ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΟΙΕΛΕ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΑΚΡΑΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΕΦΕ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑ 50% ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ


Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ συνήλθε εκτάκτως χθες για να συζητηθεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο κλάδος στη σύγχρονη ιστορία του. Εμβρόντητοι χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία πληροφορήθηκαν την περασμένη εβδομάδα  για την ακραία και προκλητική προσφυγή της ΟΕΦΕ, της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων, στο ΣτΕ με την οποία οι εκπρόσωποι των φροντιστηριαρχών ζητούν το αδιανόητο: το – ούτως ή άλλως πενιχρό ωρομίσθιο να πέσει από τα 6,70 μικτά, βάσει του ισχύοντος νόμου, στα μισά (γύρω στα 3,50 ευρώ!). Τούτο σημαίνει ότι για εκπαιδευτικό με πλήρες ωράριο ο μηνιαίος μισθός θα φθάνει μετά βίας τα 285 ευρώ! Οι εργοδότες με λίγα λόγια ζητούν να καταργηθεί το άρθρο 30 του Ν. 4415/2016 (Νόμος Φίλη) και ερμηνευτική του εγκύκλιος από τον τότε Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο. Με θρασύτητα επικαλούνται εγχώριες και διεθνείς συνθήκες περί δήθεν προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων (!), ενώ υπερασπίζονται τάχα τη συλλογική αυτονομία (την οποία έντεχνα είχαν ξεχάσει στα χρόνια των Μνημονίων, όταν και αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα τα ωρομίσθια να μειωθούν μέχρι και 70%!).
Μετά από γόνιμη συζήτηση και ευρεία ανταλλαγή απόψεων, το ΔΣ κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις:
  • Την Τρίτη, 5/2, ημέρα της συζήτησης της προσφυγής της ΟΕΦΕ στο ΣτΕ, και ώρα 10 πμ, τα πρωτοβάθμια σωματεία με την ΟΙΕΛΕ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εργοδοτική πρόκληση που απειλεί δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικών με οικονομική και ηθική εξαθλίωση
  • Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών να συμμετάσχουν σε Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, οι οποίες θα αποφασίσουν κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.
  • Μετά τις Γενικές Συνελεύσεις και με βάση τις αποφάσεις των σωματείων θα διοργανωθεί Συνέντευξη Τύπου με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών και θα καθοριστεί ημερομηνία διεξαγωγής πανελλαδικής απεργίας
Η ΟΙΕΛΕ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Η ΟΙΕΛΕ, βλέποντας ότι τις τελευταίες ημέρες με την ευκαιρία της προσφυγής στο ΣτΕ οι εκπρόσωποι των φροντιστηριαρχών κάνουν κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου για την υιοθέτηση της παράλογης και αντικοινωνικής ατζέντας αιτημάτων τους αναλαμβάνει, θα ξεκινήσει από Δευτέρα τις ενέργειες για την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου να ενημερωθούν:
  • Για τις ακραίες απαιτήσεις των εργοδοτών που επιδιώκουν να επιβάλλουν συνθήκες πείνας για 65.000 εκπαιδευτικούς, τους οποίους ονειρεύονται να αμείβουν με ωρομίσθια αντίστοιχα προνοιακών επιδομάτων.
  • Για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, όπου κυριαρχεί η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία.
  • Για το πάρτι μαύρου χρήματος ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ των εργοδοτών στους χώρους αυτούς που θησαυρίζουν με τα παράνομα Κέντρα Μελέτης, την ώρα που ζητούν να στίψουν κυριολεκτικά και την τελευταία σταγόνα αξιοπρέπειας των συναδέλφων μας.
  • Για την αναγκαιότητα να διαμορφωθούν δίκαιοι και βιώσιμοι όροι εργασίας και αμοιβής σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους μέσω ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Έως εδώ. Αρκετά με το Μεσαίωνα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το σχέδιο επιβολής του πλέον άθλιου καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, εργαζόμενου από εργοδότη σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα, δεν πρόκειται να περάσει.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web