ΕΠΕΙΓΟΝ! ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΔΩΡΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΑΣ – ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010-14 ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Καλούμε σήμερα όλους τους συναδέλφους να προσφύγουν δικαστικά, ή στον ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) διεκδικώντας αντισυνταγματικά και παράνομα καταργημένα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας,  όπως μεταξύ άλλων προβλέπεται στο σχετικό έγγραφο του ΣΕΠΕ μετά από αίτημα εκπαιδευτικών των Αρσακείων Σχολείων, ενώ πλέον από δικαστικής άποψης το κλίμα είναι ευνοϊκό για την διεκδίκηση των  ως άνω παροχών καθώς υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζόμενων. Την εισήγηση για το νομικό σκέλος της υπόθεσης έκανε η νομική σύμβουλος της ΟΙΕΛΕ κ. Λαϊνά, την οποία και ευχαριστούμε για τη διαχρονική της στήριξη στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας και των εκπαιδευτικών.
Η Ομοσπονδία κρίνει σκόπιμο να προτείνει οι προσφυγές να είναι ομαδικές, ανά σχολείο, τόσο για συμβολικούς λόγους όσο και για οικονομικούς, καθώς έτσι επιμερίζονται τα έξοδα για κάθε συνάδελφο. Τις επόμενες ημέρες η ΟΙΕΛΕ θα έρθει σε επαφή και με τα πρωτοβάθμια σωματεία με σκοπό να οργανωθούν καλύτερα οι προσφυγές των εκπαιδευτικών. Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία θα βρεθεί στο πλευρό κάθε συναδέλφου που θα διεκδικήσει αυτά που δικαιούται. Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας.
Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, τόσο από ανεξάρτητες έρευνες (ΣΤΟΧΑΣΙΣ) όσο και από τα επίσημα στοιχεία του κράτους (ΕΛΣΤΑΤ, Υπουργείο Παιδείας), ο χώρος της τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι πιθανότατα ο μόνος αλώβητος την περίοδο της κρίσης. Σ’ αυτό συντέλεσε μια σειρά ρουσφετολογικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων από το 2010 έως και το 2014 (από την κατά 40% περικοπή των μισθών και την καθιέρωση του «δωρεάν» επιπλέον διώρου διδασκαλίας, μέχρι την απελευθέρωση των απολύσεων και το πετσόκομμα των αποζημιώσεων) που με υπολογισμούς ερευνών του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ φτάνει περίπου μέχρι τα 45-50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για μια ομάδα 150 περίπου επιχειρηματιών! Οι ίδιοι μάλιστα οι εκπρόσωποι των σχολαρχών ομολογούν φέτος ότι πλέον οι εγγραφές παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση, την ώρα που οι μισθοί των εκπαιδευτικών, από τη σκληρή δουλειά των οποίων κάποιοι απολαμβάνουν κέρδη, παραμένουν καθηλωμένοι.
ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΑΣ
Την ώρα, λοιπόν, που υπάρχει αυτό το τοπίο ακραία άνισης αναδιανομής πλούτου εδώ και σχεδόν μια εξαετία στην ιδιωτική εκπαίδευση, νόμος ψηφισμένος από το κράτος που στοιχειωδώς επαναφέρει ένα τμήμα των «κλεμμένων» πίσω, δεν εφαρμόζεται!
Προς επίρρωση του δίκαιου και νόμιμου των διεκδικήσεών μας αξίζει μεταξύ άλλων να αναφέρουμε ότι ο Ν. 4472/2017, στο άρθρο 56, προβλέπει εξίσωση των αποζημιώσεων κατά τα ισχύοντα στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Τούτο σημαίνει πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, επειδή ακριβώς εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, θα πρέπει να λάβουν εκ νέου το 13ο, τον 14ο μισθό και το επίδομα άδειας.
Τέλος, προσθέτουμε την αναλυτική απάντηση που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2016 ο τότε Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ μετά από ερώτημα εκπαιδευτικών των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (άρα, πριν καν την ψήφιση του Ν. 4472/2017). Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, θα πρέπει να επιστραφούν τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας για λόγους εφαρμογής της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης και επειδή οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία υπογράφουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου για εξαρτημένη εργασία (δείτε το πλήρες κείμενο εδώ)
Η εξόφθαλμη αυτή αδικία πρέπει να λήξει. Φτάνουν πια τα «δώρα» στην πιο ευνοημένη εργοδοτική συντεχνία της χώρας, ήρθε η ώρα τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας να επιστραφούν σ’ αυτούς που τα δικαιούνται, στους εργαζόμενους!

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web