να μετατρέψει τα παιδιά, ιδίως αυτά των τρυφερών ηλικιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε ιδρυματοποιημένα πειραματόζωα που θα περνούν 12 ώρες την ημέρα σε περιβάλλον τάξης.
Ζητούμε, επομένως, άμεση συνάντηση μαζί σας με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των Κέντρων Μελέτης, το οποίο δεν αποτελεί απλώς πληγή για την εκπαίδευση, αλλά κυρίως για την κοινωνία και για το δημόσιο συμφέρον.



Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας προχώρησε χθες σε τοποθέτηση στα social media σχετικά με την καλπάζουσα ανομία στο χώρο των αλυσίδων Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που διατηρούν στο δυναμικό τους παράνομα Κέντρα Μελέτης. Αναφέρθηκε, τέλος, στις προσπάθειες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τόνισε όμως την ανάγκη για άμεση παρέμβαση σχετικά με το σκάνδαλο για τα Κέντρα Μελέτης:
«Διαφήμιση από την κρατική τηλεόραση σε αυτούς που η πολιτεία κυνηγά για ακραία φοροδιαφυγή!
Την ώρα που τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας άνοιξαν, επιτέλους, το φάκελο «φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην ιδιωτική εκπαίδευση» και ξεκίνησαν τη διαδικασία για να μπει τάξη στο χάος και για να βουλώσει η τρύπα του μαύρου χρήματος που έρεε στις τσέπες των επιτήδειων, η κρατική τηλεόραση διαφημίζει δωρεάν όλους αυτούς που συστηματικά παραβιάζουν τη νομοθεσία! Για όσους δεν κατάλαβαν, ας δουν την επιστολή που πρόσφατα απέστειλα στον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΡΤ και έχει μείνει (περιέργως) αναπάντητη!
Επανέρχομαι… Η πολιτεία δείχνει αντανακλαστικά και ξεκινά να χτυπά το κακό στη ρίζα του. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο σημαντικά βήματα, λείπει όμως το τρίτο βήμα, σαφώς το πιο κύριο, στο οποίο θα αναφερθώ στο τέλος:
Βήμα Νο 1: Με το άρθρο 106 του Ν. 4547/2018 για τις υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης θεσπίζεται ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου όλοι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρων ξένων γλωσσών υποχρεώνονται όλα τα στοιχεία (ωρολόγιο πρόγραμμα, μαθητές, διδάσκοντες) με αποτέλεσμα η καλπάζουσα μαύρη/υποδηλωμένη εργασία σ’ αυτούς τους χώρους να δέχεται για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες ένα γερό χτύπημα.
Βήμα Νο 2: Ο Πάνος Κορφιάτης, Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, με εγκύκλιό του βάζει τέλος στο όνειδος της παράνομης απόλυσης εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων τον Ιούνιο, μιας πρακτικής που είχε ως στόχο να μην πληρώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και είχαν διοριστήριο σε ισχύ!
Το σημαντικότερο όλων είναι το Βήμα 3. Πρόκειται για τα Κέντρα Μελέτης, τη μεγάλη πληγή στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που κυρίως λειτουργούν ως «παράρτημα» μεγάλων αλυσίδων φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών. Οι «αετονύχηδες» (που έχουν το θράσος να εμφανίζονται στα socia lmedia ως δήθεν υπηρέτες της εκπαίδευσης) έχουν εδώ και 1-2 χρόνια ξεκινήσει να βαφτίζουν τους φορείς τους ως «Κέντρα Μελέτης», έτσι ώστε να μην δηλώνουν εκπαιδευτικό προσωπικό (και, φυσικά, να τους πληρώνουν κατά 60-70% λιγότερα από όσα προβλέπει ο Ν. 4415/2016) και να μην καταβάλλουν φόρους. Αν δεν υπάρξει άμεση νομοθέτηση για τα Κέντρα Μελέτης, τότε το Βήμα νο 1 ουσιαστικά καταργείται, καθώς οι «πανούργοι» μεγαλοφροντιστηριάρχες δεν θα έχουν καμιά υποχρέωση δήλωσης στοιχείων για θεσμούς που (για την πολιτεία) δεν …υπάρχουν!
Θέλει τόλμη και πολιτική βούληση να φτάσεις μέχρι το τέλος….».

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web