ΟΛΙΣΘΗΡΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ: ΤΩΡΑ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ (!) ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΛΜΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ!


Φαίνεται ότι έχει πολλά σκαλιά ακόμη του κακού η σκάλα για τους εκπροσώπους του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (ΣΙΣ)… Μετά το αδιανόητο υπόμνημά τους στο Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το οποίο θεωρούν …σοβιετικό μέτρο (!) να εγγράφονται στα ιδιωτικά σχολεία μαθητές με ειδικές ανάγκες και αναπηρία με τους ίδιους όρους όπως στα δημόσια, μετά τη δημόσια ανακοίνωσή τους όπου αποκαλούν τις εκδηλώσεις στα σχολεία για την Επέτειο του Πολυτεχνείου «ιδεολογικό καταναγκασμό» με «φαντασιακή βάση» (!), έρχονται με προσφυγή τους στο ΣτΕ, η οποία θα εκδικαστεί στις 14 Μαρτίου, να ζητήσουν την κατάργηση ανεξάρτητης αρχής, αποτελούμενης από πρωτοδίκες, που ελέγχει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών!
ΟΣΟΙ ΤΟΛΜΟΥΝ, ΑΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ, ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΙΣΟΤΙΜΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το ζήτημα που τίθεται πλέον για το Σύνδεσμο των ιδιωτικών σχολείων είναι ότι οδηγούν τα σχολεία-μέλη τους σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι. Από το 2011, όταν και μέσω δημόσιας παρουσίασης έθεσαν ζήτημα πλήρους απόσυρσης της εποπτείας του κράτους στα ιδιωτικά σχολεία, μέχρι και σήμερα κάνουν σταθερά βήματα για την «ανεξαρτητοποίησή» τους από το επίσημο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, γεγονός αδιανόητο με βάση όσα ισχύουν στην ιδιωτική εκπαίδευση στην ΕΕ, όπου το 98% των ιδιωτικών σχολείων είναι κρατικά εποπτευόμενα. Με την κατάργηση της ανεξάρτητης αρχής, όπως επιδιώκουν με την προσφυγή τους στο ΣτΕ, και την κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση που ισχύει βάσει του Συντάγματος και ευρωπαϊκών οδηγιών, τα ιδιωτικά σχολεία που συμμετέχουν στις ενέργειες του ΣΙΣ δεν θα είναι δυνατόν να εκδίδουν πλέον ισότιμους με τα δημόσια τίτλους σπουδών. Εμείς προκαλούμε τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες που έχουν ως στόχο την πλήρη απομάκρυνση κάθε κρατικής εποπτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση: Μιας που έχουν αυτοανακηρυχθεί ως «ανεξάρτητα σχολεία», ας ζητήσουν – αν τολμούν – την αποδέσμευσή τους από το νέο εξεταστικό σύστημα, επομένως και από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα. Ιδού η Ρόδος
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ
Δεν είναι πλέον δύσκολο σε κανέναν να αντιληφθεί τη στόχευση αλλά και τα κίνητρα των εκπροσώπων του Συνδέσμου (που είμαστε βέβαιοι πως δεν εκφράζουν πολλούς από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων). v Από τη μια μεριά δίνουν μια μάχη (η οποία έχει εντατικά ξεκινήσει από το 2010) για να αποσυρθεί κάθε μορφής εποπτεία του κράτους από τα ιδιωτικά σχολεία και αυτά να είναι πλήρως ανεξέλεγκτα. Διόλου τυχαία, ο Σύνδεσμος των σχολαρχών έχει εγγραφεί σε μια ευρωπαϊκή οργάνωση-ΜΚΟ «ανεξάρτητων» ιδιωτικών σχολείων που προωθεί την κατάργηση κάθε τύπου δημόσιας εκπαίδευσης και γι’ αυτό το λόγο απεβλήθη από το μητρώο ΜΚΟ της Ε.Ε. Ακόμη πιο σημαντικό, όπως προαναφέρθηκε, σε τελευταία νομικά έγγραφα του Συνδέσμου ο ΣΙΣ αυτοπροσδιορίζεται ως Σύνδεσμος που εκπροσωπεί «ανεξάρτητα ιδιωτικά σχολεία», παρά το γεγονός ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και η ελληνική νομοθεσία θέτουν ως αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία τους την εποπτεία της πολιτείας. v Από την άλλη οι ενέργειές τους έχουν ξεκάθαρο ιδεολογικό χρώμα. Οι τελευταίες ανακοινώσεις τους παραπέμπουν σε μια συνδικαλιστική συντεχνία με ακραία ιδεολογικά χαρακτηριστικά που προωθεί λογικές «καθαρότητας» και κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
