ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Η ΟΙΕΛΕ με σημερινή της επιστολή προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης καταγγέλλει τις βάναυσες πρακτικές καταλήστευσης εργαζόμενων και δημόσιων ταμείων που λαμβάνουν χώρα σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών με πρόσχημα την κρίση και τους καλεί να παρέμβουν άμεσα για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Σύμφωνα με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που επικοινωνούν μαζί μας, σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες επιβάλλουν διαδικτυακή εργασία σε εκπαιδευτικούς, αλλά αν και είναι υποχρεωμένοι να τους καταβάλλουν το μισθό, τους υποχρεώνουν παράνομα να ενταχθούν στο «μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων» (για τα 800 ευρώ). Με τον τρόπο αυτό ενώ εισπράττουν κανονικά δίδακτρα, απαλλάσσονται από την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ταυτόχρονα παίρνουν και το επίδομα της πολιτείας για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια, οι επιτήδειοι πετυχαίνουν ένα χυδαίο τζακ ποτ στην πιο δύσκολη στιγμή της κοινωνίας, με θύματα το δημόσιο συμφέρον, τα κρατικά ταμεία, τους εργαζόμενους, αλλά και τους νομίμως λειτουργούντες επιχειρηματίες, καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Πολύ μικρότερη έκταση έχει το φαινόμενο αυτό στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων, καθώς ελάχιστα (ευτυχώς) εκπαιδευτήρια ακολουθούν τέτοιες πρακτικές.
Η ΟΙΕΛΕ ταυτόχρονα καλεί τους εργοδοτικούς φορείς σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών να πάρουν άμεσα θέση για τις παράνομες πρακτικές ιδιοκτητών που δεν πλήττουν μόνο την κοινωνία και τους εργαζόμενους, αλλά και τα νομοταγή μέλη τους.
Ακολουθεί η επιστολή της Ομοσπονδίας:
Η χώρα μας ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει εύλογα επηρεάσει τις υπηρεσίες και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Δυστυχώς, στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης ένας σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών εκμεταλλεύονται τις έκτακτες συνθήκες καταστρατηγώντας ρυθμίσεις που πρόσφατα επιβλήθηκαν προκειμένου να καταληστεύσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τα δημόσια ταμεία.
Η κατάσταση είναι τραγική στο χώρο των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Μεγάλος αριθμός εργοδοτών με περίσσεια θράσους, αναλγησίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση σε «ευκαιρία», παραβιάζοντας βάναυσα τις έκτακτες ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί και δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να πλήττονται οι επιχειρηματίες που τηρούν το νόμο. Η τακτική είναι κοινή. Δηλώνουν ψευδώς αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και θέτουν τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών σε αναστολή. Ωστόσο, συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες, υποχρεώνοντας τους συναδέλφους σε εξ αποστάσεως διδασκαλία και παρανόμως τους επιβάλλουν  την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ.
Εν ολίγοις οι επιτήδειοι εισπράττουν κανονικά δίδακτρα, παρέχουν υπηρεσίες, αλλά αναστέλλοντας εικονικά τη λειτουργία της επιχείρησης και παγώνοντας τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών:
  • Αποφεύγουν την καταβολή των μισθών
  • Δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές
  • Εισπράττουν την ενίσχυση του κράτους για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αν και απαιτούν από τους γονείς την καταβολή των διδάκτρων
Σε μικρότερο βαθμό τέτοια φαινόμενα παρουσιάζονται σε κάποια ιδιωτικά σχολεία (μέχρι στιγμής έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες για 2 εκπαιδευτήρια), τα οποία:
  • διαχωρίζουν τους εκπαιδευτικούς σε αυτούς που διδάσκουν διαδικτυακά και σε αυτούς που, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά με απόφαση της ιδιοκτησίας, δεν το πράττουν και, ενώ δεν έχουν κηρύξει αναστολή λειτουργίας, ζητούν από τη δεύτερη κατηγορία εκπαιδευτικών παρανόμως να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης
  • αν και παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες, αναστέλλουν τη λειτουργία τους παρανόμως, ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς ότι θα τους καταβάλλουν «μαύρα» το μισθό και τους καλούν να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης και να επιστρέψουν στο σχολείο τα 800 ευρώ!
Η μετακύλιση της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων από λειτουργούσες επιχειρήσεις στα δημόσια ταμεία και η καταλήστευση κράτους, εργαζόμενων και της κοινωνίας δεν είναι απλώς μια θρασεία πράξη, από αυτές που πολλοί επιχειρηματίες της εκπαίδευσης έχουν συνηθίσει την ελληνική κοινωνία. Αποτελούν βαριές πειθαρχικές και ποινικές παραβάσεις που η πολιτεία οφείλει να ελέγξει άμεσα, προκειμένου να αποδείξει ότι στις δύσκολες τούτες ώρες δεν διαχωρίζει τους πολίτες και δεν πρόκειται να χαρίσει εκατομμύρια ευρώ σε φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και ιδιωτικά σχολεία που έχουν έσοδα από τα δίδακτρα.
Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας και των ελεγκτικών μηχανισμών των Υπουργείων σας για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και οι ήδη βαρύτατα πληττόμενοι εκπαιδευτικοί. Είναι ο μόνος δρόμος για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να γίνει σαφές πως η συνταγματικά οριζόμενη ισονομία και ισοπολιτεία δεν παραχαράσσονται με πρόσχημα την υγειονομική κρίση. Προσκαλούμε, δε, τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση να πάρουν δημόσια θέση για τις παράνομες και αντικοινωνικές πρακτικές σε εκπαιδευτικές μονάδες του χώρου που δεν πλήττουν μόνο δημόσια ταμεία και εργαζόμενους, αλλά και τους νομοταγείς εργοδότες

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web