Επίκαιρη και σήμερα η πρόταση της ΟΙΕΛΕ το 2012 για το Νέο Λύκειο


Με αφορμή την κατάθεση αυτή την εβδομάδα της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό, σήμερα προχωρούμε σε μια επίκαιρη αναδημοσίευση.
Τον Μάιο του 2011 η ΟΙΕΛΕ είχε καταθέσει δημόσια την άποψή της για το περίφημο «Νέο Λύκειο» εμπνεύσεως Διαμαντοπούλου. Είχαμε τότε χαρακτηρίσει το σχέδιο αυτό ως τμήμα του σχολείου της αγοράς που αναπαράγει τις ανισότητες και εμπλέκει τους μαθητές στη μαθησιακή διαδικασία «με τρόπο ψυχαναγκαστικό, νοσηρά ανταγωνιστικό και παρωχημένο».
Όμως η άποψη αυτή της ΟΙΕΛΕ δεν εξαντλήθηκε στην κριτική. Μετά από έρευνα σε περίπου 350 εκπαιδευτικούς, η Ομοσπονδία παρουσίασε ένα χρόνο μετά την αναλυτική της πρόταση για ένα πραγματικά «Νέο Λύκειο» που θα αποτελεί αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα (κι όχι προθάλαμο μιας άλλης), με σημαντικούς βαθμούς αυτονομίας για τους μαθητές, με διασφαλισμένη ποιότητα και, κυρίως, που θα απευθύνεται σε εφήβους με γνώμονα τις ανάγκες τους κι όχι τον κεντρικό σχεδιασμό με όχημα καθοδηγημένα εκπαιδευτικά προγράμματα με ασφυκτικούς βαθμούς ελευθερίας.
Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρη και εκφράζει την αναγκαιότητα μιας ριζικής μεταρρύθμισης του Λυκείου, όχι με κέντρο ένα εξεταστικό σύστημα, αλλά τους μαθητές.
Διαβάστε εδώ την πρόταση της ΟΙΕΛΕ.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web