Τον Ιανουάριο του 2016 εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης που στο άρθρο 24 προβλέπει ότι εργαζόμενος που απολύεται αναιτιολόγητα μπορεί να προσφύγει σε ανεξάρτητη επιτροπή. Κατ’ εφαρμογήν του Κοινωνικού Χάρτη, αλλά κυρίως κατ’ εφαρμογήν του Συντάγματος, ο Ν. 4472/2017 θέσπισε Ανεξάρτητη Επιτροπή αποτελούμενη από 3 Πρωτοδίκες που εξετάζει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης. Πλέον, κάθε καταγγελία σύμβασης οφείλει να είναι αιτιολογημένη, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του αγαθού της εκπαίδευσης και η νομιμότητα της έκδοσης των τίτλων σπουδών που είναι ισότιμοι με αυτούς του δημοσίου. Αυτό, φυσικά, δεν άρεσε στους εκπροσώπους του Συνδέσμου που ήθελαν να βγάλουν από τη μέση το «αγκάθι» του ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής. Γιατί, όμως, τέτοιο μένος; Πάγια θέση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων τα τελευταία 8 χρόνια είναι η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και η παραπομπή των υποθέσεων στη δικαιοσύνη. Στόχος τους, φυσικά, δεν είναι η «αντικατάσταση των …ρεμπεσκέδων» (όπως γλαφυρά είχε αποκαλέσει εκπαιδευτικούς ο Πρόεδρος του ΣΙΣ στη Βουλή), αλλά η απομάκρυνση των ανεπιθύμητων, αυτών που έχουν ουσιαστικούς λόγους να καταγγείλουν καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που έχουν διεκδικήσει οφειλόμενα, που έχουν κοινωνική παρουσία και δράση στο χώρο εργασίας τους, που έχουν καταγγείλει παρανομίες στο σχολείο τους. Ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών θέλει να φύγει από τη μέση ο Ανεξάρτητη Επιτροπή, διότι οι εκπρόσωποί του γνωρίζουν καλά πως για τον μέσο ιδιωτικό εκπαιδευτικό η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι οικονομικά και ηθικά σχεδόν αδύνατη. Για έναν μακρόχρονο δικαστικό αγώνα που διαρκεί από 2 – 6 χρόνια κατά μέσο όρο απαιτούνται μέχρι και 30.000 ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να καλύψει ένας εργαζόμενος και μάλιστα απολυμένος, ενώ η νομική εκκρεμότητα υποχρεώνει το συνάδελφο να μην μπορεί να εργαστεί αλλού. Ακόμη και στους ελάχιστους πάντως που προσέφυγαν και κέρδισαν, οι εκπρόσωποι των σχολαρχών επεφύλασσαν μια ακόμη έκπληξη! Αρνούνται να εφαρμόσουν δικαστικές αποφάσεις και να επιτρέψουν στους δικαιωμένους εκπαιδευτικούς την ανάληψη καθηκόντων, διαιωνίζοντας έτσι το μαρτύριο των συναδέλφων μας! Δυστυχώς, η βαρβαρότητα και το ταξικό μίσος που επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι των σχολαρχών δεν συναντάται εύκολα σε άλλο κλαδικό χώρο, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί από τις συνεχείς διαβουλεύσεις τους με την τρόικα από το 2011 μέχρι σήμερα, με στόχο να διαλυθεί το νομοθετικό καθεστώς που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση και να μετατραπούν τα ιδιωτικά σχολεία σε ξέφραγο αμπέλι, χωρίς καμιά κρατική εποπτεία.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web