ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΟΙΕΛΕ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ, ΑΡΑΓΕ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ Ο ΜΗΝΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ κ. ΚΟΣΚΟΣ;


Την Πέμπτη, 9/5, θα πραγματοποιηθεί η δίκη-δίωξη της συνδικαλιστικής δραστηριότητας που κατέθεσε η Ελληνοαμερικανική Ένωση εναντίον της ΟΙΕΛΕ για την ειρηνική διαμαρτυρία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όπου διεξαγόταν Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.
Το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς θυμίζει εποχές σκοτεινές, όπου απαγορευόταν το δικαίωμα της συνάθροισης. Ζητά την καταδίκη της ΟΙΕΛΕ για διατάραξη «κοινής ειρήνης», όταν η μοναδική ενέργεια των συγκεντρωμένων ήταν να κρατούν ένα πανό και μάλιστα στο απέναντι (!) πεζοδρόμιο του κτηρίου!
Είναι ενδιαφέρον ότι η διαδικασία έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές, καθώς ο μηνυτής κ. Κόσκος δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής στο ακροατήριο…
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ …VOUCHER ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η δίωξη της Ομοσπονδίας έγινε σε μια χρονική περίοδο όπου η ηγεσία των σχολαρχών είχε διακηρυγμένο στόχο την με κάθε τρόπο εξόντωσή της. Είχε προηγηθεί το 2011 αίτησή τους να εξωθεί η ΟΙΕΛΕ από τα γραφεία της! Την ίδια χρονιά το ΙΟΒΕ (το επιστημονικό ινστιτούτο του ΣΕΒ), επικεφαλής του οποίου ήταν ο Γ. Στουρνάρας, κυκλοφόρησε με εντολή του Συνδέσμου των σχολαρχών, ανυπόγραφη «μελέτη», όπου διατυπωνόταν το πρωτοφανές διπλό αίτημα. Από τη μια, να καταργηθεί κάθε εποπτεία της πολιτείας στα ιδιωτικά σχολεία με πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων  και από την άλλη, το κράτος να χρηματοδοτεί τα σχολεία αυτά μέσω voucher (ώστε να κλείσουν και τα δημόσια!). Και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο!
Στη Γενική Συνέλευση που προκήρυξε ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών το Φεβρουάριο του 2014, επί Υπουργίας Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, βασικό θέμα ήταν η ανάπτυξη των επιχειρημάτων της έρευνας του ΙΟΒΕ με κεντρικό αίτημα την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να «απαλλαγεί» η ιδιωτική εκπαίδευση από την εποπτεία του κράτους, οι ελεύθερες απολύσεις εκπαιδευτικών και η οικονομική «απελευθέρωση» (βλέπε αφορολόγητες δράσεις, μετατροπή ιδιωτικών σχολείων σε σούπερ μάρκετ εκπαίδευσης κ.λπ.) των σχολείων με την ταυτόχρονη χρηματοδότηση του κράτους!
Η Ομοσπονδία δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη σε μια τέτοια προκλητική εκδήλωση που ουσιαστικά προπαγάνδιζε ευθέως την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Επελέγη ο συμβολικός τρόπος διαμαρτυρίας των εκπροσώπων ΟΙΕΛΕ-ΣΙΕΛ που κρατούσαν ένα πανό και μοίραζαν ενημερωτικό φυλλάδιο στους περαστικούς, επαναλαμβάνουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο! Μάλιστα αστυνομική δύναμη μετακίνησε τους συγκεντρωμένους συναδέλφους ακόμη πιο μακριά από την είσοδο του κτηρίου.
Η διαμαρτυρία ήταν καθ’ όλα ειρηνική. Δεν προπηλακίστηκε κανείς, δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, ο τότε Υφυπουργός κ. Κεδίκογλου, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης (και νυν Αντιπρόεδρο της ΝΔ) κ. Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος της «Δημιουργίας Ξανά» κ. Τζήμερος.
Το μένος των εκπροσώπων των εργοδοτών ήταν τέτοιο που κατέθεσαν μήνυση, η οποία χαρακτηρίζεται «φαιδρή» (αλλά και επικίνδυνη) από νομικού κύκλους, καθώς παρά την απουσία κάθε είδους επεισοδίου, εισόδου σε χώρο συνεδρίασης, προπηλακισμών και οποιασδήποτε ενέργειας πρόκλησης βίας, οι μηνυτές καλούν σε απαγόρευση κάθε είδους συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και κατ’ επέκτασιν σε απαγόρευση κάθε συνδικαλιστικής δράσης!
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η μεθαυριανή εκδίκαση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ελληνοαμερικανική Ένωση δεν διώκει την Ομοσπονδία, αλλά θίγει θεμελιώδη, κατοχυρωμένα δικαιώματα στο ελληνικό Σύνταγμα, όπως το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας, της συνάθροισης και της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Επιτίθεται, δηλαδή, στον πυρήνα των κατοχυρωμένων από ευρωπαϊκές και εγχώριες συνθήκες εργασιακών δικαιωμάτων.
Η μηνυτήρια αυτή αναφορά δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί τμήμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια οι εργοδοτικοί φορείς με ισχυρή πολιτική στήριξη προχωρούν σε αλλεπάλληλες μηνύσεις κατά εκπροσώπων των εργαζόμενων και ζητούν όχι μόνο την κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά κυρίως τη θέσπιση εξοντωτικών πειθαρχικών και ποινικών μέτρων εναντίον τους. Πιστεύουν έτσι πως θα φιμώσουν τη συνδικαλιστική δράση, θεμελιώνοντας ως πραγματικότητα την ανωμαλία που επικρατεί στο χώρο της εργασίας με την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, το 1,2 εκατομμύρια απλήρωτων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και τη φοροδιαφυγή να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της περίφημης «υγιούς επιχειρηματικότητας».
Μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας θα βρεθούν στο δικαστήριο και θα υπάρξει άμεση ενημέρωση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web