ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΥΣΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑ ΝΟΜΙΜΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΑ ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ


Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (Α341/2018) που εκδόθηκε τον Ιούνιο και λάβαμε μόλις την Παρασκευή (σχετίζεται με την ακύρωση αίτησης ιδ. σχολείου να κριθεί καταχρηστική η καταγγελία σύμβασης συναδέλφου) καταρρίπτει τη μεθόδευση της τότε διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών που απαίτησε την εξαίρεση των εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ από το ΚΥΣΔΕ στο οποίο εξετάστηκε η υπόθεση της καταγγελίας σύμβασης της Φ. Μπουλούτα. Η απόφαση ορίζει σαφώς και κατηγορηματικά πως οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας είναι νόμιμα μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων. Στην απόφαση αυτή απορρίπτεται ως αβάσιμο το αίτημα του ιδ. σχολείου να κριθεί άκυρη η συμμετοχή των εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ (του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα) στο ΚΥΣΠΕ που εξέτασε το ζήτημα της καταχρηστικότητας της καταγγελίας σύμβασης του συγκεκριμένου ιδιωτικού εκπαιδευτικού.

Η απόφαση αυτή θέτει μείζον ζήτημα για την αλλοίωση της νόμιμης σύνθεσης του ΚΥΣΔΕ που εξέτασε την καταγγελία σύμβασης της Φώφης Μπουλούτα. Διευκρινίζουμε ότι εκείνη την περίοδο οι καταγγελίες σύμβασης εκπαιδευτικών των ισότιμων σχολείων (Κολλεγίου-Αρσακείων) εξετάζονταν ως προς τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητά τους από τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας (βάσει του άρθρου 37 του Ν. 682/77). Στο ΚΥΣΔΕ που εξέτασε την υπόθεση Μπουλούτα, σε μια πρωτοφανή νομικά απαίτηση, οι νομικοί παραστάτες του Κολλεγίου ζήτησαν την εξαίρεση των εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ (των τότε Προέδρου και Γεν. Γραμματέα που ήταν ορισμένα μέλη του ΚΥΣΔΕ). Δυστυχώς, οι διορισμένοι από τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο τρεις εκπρόσωποι του ΚΥΣΔΕ (δημόσιοι εκπαιδευτικοί) υπέκυψαν στις άνωθεν πιέσεις και δέχτηκαν την εξαίρεση, προκαλώντας την πρώτη στα μεταπολιτευτικά χρονικά αποβολή αιρετών από υπηρεσιακό συμβούλιο!

Η ΟΙΕΛΕ θα αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης των στοιχείων του φακέλου Μπουλούτα που το Υπουργείο Παιδείας έχει ανοίξει μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web