ΟΙΕΛΕ: ΣΧΟΛΕΙΟ-ΓΑΛΕΡΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ «ΓΕΝΕΣΙΣ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΒΙΑΙΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ"

Υπό το φόβο δεκάδων εκπαιδευτικών, η ιδιοκτησία των Εκπαιδευτηρίων Γένεσις έχει επιβάλει εδώ και πολλά χρόνια ένα εργασιακό καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης των συναδέλφων μας, παραβιάζοντας βάναυσα την εκπαιδευτική, την εργατική και την ασφαλιστική νομοθεσία. Την Πέμπτη, μάλιστα, υπήρξε σοβαρότατο περιστατικό βίας κατά της Αντιπροέδρου του σωματείου μας που εκδιώχθηκε από το σχολείο, όταν μετέβη για να ενημερώσει τους συναδέλφους. Η ΟΙΕΛΕ έχει ζητήσει τη δίωξη του ιδιοκτήτη για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και για βιαιοπραγία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών:
  • Οι εκπαιδευτικοί δεν αμείβονται τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Αντί του νόμιμου μισθού, οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, 600-700 ευρώ το μήνα, τουλάχιστον 200-300 ευρώ λιγότερα από όσα λαμβάνει ένας πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός!
  • Υποχρεώνονται σε υπερωριακή απασχόληση τα απογεύματα, Σαββατοκύριακα κ.λπ. χωρίς φυσικά να αμείβονται!
Η τραγική αυτή κατάσταση γεννά πολλά ερωτηματικά. Πρώτον, για ποιο λόγο οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ιωαννίνων δεν ελέγχουν από το 2016 τις μισθοδοτικές καταστάσεις, ως οφείλουν να πράττουν σε μηνιαία βάση, και δεν έχουν προχωρήσει σε πειθαρχική διαδικασία εναντίον της ιδιοκτησίας. Δεύτερον, σε ένα τέτοιο σχολείο που τα πάντα «τα σκιάζει η φοβέρα», είναι εύλογη η απορία, εάν οι διαδικασίες που οδηγούν σε προαγωγή και απόλυση των μαθητών είναι διαφανείς. Η ΟΙΕΛΕ, πέραν της άμεσης ενημέρωσης περί των μισθολογικών, θα ζητήσει από τη Διεύθυνση Δ.Ε. τα παρουσιολόγια και τη στατιστική απεικόνιση των βαθμολογιών των μαθητών του σχολείου για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου την τελευταία τριετία.
Οφείλουμε, ωστόσο, να εκφράσουμε την απορία μας. Υπάρχουν ελεγκτικοί θεσμοί εκπαίδευσης στην πόλη των Ιωαννίνων; Είναι δυνατόν εν έτει 2020 να επικρατούν τέτοιες συνθήκες σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που παρέχει ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό; Χαρακτηρίζει αυτή η κατάσταση της ακραίας εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και της πλήρους περιφρόνησης των θεσμών και των νόμων από έναν εργοδότη μια ευνομούμενη πολιτεία;
Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο σχολείο είναι η πρωτοφανής και δια της βίας εκδίωξη της Αντιπροέδρου του σωματείου μας που μετέβη στο εν λόγω εκπαιδευτήριο να ενημερώσει, όπως προβλέπεται από το Ν. 1264/82, τους συναδέλφους για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ιδιωτική εκπαίδευση και για τις εκλογές του σωματείου. Ο ιδιοκτήτης την απώθησε βίαια καθυβρίζοντάς την και η εκπρόσωπός μας υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το χώρο φοβούμενη για τη σωματικής της ακεραιότητα. Η συνάδελφος είναι συγκλονισμένη από αυτή την εξέλιξη, καθώς υπό δύσκολες συνθήκες, ως εργαζόμενη και μητέρα τριών παιδιών, κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της περιοχής.
Στη συνέχεια η ΟΙΕΛΕ ενημέρωσε για το θέμα την Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη και  ζήτησε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής δίωξη για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και για βιαιοπραγία, ενώ και η εκπαιδευτικός έχει κινηθεί νομικά εναντίον του εν λόγω. Κινήθηκε εις βάρος του αυτόφωρη διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα, όμως ο ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων Γένεσιςσύντομα θα κληθεί να απολογηθεί τόσο στις εκπαιδευτικές εποπτικές αρχές όσο και στη δικαιοσύνη για όσα έχει πράξει.
Κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες διεξήχθησαν, παρουσία των προέδρων της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτού και του ΣΙΕΛ Αλ. Γούλα, οι εκλογές του σωματείου της Ομοσπονδίας στα Ιωάννινα. Οι συνάδελφοι που προσήλθαν επιβεβαίωσαν πλήρως τις καταγγελίες που έχουμε συγκεντρώσει για την κλοπή των αποδοχών των εκπαιδευτικών, την άγρια εκμετάλλευση, τη μη πληρωμή το καλοκαίρι κ.λπ. και ζήτησαν από την ΟΙΕΛΕ να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο σε συνθήκες νομιμότητας.
Διαβάσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση των εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα alfavita.
  • Ομολογουμένως, είναι κωμικό ένα σχολείο που είναι αντιμέτωπο με βαρύτατες κατηγορίες και βρίσκεται υπό πειθαρχικό έλεγχο εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια να απειλεί την ΟΙΕΛΕ και δημοσιογράφους με ποινική δίωξη.
  • Είναι ακόμη πιο κωμικό, ιδιαίτερα για όσους γνωρίζουν τον χαρακτήρα της Αντιπροέδρου του Σωματείου μας αλλά κυρίως τα έργα και τις ημέρες της ιδιοκτησίας του σχολείου, να αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι μια (1) εκπαιδευτικός διέλυσε (!) την λειτουργία του σχολείου για να ενημερώσει, απολύτως νόμιμα,για ένα …πεντάλεπτο(και μάλιστα την ώρα του διαλείμματος) τους συναδέλφους της για την εκλογική διαδικασία του σωματείου τους(είναι, βεβαίως, κωμικοτραγικό η ανακοίνωση να μετατρέπει το άσπρο σε μαύρο και να μεταβάλλει το θύμα – που εκδιώχθηκε βιαίως από το σχολείο – σε θύτη)
  • Το πιο κωμικό όμως απ’ όλα, που φυσικά καταδεικνύει την ωμή πραγματικότητα η οποία επικρατεί στο Γένεσις, είναι ότι στην ανακοίνωση δεν υπάρχει ούτε κουβέντα για την ταμπακιέρα:
  • Ούτε κουβέντα για τον χαρακτηρισμό του εν λόγω εκπαιδευτηρίου «ως σχολείου-γαλέρα», όπου επικρατεί εργοδοτική τρομοκρατία και άθλιες εργασιακές συνθήκες
  • Ούτε κουβέντα για το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί πληρώνονται με περίπου 600 ευρώ τον μήνα, εκατοντάδες ευρώ λιγότερα από το νόμιμο, αν συνυπολογιστεί και η εξαναγκασμένη υπερωριακή τους απασχόληση.
  • Ούτε κουβέντα για τη μη καταβολή μισθών κατά τους 3 καλοκαιρινούς μήνες!
  • Ούτε κουβέντα για την παραχάραξη των ωρολογίων προγραμμάτων
  • Ούτε κουβέντα για το ότι οι εκπαιδευτικοί εργάζονται δια της βίας σε ώρες και ημέρες εκτός του διδακτικού τους ωραρίου.
Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο ΓΕΝΕΣΙΣ. Ακόμη περισσότεροι οι απελπισμένοι εκπαιδευτικοί  που πληροφορούμαστε ότι οσονούπω θα κληθούν «αυθορμήτως» να υπογράψουν κείμενο στήριξης του ιδιοκτήτη! Έχει φτάσει όμως η ώρα να πληροφορηθούν οι πάντες για όσα απαράδεκτα συμβαίνουν σε έναν χώρο όπου (υποτίθεται ότι) παρέχεται ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό.
Τέλος,με ανυπομονησία περιμένουμε την μηνυτήρια αναφορά του ιδιοκτήτη των εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ. Ήρθε η ώρα όσα πληροφορούνται οι πολίτες για το σχολείο, να ακουστούν και ενώπιον της δικαιοσύνης και οι «κατήγοροι» να μετατραπούν σε κατηγορούμενοι.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web