ΔΣ ΟΙΕΛΕ: ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΙ Η ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟ


Το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ συνεδρίασε σήμερα με κύριο σκοπό την ενημέρωση των μελών του εν όψει της έναρξης του διδακτικού έτους.
Το σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων εβδομάδων είναι η απόπειρα κάποιων ιδιωτικών σχολείων να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην προσπάθειά τους να πιέσουν για δυσμενείς εργασιακές αλλαγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει με την ανοχή υπαλλήλων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, είτε λόγω άγνοιας ή για άλλους απροσδιόριστους λόγους.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση της απόπειρας, εκ μέρους της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, να μειώσει εκδικητικά και παράνομα το ωράριο εκπαιδευτικών, παρά το γεγονός ότι η βλαπτική μεταβολή ωραρίου απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία. Το σχολείο επικαλέστηκε μάλιστα σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης ΔΕ Β’ Αθήνας, που έφθασε χθες σε γνώση της Ομοσπονδίας. Με κατάπληξη διαπιστώσαμε ότι το έγγραφο της Διεύθυνσης ανέφερε πως οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται με βάση το διοριστήριό τους (!), αλλά τις «πραγματικές ώρες» υπηρεσίας, αν αυτές έχουν μειωθεί «νόμιμα» (πχ με μείωση τάξεων). Η ΟΙΕΛΕ θεωρώντας ότι το εν λόγω έγγραφο είναι παράνομο και δημιουργεί ζήτημα «δεδικασμένου» και για άλλες ανάλογες υποθέσεις απέστειλε με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ εξώδικο προς τη Διεύθυνση. Η πρωτοβουλία αυτή απέδωσε άμεσα, καθώς το έγγραφο ανεκλήθη.
Ταυτόχρονα, έγινε ενημέρωση για άλλες υποθέσεις που απασχόλησαν την Ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα, όπως πχ για το χάος ανομίας στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία που αναδείχθηκε εκτενώς στα ΜΜΕ με πρωτοβουλίες της ΟΙΕΛΕ, ή το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις καταγγελίες σύμβασης διετίας.Συζητήθηκε, επίσης, η αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτραπούν εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων με συνδικαλιστική δραστηριότητα λόγω κάποιων περιπτώσεων που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι και διατυπώθηκε η ομόφωνη άποψη των μελών του ΔΣ να εκκινήσει εκ νέου η προσπάθεια για τη σύναψη ΣΣΕ σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.
Τέλος, τέθηκε προς συζήτηση η πρόταση του ΠΑΜΕ για την προκήρυξη απεργίας αμέσως μετά την κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου. Στη συζήτηση που ακολούθησε συζητήθηκαν οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα έχει για τον κόσμο της εργασίας η ψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο θα περιέχει διατάξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως το «σπάσιμο» των κλαδικών συμβάσεων και η περιστολή του δικαιώματος της απεργίας. Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτου ΔΣ της Ομοσπονδίας μόλις τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου, ώστε αναλόγως του περιεχομένου του να ενημερωθούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, να υπάρξει συντονισμός με άλλες Ομοσπονδίες και να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web