ΑΓΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΑΔΗΛΩΤΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΛΟΓΩ ΛΗΞΗΣ ΔΗΘΕΝ ΔΙΕΤΙΑΣ!



Μια υπόθεση βάρβαρης εργασιακής εκμετάλλευσης ήρθε στο φως τις τελευταίες ημέρες με καταγγελίες συναδέλφων. Σε συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία, ένα εκ των οποίων μάλιστα είναι θρησκευτικού-μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ετοιμάζονται μαζικές (πρόκειται για δεκάδες εκπαιδευτικούς) καταγγελίες σύμβασης διετίας, οι οποίες είναι πλασματικές, καθώς οι συνάδελφοι αυτοί έχουν εργαστεί πολύ περισσότερα χρόνια!
Πώς συνέβη αυτό; Σημαντικός αριθμός ιδιωτικών σχολείων απασχολούσε εκπαιδευτικούς, είτε στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, είτε στις δραστηριότητες, χωρίς να τους δηλώνει επί πολλά χρόνια. Κάποιοι από αυτούς είχαν σύμβαση ως διοικητικό προσωπικό, κάποιοι ως εκπαιδευτικοί «φροντιστηρίου», κάποιοι χωρίς καν σύμβαση εργασίας. Δεν ήταν, ωστόσο, νόμιμοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, δηλαδή με διοριστήριο από το Υπουργείο Παιδείας. Η κατάσταση αυτή εντάθηκε την περίοδο Αρβανιτόπουλου, όπου η επί της ουσίας κατάργηση κάθε εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας αποθράσυνε πολλούς ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί η «μαύρη» εργασία.Η ψήφιση του Ν. 4415/2016 (νόμος Φίλη) στένεψε κατά πολύ τα περιθώρια για τα ιδιωτικά σχολεία να απασχολούν αδήλωτους εκπαιδευτικούς. Έτσι οι συνάδελφοί μας που επί πολλά χρόνια (κάποιοι ακόμη και πάνω από 20 χρόνια!) δούλευαν αδήλωτοι, απέκτησαν διοριστήριο διετίας ως «νεοπροσλαμβανόμενοι».
Σήμερα πληροφορούμαστε ότι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ιδιωτικών σχολείων αποφασίζουν να «ξεκαθαρίσουν» τους λογαριασμούς τους με τους ανθρώπους που επί χρόνια εκμεταλλεύονταν στυγνά. Κάνοντας χρήση της νομοθεσίας, καταγγέλλουν τη σύμβαση στο τέλος της διετίας, πετώντας τους ανθρώπους αυτούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, στο δρόμο!
Για την Ομοσπονδία η υπόθεση αυτών των εκπαιδευτικών είναι ζήτημα τιμής, καθώς αποτελούν ένα από τα πλέον αδικημένα κομμάτια του κλάδου μας. Θα διεκδικήσουμε, με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι συνάδελφοι, το σύνολο της προϋπηρεσίας τους, την αποκατάσταση του μισθολογικού τους κλιμακίου και τη διαφορά στα δεδουλευμένα. Κάποιοι εργοδότες θα βρεθούν επιτέλους αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους.
Ζητούμε από τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν άμεσα με την Ομοσπονδία (oieleomospondia@gmail.com τηλ: 2105230819  για να μπορέσουμε μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούνται.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web